Blir det en mottagning för ”långtidscovid”?

Pressmeddelande

Alliansen i Region Västerbotten har idag inlämnat en interpellation med frågor kring hur regionen kommer att arbeta med det som kommit att kallas ”långtidscovid”.

Det kommer allt fler rapporter om patienter som har långtidsbesvär efter covid-19. Det har kommit att kallas ”långtidscovid”. Kunskapen om detta är fortsatt låg och myndigheter och forskare jobbar aktivt med att ta fram ny kunskap.

I Alliansens förslag till tilläggsbudget för år 2021 föreslogs att regionen ”skulle påbörja arbetet med en sammanhållen och länsövergripande rehabiliteringsresurs för patienter som haft covid-19 och fortfarande inte blivit återställda”. Nu ställs därför frågor till Hälso- och sjukvårdsnämndens ordförande, Anna-Lena Danielsson, kring hur arbetet ska samordnas och om Västerbotten kommer att få en mottagning för dessa patienter.

Allians för Västerbotten

 

Interpellation

2021-02-26

Mottagning för ”långtidscovid”?

Det kommer allt fler rapporter om patienter som har långtidsbesvär efter covid-19. Det har kommit att kallas ”långtidscovid”. Kunskapen om detta är fortsatt låg och myndigheter och forskare jobbar aktivt med att ta fram ny kunskap. Även vid Umeå universitet bedrivs forskning.[1]

I exempelvis Storbritannien[2] planerar man att öppna 60 mottagningar. Motsvarande planering finns i Danmark[3]. I Östergötland finns det planer på rehabiliteringsmottagningar på samtliga länets sjukhus[4]. I vårt län kommer allt fler vittnesmål om samma bekymmer. Vi har ett ansvar att hjälpa de som drabbats av den här sjukdomen. Likaså har vi även ett regionalt ansvar för den norra sjukvårdsregionen.

I Alliansens förslag till tilläggsbudget för år 2021 föreslog vi att regionen ”skulle påbörja arbetet med en sammanhållen och länsövergripande rehabiliteringsresurs för patienter som haft covid-19 och fortfarande inte blivit återställda”.

Allians för Västerbotten vill utifrån ovanstående ställa följande fråga till Anna-Lena Danielsson (S)Hälso- och sjukvårdsnämndens ordförande

1.  Hur ser arbetet ut för en mottagning för ”långtidscovid”?

2.  Kommer det att ske en samverkan i den norra sjukvårdsregionen kring arbetet med en mottagning för ”långtidscovid”?

Allians för Västerbotten

[1] Covidstudie görs i Umeå – 340 personer följs av forskare | SVT Nyheter
[2] NHS England » Long COVID patients to get help at more than 60 clinics
[3] Nye klinikker til patienter med svære senfølger efter COVID-19 – Sundhedsstyrelsen
[4] Regionen öppnar fler mottagningar för långtidscovidsjuka | SVT Nyheter

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.