Ansvar för sjukvården framför en socialistisk fikaklubb

Budgetanförande tilläggsbudget

Ordförande

Ledamöter och Åhörare

Coronapandemin har slagit till i full kraft mot länet. Situationen är ansträngt och följsamheten till de nationella rekommendationerna är avgörande. De medarbetare som jobbar direkt eller indirekt med pandemin förtjänar all heder och uppskattning som går att uppbringa.

Ett ljus i mörkret är att vaccineringen har påbörjats. Om bara Västerbotten bara får de vaccinleveranser som blivit utlovad från regeringen och de nationella myndigheterna är jag övertygad om att vi kommer att klara av målet att vaccinera alla innan midsommar.

Pandemin påverkar givetvis budgetförutsättningarna dramatiskt för regionen. Det är exempelvis trötta och slutkörda medarbetare, ökade vårdköer, minskade intäkter i regionvård och kollektivtrafik men även med färre arbetade timmar i ekonomin blir det lägre skatteintäkter för regionen. Varje pandemimånad beräknas påverka regionen negativt med 27 mkr.

Det är viktigt att slå fast att Region Västerbotten hade riktigt stora och utmanande problem redan innan pandemin. Dessa problem har förvärrats i och men en lång och utdragen pandemi. Vårdköerna har inte kunnat arbetas bort utan är fortsatt alldeles för långa. Arbetsmiljö och regionens förmåga att jobba för att bli en mer attraktiv arbetsgivare har inte kunnat prioriteras. Men. Framför allt har inte omställningen till en ekonomi i balans försvårats. Det strukturella underskottet är mellan 220-280 miljoner kronor. När det gäller kommande tio års investeringar så är sju av 15 miljarder ofinansierade. Det är oansvarigt att fortsätta att skjuta problem framför sig som rödgröna majoriteten gör.

Herr ordförande

Omställningsplanen som alla partier  i fullmäktige stod bakom är i grunden lovvärd. Planen innehåller minskade sjukresor, effektivisering av administration, produktion och kapacitetsstyrning, ökad digitalisering, förbättrade bemaningsmål samt minskade kostnader för hyrpersonal. När det gäller måluppfyllelse är det däremot svårt att veta vad som är orsakat av pandemin. Vår bedömning är snarare runt 50% och inte 61%. Den tilläggsbudget som majoriteten lägger utgår från att man klarar att nå 100%. Det är uppenbart orealistiskt och därmed en underfinansierad budget i grunden. Med den insikten och viljan att inte skjuta problemen framåt i tid väljer vi från alliansen att sätta ett ekonomiskt mål på omställningen av nära vård på sammantaget 60 miljoner. Det handlar kortfattat att flytta vårdkonsumtion på en lägre och mer kostnadseffektiv vårdnivå. Till det skalar vi bort 51 miljoner i sådant som inte är direkt vård. Sammantaget har vi förslag på 111 miljoner mer i strukturella åtgärder än majoriteten. Totalt är vårt förslag på sista raden 243 mkr. Men vi gör också en prognos med lägre effekt på omställningsplanen och pandemieffekter vilket pekar på att det är kritiskt att lyckas med omställningen till en ekonomi i balans.

Från alliansen sida vill vi återigen uppmana majoriteten att dra tillbaka förslaget om att tillsätta en projektorganisation för att lösa regionens alla problem. I bästa fall blir det en samtalsklubb med mazariner i värsta fall riskerar den att kortsluta de normala beredningsprocesserna och skapa en otydlighet i såväl den politiska som tjänstepersonsorgansiationen. Lägg ned idén.

Herr ordförande

I vårt förslag på tilläggsbudget betonar vi i alliansen vikten av en primärvårdsreform med riktade satsningar på primärvården, snabbare omställning till Nära vård, fast läkarkontakt med tillhörande vårdteam samt förstärkt läkarmedverkan i kommunernas äldreomsorg. En stärkt primärvård bidrar till bättre vård till en lägre kostnad och minskar onödiga och dyra sjukhusvistelser.

I vårt förslag avsätts 105 miljoner till Hälso- och sjukvårdsnämnden för att jobba bort vårdköerna och vårdskulden när så väl pandemin är över och det är möjligt.

Arbetsmiljön måste förbättras så regionen på allvar kan bli en attraktiv arbetsgivare. Karriärvägar måste tillskapas, ledarskapet stärkas och fortbildning måste vara en självklarhet i det livslånga lärandet. Arbetet mot den psykiska ohälsan måste stärkas, inte minst i gruppen barn och unga. Valfriheten för såväl patienter som personal måste öka.

Det krävs en ny kurs, nytt ledarskap och nya reformer för att vända utvecklingen för länets sjukvård och förmåga till att skapa tillväxt i hela länet. Idag kan fullmäktige ta ett första steg genom att rösta ja till alliansens förslag och lämna ett visionslöst s-styre bakom sig.

Bifall till alliansens förslag på tilläggsbudget för år 2021.

 

 

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.