Tysthetskultur i Region Västerbotten

Igår redovisades Region Västerbottens medarbetarundersökning. Vissa delar i den går det att glädjas åt kring att många medarbetare känner stolthet och upplever att sitt arbete gör skillnad. Sen finns det områden att ta på största allvar och sådant som behöver åtgärdas. Ett av dem är tysthetskulturen som finns i regionen. Gamla landstinget och nuvarande regionen har länge haft en inneboende tysthetskultur. Detta framkom inte minst av regionens egna revisionskontors granskning i samma fråga under förra året. Att var femte medarbetare i Regionen upplever, utifrån svaren i medarbetarundersökningen, att de ”inte känner sig trygga i att uttrycka sig kritiskt om missförhållanden på sin arbetsplats utan att utsättas för repressalier” är tyvärr ingen överraskning och djupt alarmerande. De flesta av dessa medarbetare uppger att de tänker sig att om kritiska synpunkter framkommer så skulle de utsättas av repressalier från sin chef vilket är mycket problematiskt.

Vi vet att det finns ett tydligt samband mellan en god arbetsmiljö och en hög patientsäkerhet. Om inte annat är en sund kultur på arbetsplatsen en mycket god förutsättning för en god arbetsmiljö för regionens medarbetare. Därför är det av största vikt att åtgärder sätts in för att motverka regionens tysthetskultur.

Glädjande nog så fick vi borgerliga partier gehör från den rödgröna majoriteten att de också ser problem som behöver åtgärdas.

 

Folkbladet och VK skriver om det idag.

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.