Vi vill rädda Skellefteås sjukvård från Socialdemokraternas vanstyre

Vi vill rädda Skellefteås sjukvård från Socialdemokraternas vanstyre

Socialdemokraterna i Region Västerbotten håller på att styra sjukvården i Skellefteå mot ett haveri. Situationen är mycket ansträngd på flera nivåer. Hälsocentralerna har under lång tid brottats med stora rekryteringsproblem, hög arbetsbelastning och brist på fasta läkare. Den senaste omorganisering, ”DUGA”, har inte förbättrat läget. Personal inom primärvården säger att sjukvården i den norra länsdelen håller på att ”kollapsa”. Från Skellefteå lasarett talas det om en ”katastrofalt tuff” situation. Vårdpersonal, som sjuksköterskor, tvingas ”tumma på patientsäkerheten”. Fackliga företrädare berättar om medarbetare som säger upp sig för att de inte orkar eller har gått in i väggen. Följden av detta är att vårdplatser inte kan upprätthållas. Beskrivningarna bekräftas av Skellefteås närsjukvårdschef. Även förlossningsvården har det kaotiskt. Framför allt i Lycksele, där BB stängdes tre veckor i sommar, med också i Skellefteå. I Skellefteå har bemanningen inom förlossningsvården varit nere på ett minimum länge och nu förväntas personalen avlasta Lycksele.Därtill står nu Kvinnokliniken i Skellefteå helt utan slutenvårdsplatser. Det innebär att kvinnor med akut behov av slutenvård, som svårt sjuka cancerpatienter, tvingas åka till andra sjukhus. Det berör också patienter med planerad behandling. Detta får även konsekvenser för förslossningsvåren och lasarettets funktionssätt som akutsjukhus.

Sammantaget är situationen mycket oroande. När Skellefteåregionen dessutom står inför en förväntad befolkningsökning behöver sjukvården snarare expandera. Det behövs både ett välfungerande sjukhus och en tillgänglig nära vård på hälsocentralerna.Moderaterna vill rädda Skellefteås sjukvård från Socialdemokraternas vanstyre. Vi vill satsa pengar på personal och vårdplatser för kortare vårdköer, investera i nya lokaler på lasarettet, förstärka arbetsmiljöarbetet och uppvärdera nyckelkompetenser, bland annat genom lönesatsningar. Vi vill även öka den lokala styrningen av lasarettet, exempelvis med en platschef.Inom den nära vården vill vi se till att hälsocentralernas resurser stämmer överens med uppdraget, vi vill se en ny hälsocentral på lasarettsområdet och bejaka framväxten av privata alternativ.Ett växande Skellefteå behöver en trygg och tillgänglig sjukvård som möter invånarnas behov. Det kräver en ny politiska ledning i Region Västerbotten. Moderaterna är beredda att axla ansvaret. Vi vill bygga en trygg och tillgänglig hälso- och sjukvård i Skellefteå och hela Västerbotten.

Andreas Löwenhöök (M)
Ledamot i regionfullmäktige

Elin Segerstedt Söderberg (M)
Ledamot i regionfullmäktige

 

Artikeln publicerad i Norran, länk här.

2 kommentarer

 1. JP

  ”…och bejaka framväxten av privata alternativ.”

  DÄR kom den tillslut, (rätt långt ner i texten men det var såklart ett strategiskt beslut). Den riktiga anledningen till varför M vill ”rädda” vården. Skapa privata alternativ så att skattemedlen istället kan hamna i fickan på styrelser istället till det gemensamma.

  Gå inte på Moderaternas lögner om att de vill rädda vården. De vill sälja vården och den som har medel ska få gå före i kön.

  • Nicklas Sandström (inläggsförfattare)

   Vi tror att privata alternativ bidrar till en bättre vård med högre tillgänglighet. Varför ska bolag inom offentlig sektor inte kunna få gå med vinst? Nu är de vinster som skett reltativt små och de mesta återinvesteras i verksamheten.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.