Folkbladets ledarsida ägnar sig åt överdrifter och felaktigheter

Följande replik är idag publicerad på Folkbladets debattsida.

Ledarsidan ägnar sig åt överdrifter och felaktigheter

Folkbladets politiska redaktör Jonas Bergström (11/2) går till angrepp mot att undertecknad väljer att kritisera de nya riktlinjerna från Folkhälsomyndigheten som öppnade upp för att papperslösa (många med utvisningsbeslut) ska gå före allmänheten i vaccinkön. Självklart ska även denna grupp erbjudas vaccin, men som grupp i den sista fasen. Om det på individnivå finns personer som utifrån medicinsk grund ska vaccineras i en tidigare fas så är det en annan bedömning.

Från Moderaterna anser vi att den allmänna vaccineringen, när medicinska riskgrupper är vaccinerade, ska vara just allmän och präglas av jämlikhet och likabehandling. Regeringen och myndigheterna ska avstå från sortering som bygger på vaga grunder och som riskerar att skapa motsättningar. En sådan prioriteringsordning riskerar att försinka hela vaccinationsprocessen, när diffusa nationella gränsdragningar ska omvandlas till turordning hos regionerna som ska vaccinera. De nya riktlinjer som presenterades var inte heller förankrade med regionerna. Vidare menar Sveriges kommuner och regioner (SKR) att de publicerade rekommendationerna riskerade att skapa oklarheter som kan försvåra för regionernas planering och genomförande, exempelvis i tolkningsfrågor kring var åldersgränser går eller hur olika bakgrundsfaktorer ska beaktas i praktiken. Sammantaget var det positivt att Folkhälsomyndigheten valde att ta bort gruppen ”papperslösa” från de nya riktlinjerna.

Kritiken som tas upp om S-ledningen i Bergströms artikel är tämligen absurd. I juni 2020 skrev jag tillsammans med mina kollegor i alliansen att Region Västerbotten behöver ett nytt ledarskap efter 40 år som kan komma tillrätta med årtal av oansvarig ekonomisk politik med stora underskott, långa vårdköer och en förbättrad arbetsmiljö för vårdens medarbetare. Den kritiken kvarstår, likt behovet av nya reformer. Att antyda att kritiken riktades mot regionens medarbetare, som varje dag kämpar mot pandemin, är varken hederligt eller ärligt. Detsamma gäller att jag skulle vara emot de nya särskilda rekommendationerna som presenterades i början av veckan. Det är ren lögn. Det är tråkigt att Folkbladets ledarsida valt att följa partipiskan och stämmer in i det höga tonläget som Socialdemokraterna och dess anhängare agerat efter de senaste veckorna med lögner och överdrifter.

Jag hade önskat att Folkbladets ledarsida framledes skulle vilja föra en fortsatt konstruktiv debatt som påvisar skillnader i de politiska alternativen. En diskussion som präglas av ärlighet. Demokrati är beroende av politiker och opinionsbildare som kan samtala och kompromissa. Men det har ju knappast präglat ledarsidan under Jonas Bergströms tid vid tidningen.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.