Hotet om stängd förlossning var ett misslyckande

BB-frågan i länet är återigen högst aktuell. Tyvärr är det inget nytt utan en återkommande krissituation. Tex 2018 var det kris på BB i Lycksele och 2017 höll det på att bli sommarstängt på BB i Skellefteå. I våras höll det på att bli stängt på BB vid NUS. Därför var den insändare som min partikollega hade infört i dagens VK extra angelägen.

Hotet om stängd förlossning var ett misslyckande

I veckan larmades det om sommarstängning av förlossningen i Lycksele. Nu tycks det gå att ordna bemanning trots allt, men blotta hotet om stängning var ett stort politiskt misslyckande från styrande Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet.

Grundproblemet till att förlossningen i Lycksele alls riskerade sommarstängning beror på att för få barnmorskor vill jobba i Region Västerbottens sjukhusvård. Som följd av detta har regionen haft svårt att lösa sommarbemanningen med vikarier eller andra lösningar. Detta höll i år på att innebär att gravida i Västerbottens inland skulle tvingas söka sig till Umeå eller Skellefteå under veckorna 30, 31 och 32. En resa på i vissa fall 35 mil. En fullkomligt oacceptabel situation.

Bristen på barnmorskor i sjukhusvården har varit en återkommande politisk fråga och situationen i länet är nu mycket allvarlig. Inte minst efter att ett stort antal barnmorskor slutat i regionen på grund av hög arbetsbelastning.

Det är uppenbart att den politiska majoriteten inte har vidtagit de åtgärder som krävs för att förbättra förutsättningarna för en stabil barnmorskebemanning, trots alla varningssignaler som funnits under flera år.

Den styrande majoriteten måste ge besked: vilka politiska åtgärder är gjorda, vad kunde ha gjorts annorlunda och vilka åtgärder ska vidtas för att förbättra situationen, så att nedstängningar av förlossningar i länet inte ska bli aktuella i framtiden.

En trygg förlossningsvård borde vara en självklarhet. Men på grund av den nu förda politiken är förlossningsvården för kvinnor i Västerbottens inland långt ifrån trygg.

I den fortsatta debatten krävs en självrannsakande politisk majoritet och inte det vanliga fingerpekandet, på någon annan, som brukar vara de styrande partiernas paradnummer. Det är majoriteten som är ansvariga.

Moderaterna är beredda att ta över ansvaret efter valet 2022. Vi har förslagen för att förbättra förlossningsvården för länets kvinnor.

 

Andreas Löwenhöök, ledamot (M) i regionfullmäktige

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.