Farligt när staten vill detaljplanera omklädningsrum

Läser på Dagens medicin en artikel om den statliga utredaren Sofia Wallströms (till vardags GD på TLV) utredning ”Ökade förutsättningar för hållbara investeringsprojekt i framtidens hälso- och sjukvård”. Där ska hon bland annat göra en kartläggning av alla pågående och beslutade sjukhusbyggen i landet.

En citat får mig att höja på ögonbrynen lite extra.

”– Det kan tyckas banalt, men har du byggt omklädningsrum så att det finns plats för studenter eller praktikplatser, och ligger de i närheten? Har du inte tagit hänsyn till det, så kan de praktiska problemen bli ganska stora.”

I sak så självklart får det ju konsekvenser. Men hur attans ska lösningen för Region Västerbotten vara att en central byråkrat i Stockholm ska rita och designa regionens sjukhus- ombyggnader och renoveringar? När Västerbotten gör renoveringar eller bygger till nya utbyggnader finns dessa i ett komplext sammanhang av andra byggnader och vårdflöden. Verkar som utredaren tror att alla regioner bygger helt nya sjukhus där det tidigare inte funnits något.

Jag kan ge utredaren rätt i att vårdinvesteringar påverkar hela sjukvårdssystemet under lång tid framöver. Men det finns redan idag väl etablerade nätverk mellan fastighetschefer, hälso- och sjukvårdsdirektör med flera som hanterar dessa typer av frågor. Att tro att en ny statlig plan- och byggmyndighet skulle lösa detta bättre är oerhört naivt och verklighetsfrånvänt.

2 kommentarer

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.