Vårdens hjältar förtjänar mer och bättre uppskattning för deras insatser

Pandemin har varit mycket prövande för vårdens medarbetare som har slitit mycket hårt. Det behöver visas en väsentligt större uppskattning för deras insatser. Tidigare i år föreslogs en utökning av löneutrymmet med 18 miljoner kronor till de verksamheter och grupper inom hälso- och sjukvården som varit hårdast belastade under pandemin. Det var mycket positivt, inte minst för att klara den långsiktiga förmågan att rekrytera och behålla personal. Utöver det valde Moderaterna, Centerpartiet, Liberalerna och Kristdemokraterna avsätta 18 miljoner mer i löneutrymme för att kunna göra en engångssatsning till grupper inom hälso- och sjukvården som varit hårt belastade under pandemin. Totalt handlade det om 36 miljoner extra till vårdens hjältar som slitit och sliter hårt under pandemin.

Region Västerbotten måste uppfattas som en attraktiv arbetsgivare där många vill arbeta, studera och forska. Strukturerade och välfungerande karriärvägar behövs för att bidra till att verksamhetens mål uppnås och till medarbetarnas kompetensutveckling genom yrkeslivet. Lönerna ska vara jämställda och konkurrenskraftiga, individuellt satta och påverkbara för en stark löneutveckling. En tydlig strategi behövs också för att öka möjligheten för särskilt yrkesskickliga till en lönekarriär över tid. Oskäliga löneskillnader mellan män och kvinnor ska inte finnas. Regionen måste även se till att göra arbetslivet hållbart så att man orkar arbeta ett helt yrkesliv.

Ansvar och befogenheter ska följas åt och vara så decentraliserade som möjligt i regionens verksamheter. Beslut ska tas så patientnära som möjligt. Region Västerbotten ska ta tillvara medarbetarnas idéer, uppmuntra till ansvarstagande och skapa delaktighet. Delaktighet bidrar till förståelsen för utvecklingsprocesser och för vad som krävs av var och en för att uppnå mål och arbeta för ständiga förbättringar. Delaktighet är nödvändigt för såväl medarbetarnas välbefinnande, som organisationens effektivitet. Ledarskapet på alla nivåer är helt avgörande för att kunna lyckas med utmaningarna på kort och lång sikt. Regionen måste åstadkomma ett tillitsfullt, transformativt och nära ledarskap. Mandat och befogenhet måste flyttas nedåt i organisationen. Varje avdelningschef och ledning måste ge de verktyg som behövs för att de ålagda uppgifterna ska kunna lösas. De ledarskapsprogram som finns måste breddas och omfatta fler. Ledarskapet på lasaretten i Skellefteå och Lycksele behöver stärkas med en platschef.

Kompetensutveckling ska löna sig. Specialistutbildade sjuksköterskor och annan specialistutbildad personal behöver en bättre löneutveckling. Genom en mångfald av arbetsgivare skapas också en bättre arbetsmiljö som tar hänsyn till personalens olika behov och önskemål. Bristen på sjuksköterskor behöver mötas genom att utöka antalet utbildningsplatser och införa ett introduktionsår för nyutbildade sjuksköterskor. Men även satsningar på fler yrkeskategorier inom sjukvården måste stärkas. För att minska trycket på de legitimerade medarbetarna är det nödvändigt att arbeta med Rätt använd kompetens (RAK). Särskilda insatser för rekrytering av tandläkare, läkare och sjuksköterskor bör göras, fler AT – block (allmän tjänstgöring) och ST – block (särskild tjänstgöring) måste prioriteras. Ett målmedvetet arbete med detta bidrar till att regionen kan bryta sitt beroende av hyrpersonal.

Moderaterans förslag på åtgärder

  • En långsiktigt hållbar och god arbetsmiljö.
  • Det ska löna sig bättre att utbilda och kompetensutveckla sig.
  • Utarbeta karriärvägar för samtliga yrkesgrupper med koppling till den direkta vården.
  • Bättre löneutveckling för specialistutbildad vårdpersonal.
  • Individuellt satta löner som är konkurrenskraftiga.
  • Det måste löna sig bättre att jobba när andra är lediga. På lång sikt krävs en generell höjning av Ob-tilläggen för att stimulera att fler ska jobba obekväma arbetstider.
  • Karriärstegar bör prövas för olika yrkeskategorier.
  • Ta bort hinder för att arbeta efter 67 års ålder.
  • Arbeta med schemaläggning för att möta vårdens behov och bättre arbetsvillkor.
  • Låt fler kompetenser ta plats inom vården för att avlasta vårdens legitimerade vårdarbetare.
  • All personal ska få jobba på toppen av sin kompetens.
  • En bättre introduktion för nya medarbetare.
  • Skapa fler kliniska karriärvägar i vården.
  • Stärk det goda och nära ledarskapet i sjukvården genom bland annat utbildning och mentorprogram.
  • Generell satsning på vidareutbildningsplatser likt AT, ST, VUB och BT.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.