Över 40 år av S-styre i regionen – nu krävs ett nytt styre!

🌹 Socialdemokraterna har styrt över Västerbottens sjukvård i över 40 år. Det har på senare år lett en allt större avsaknad på idéer och brist på vilja och förmåga att leverera lösningar.

LÅNGA VÅRDKÖER
😡 Bara i Västerbotten väntar 4621 personer längre än vårdgarantins 90 dagar. Endast 20% av barn- och unga får den hjälp dem har rätt till inom vårdgarantin för behandling eller utredning inom BUP.

EN EKONOMI PÅVÄG MOT DIKET
❌ Miljarder i lån för reinvesteringar och investeringar på grund av underskott i verksamheten
❌ 333 miljoner kr i underskott som måste återställas.
❌ Till det beräknas det strukturella underskottet motsvara 220-280 mkr, det är pengar som verksamheten kostar mer än vad det finns resurser för.

Region Västerbotten behöver ett nytt styre som tar ansvar för ekonomin och kortar vårdköerna!

 

Läs den senaste debattartikel från Alliansen där vi redogör för varför det krävs ett nytt styre som präglas av förslag och reformer som förbättrar vården i länet.

Det krävs ett nytt ledarskap för en bättre sjukvård i hela länet

 

Vi befinner oss mitt i en världskris och en rådande coronapandemi som vi inte varit med om på årtionden. Västerbotten har drabbats hårdare under senhöst och vinter än vid första utbrotten i våras. Vårdens medarbetare har det riktigt ansträngt just nu vilket kommer att ha bestående effekt för en lång tid framöver. Något som är positivt är att vaccineringen påbörjats. De direkta och indirekta effekterna av coronapandemin kommer att prägla Region Västerbotten under mycket lång tid framöver. Det gör att arbetet med att komma till rätta med det strukturella underskottet motsvarande 220-280 mkr blir ännu tuffare. Förutom en tuffare arbetsmiljö för vårdens medarbetare har även vårdskulden ökat som ett resultat av pandemin.  Det finns några få ljusglimtar i form av bättre samarbete, digitalisering, effektivisering av olika processer som kan överföras till vardaglig verksamhet.

 

Det går inte längre att blunda för verkligheten att sjukvården i länet har kraftiga problem med ekonomin. Från Alliansen kan vi inte nog understryka att för att klara dagens och framtidens behov av hälsa, vård och utveckling är det viktigt att regionen har en ekonomi som är långsiktigt hållbar. Vi väljer att inte skjuta utmaningar framför oss. Från våra partier har vi under flera års tid presenterat förslag på reformer och prioriteringar för att vända utvecklingen. Det är ingen tvekan om att det krävs kraftfulla åtgärder.

 

Vi har lagt förslag om att förbättra vårdkedjorna så att patienter slipper skickas runt i systemet till höga kostnader och stort lidande för den enskilde. Vården ska organiseras runt patientens unika behov med vårdkedjor som håller ihop för att undvika dyra lösningar till en sämre kvalité för patienten. Pandemin har visat att läkarmedverkan i kommunernas äldreomsorg måste stärkas, därför väljer vi att göra en riktad satsning på det samt stärka primärvården ytterligare. En av de åtgärderna är en primärvårdsreform med riktade satsningar på primärvården samt en snabbare omställning till Nära vård. En viktig del i vår reform är att införa en fast läkarkontakt med tillhörande vårdteam. En stärkt primärvård bidrar till bättre vård till en lägre kostnad och minskar onödiga och dyra sjukhusvistelser.

 

Vårt vidsträckta län innehåller stora glesbefolkade områden som ställer särskilda krav på hälso- och sjukvårdens utformning. Det krävs en god och nära vård med starka hälsocentraler och sjukstugor, ambulans, akutsjukvårdsplatser, mobila lösningar och distansöverbryggande teknik. Öppettiderna på länets hälsocentraler behöver förlängas. Digitala lösningar och hälsocentralerna ska vara första linjens vård för de som inte har ett akut behov av avancerad sjukvård. Genomförandet av en god och nära vård kommer att ge medborgare en mer tillgänglig vård samtidigt som det är resurseffektivt, en omställning mellan sjukhusvård och primärvård måste prioriteras tydligare. En god och nära vård kan säkerställas om vi får en fungerande samverkan i regionen kring vård och hälsa.

 

Arbetsmiljön måste förbättras så regionen på allvar kan bli en attraktiv arbetsgivare. Karriärvägar måste tillskapas, ledarskapet stärkas och fortbildning måste vara en självklarhet i det livslånga lärandet. Arbetet mot den psykiska ohälsan måste stärkas, inte minst i gruppen barn och unga.  Arbetet för jämställdhet inom alla regionens ansvarsområden ska vara prioriterat och transparent.

 

Region Västerbotten har även ett viktigt ansvar för den regionala utvecklingen i länet. Ett hållbart och innovativt tillväxtarbete är viktigt och det är genom tillväxt som skatteintäkterna i Västerbotten kan öka. För att regionen ska vara attraktiv och få goda förutsättningar krävs både regional utveckling och en god hälso- och sjukvård. Båda är beroende av varandra. Effekterna av pandemin riskerar tyvärr att slå ut många mindre företag och det kommer att krävas insatser för dessa företag i vår region. Det behöver bli fler företagare i hela länet och även inom välfärden. Vi vill göra det enklare för mindre företag att etablera sig – valfrihet oavsett var i länet man bor.

 

Om vi ska åstadkomma en bättre utveckling av vårt län krävs politisk förändringskraft och en vilja att utveckla och förbättra hälso- och sjukvården. Regionens grundproblem är att maktinnehavet med mer än 40 år av rött styre har lett till en avsaknad av idéer och brist på vilja och förmåga att våga pröva nya lösningar. Med vårt förslag till tilläggsbudget för Region Västerbotten kan vi ta ett första viktigt steg mot en bättre sjukvård i hela länet. Vår vilja är att du som medborgare ska kunna känna dig trygg i att det finns tillgång till sjukvård i hela länet.

 

Nicklas Sandström (M)

Regionråd i opposition

 

Ewa-May Karlsson (C)

Gruppledare

 

Maria Lundqvist Brömster (L)

Gruppledare

 

Hans-Inge Smetana (KD)

Gruppledare

 

4 kommentarer

  1. leif

    Ja mer som Stockholm. Privatisera mer så hemska chefer vaccinerar sin egen familj framför dom som behöver. Exakt som Moderaterna vill ha det. Eller är det dödstalen från äldreboendena som ni vill införa här?

    • Nicklas Sandström (inläggsförfattare)

      Det du beskriver är självfallet inte rätt. Nu var det förivsso i S-styrda Eskilstuna. Nu tror jag faktiskt att politiken där är helt oskyldig till det som tyvärr har hänt.

    • Nicklas Sandström (inläggsförfattare)

      Såg idag att Karolinska går med överskott. Vad gäller dödsfall så är det bekagligt men likt coronakomissionen framhåller så har det samband med den breda smittspridningen i Sverige.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.