Så vill M, C, L och KD göra sjukvården bättre i länet

Regionen behöver ett maktskifte

Västerbottens möjligheter är enorma. Vi har i många avseenden en fantastisk hälso- och sjukvård i ett län med en enorm utvecklingskraft. Att vården är riktigt bra för de som väl får den är tack vare all fantastisk vårdpersonal. Västerbotten, likt andra regioner, har drabbats hårt av pandemin. Sjukvårdens medarbetare har haft och har en mycket ansträngd arbetssituation, för det förtjänar de mer än applåder.

Trots att det finns mycket som är bra med länets sjukvård växer missmod, oro och pessimism. Mycket utvecklas tyvärr åt fel håll. Vi ser allt fler problem som var mindre för några år sedan men på grund av politisk misskötsel vuxit sig riktigt stora. Sommarstängt BB i Lycksele, sommarstängda hälsocentraler, bland landets längsta vårdköer, särskilt inom barn- och ungdomspsykiatrin. Allvaret blir än större på grund av att ekonomin är bland den sämsta i landet och bara förvarats de senaste åren. Det medför att det nu krävs betydande åtgärder för att åstadkomma en ekonomi i balans. Trots det vill den rödgröna majoriteten inte minska administrativa överbyggnaden, vilket vi är beredd att göra.

Regionens socialdemokrati har det fulla ansvaret för hur sjukvården i regionen fungerar. Vid senaste budgetfullmäktige blev skiljelinjerna mellan de politiska blocken i regionen ännu tydligare. Å ena sidan ett trött socialdemokratiskt maktinnehav vars bärande idé för sjukvården är att behålla makten. Makten och strategin att försöka vinna nästa val går före behovet av nödvändiga reformer och en genuin vilja att tag i de problem som finns. Å andra sidan fyra borgerliga alternativ med en aning olika profiler men som i grunden gör samma analys och behov av att länet behöver en ny kurs och ledning. En borgerlig ledning som på allvar tar tag i regionens svårigheter men som samtidigt tar fasta på regionens möjligheter och får viktiga reformer på plats.

Vårdens kärna måste värnas och utvecklas medan det som inte är direkt vård minskas ned för att klara av ekonomin. Vårdens medarbetare behöver uppskattas med en bättre löneutveckling, fler karriärvägar och mer fortbildning samt vidareutbildning. Vidare krävs en förstärkt första linjens ledarskap och en arbetsmiljö som bidrar till att personal trivs och vill jobba i regionen. Länets vårdköer måste arbetas bort, decennium av långa väntetider för västerbottningar  måste få ett slut. Vi vill att vården ska organiseras runt patientens unika behov med vårdkedjor som håller ihop för att undvika dyra lösningar till en sämre kvalité för patienten.

Det krävs politisk förändringskraft och ett tydligt ledarskap med en vilja att utveckla och förbättra sjukvården. Över 40 år av sossestyre behöver få ett slut. Vi fyra borgerliga partier söker mandat tillsammans att efter nästa val leda arbetet med en bättre och mer välfungerande och köfri hälso- och sjukvård i Västerbotten.

Nicklas Sandström (M)
Regionråd i opposition

Ewa-May Karlsson (C)
Gruppledare

Maria Lundqvist Brömster (L)
Gruppledare

Hans-Inge Smetana (KD)
Gruppledare

Artikeln är publicerad i Folkbladet, länk finns här.

4 kommentarer

 1. Ulf Parde

  Jag säger inte att Borgerliga alltid löser alla problem. Men sämre än det här rödgröna misslyckandet går ju inte att få till. Borgerliga kan ha rätt när de är mer öppna för privata alternativ. Dessutom har M rätt när de vill banta administrationen. Dessa horder av högavlönade kommunikatörer, strateger och planerare har ju bevisligen inte gjort något bra jobb betr. BB i Lse.

  • Nicklas Sandström (inläggsförfattare)

   Så kan det vara, vissa problem är inte alltid så lätt att lösa då det finns många målkonflikter. Tack!

 2. Ulf Parde

  Borgerliga gör heller inte allting rätt. Men att kunna göra det sämre än dessa rödgröna gjort med Lse BB måste vara omöjligt. Ambulanshistorien i Sorsele är en annan dumhet. Ibland kan privata vårdgivare vara det bästa. Sedan har M rätt i att minska administrationen. Det är för många kommunikatörer, strateger, planerare m. m. som uppenbarligen bara orsakar kaos.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.