Erkänn det politiska praktfiaskot kring BB i Lycksele!

Pressmeddelande 210614: M: Erkänn det politiska praktfiaskot kring BB i Lycksele!

För två veckor sedan kom beskedet att BB i Lycksele ska stängas i tre veckor i sommar på grund av att regionen inte lyckats lösa barnmorskebemanningen. Därefter gick Socialdemokraterna i regionen ut och meddelande situationen var löst. Det visade sig dock vara en lösning som saknade förankring i hela personalgruppen och de fackliga organisationerna. Dessa avvisade sedermera förslaget till lösning som patientosäker och att den bryter mot flera lagar.

Idag kom så beskedet att någon bemanning inte har säkerställts och att förutsättningarna att lösa frågan är svår. Det tolkar Moderaterna som att Lycksele BB kommer att vara stängt minst tre veckor i sommar.

Moderaternas regionpolitiker Andreas Löwenhöök är mycket kritisk till utvecklingen och Hälso- och sjukvårdsnämndens ordförandes, Anna-Lena Danielssons (S), hantering av frågan. Han menar att den aktuella BB-frågan är ett politiskt praktfiasko för de styrande Socialdemokraterna.

– Vår bedömning, som baseras på tjänstemännens och de fackliga organisationernas uttalanden, är att BB i Lycksele kommer att hålla stängt minst tre veckor i sommar. Det är bedrövligt att den politiska majoriteten i regionen inte är kapabla att kommunicera detta tydligt. Det är svagt att Anna-Lena Danielsson inte vågar erkänna sitt misslyckande, säger Andreas Löwenhöök (M).

– Detta är inget annat än ett politiskt praktfiasko för Socialdemokraterna! Barnmorskekrisen är ett politiskt misslyckande för den politiska majoriteten och deras lögnaktiga utspel, innan någon verklig lösning på sommarsituationen fanns, är högst anmärkningsvärd. Socialdemokraternas agerande har skapat förvirring om vad som gäller, vilket spär på oron hos gravida kvinnor i inlandet. Det beklagligt, säger Andreas Löwenhöök.

I en motion till regionfullmäktige kräver nu Moderaterna att Hälso- och sjukvårdsnämnden ska ta fram en plan för att säkerställa ett patientsäkert öppethållande av länets tre förlossningar under hela året.

– Bristen på barnmorskor har varit en återkommande politisk fråga och situationen i länet är nu mycket allvarlig. Här krävs politisk handlingskraft och en plan för att förbättra situationen. Alla kvinnor i Västerbotten ska känna sig trygga i att länets tre BB:n ska vara öppna året runt och dygnet runt, säger Andreas Löwenhöök.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.