Beklagligt att lösning för BB i Lycksele saknas – upprörande att Socialdemokraterna ljög!

Pressmeddelande 2021-06-03: M: Beklagligt att lösning för BB i Lycksele saknas – upprörande att Socialdemokraterna ljög!

I förrgår gick Socialdemokraterna i Region Västerbotten ut med ett pressmeddelande där de beskrev att situationen på BB i Lycksele, som hotats av sommarstängning, var löst. Nu visar det sig att Socialdemokraterna har gått över huvudet på personalen och att frågan är långt ifrån löst. Det finns inget godkännande av de scheman som har presenterats, varken från alla i personalgruppen eller från facket. Nu meddelar de fackliga organisationerna att de är tveksamma till lösningen.

– Det är beklagligt att Socialdemokraternas besked igår var en hägring och att BB i Lycksele kommer att vara stängt. Detta gör situationen otrygg för gravida kvinnor i Västerbottens inland, säger den moderata regionpolitiker Andreas Löwenhöök.

De senaste dagarnas politiska hantering upprör Moderaterna.

– Jag blir rent ut sagt förbannad. Det är beklämmande att Socialdemokraterna ljuger för västerbottningarna och säger att de har löst sommarsituationen på BB i Lycksele. I den allvarliga situation som råder i länets förlossningsvård är det upprörande att det styrande partiet håller på med ett sådant politiskt spel. Om regionen hade haft ett konstitutionsutskott hade jag anmält ansvarigt regionråd, Anna-Lena Danielsson (S) dit, säger Andreas Löwenhöök.

Löwenhöök förväntar sig en fullständig redogörelse i regionfullmäktige.

 

– Min interpellation till regionfullmäktige ligger kvar och förväntar mig ett heltäckande svar på mina frågor. Jag vill veta vilka politiska åtgärder är gjorda, vad kunde ha gjorts annorlunda och vilka åtgärder ska vidtas för att förbättra situationen, så att nedstängningar av förlossningar i länet inte ska bli aktuella i framtiden, säger Andreas Löwenhöök.

Interpellation

Skellefteå den 31 maj 2021

Stängningen av förlossningen vid Lycksele lasarett

Nu står det klart att förlossningen vid Lycksele lasarett stänger under tre veckor i sommar.

Bakgrunden till stängningen är bristen på barnmorskor och att regionen inte har lyckats lösa barnmorskebemanningen med vikarier eller genom andra lösningar.

Det här innebär att gravida i Västerbottens inland tvingas söka sig till Umeå eller Skellefteå under veckorna 30, 31 och 32. Den kan handla om en resa på 35 mil. En fullkomligt oacceptabel situation.

Bristen på barnmorskor har varit en återkommande politisk fråga och situationen i länet är nu mycket allvarlig. Inte minst efter att ett stort antal barnmorskor slutat i regionen på grund av hög arbetsbelastning.

Trots alla varningssignaler måste förlossningen vid Lycksele lasarett stängas i sommar. Det måste ses som ett stort politiskt misslyckande för den styrande majoriteten.

Mot bakgrund av detta har jag följande frågor till Hälso- och sjukvårdsnämndens ordförande Anna-Lena Danielsson (S):

• På vilket sätt har Hälso- och sjukvårdsnämnden agerat för att undvika en stängning av förlossningen vid Lycksele sommaren 2021?

• Nu är sommarstängning av förlossningen vid Lycksele ett faktum, hade Hälso- och sjukvårdsnämnden kunnat göra annorlunda?

• Har Hälso- och sjukvårdsnämnden har tagit bemanningssituationen inom förlossningsvården på tillräckligt stort allvar?

• Anser Hälso- och sjukvårdsnämnden att regionen erbjuder en trygg förlossningsvård till kvinnor i Västerbottens inland under sommaren 2021?

• Vilka åtgärder har Hälso- och sjukvårdsnämnden för avsikt att vidta för att sommarstängningar av förlossningar i länet inte ska bli aktuellt i framtiden?

Andreas Löwenhöök
Moderaterna

2 kommentarer

  1. Kunnig

    Samtidigt som Regionens satsning på personalens löner innebar en ökning med 600kr i månaden – andra branscher får ju över 1000kr i påslag men vi som jobbar på NUS ska få sämst löneutveckling.

    1,8% löneökning, var de det bästa man kunde komma på? Inte undra på brist på personal på tex BB och mycket annat inom Regionen.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.