Tillsätt en samordnare för att lösa BB-krisen i Västerbotten

Moderaterna tar nu initiativ i Hälso- och sjukvårdsnämnden för att Region Västerbotten ska tillsätta en särskild samordnare för att lösa BB-krisen i länet. Samordnaren för förlossnings- och kvinnosjukvården ska ha uppdraget att hitta lösningar för BB-krisen på kort sikt, presentera en process för hur attraktiviteten för arbetet vid förlossningsklinikerna ska ske på lång sikt samt hur Västerbottens kvinnosjukvård kan stärkas. Partiet föreslår också att kvinnosjukvården ska tillförsäkras friska och ändamålsenliga lokaler.

– Nu krävs det en dedikerad samordnare för att lösa BB-krisen i länet. Erfarenheter från andra regioner visar att en samordnare kan hitta nya lösningar och lösa upp problematiska knutar, vilket vi behöver göra i Västerbotten. Moderaterna vill att alla kvinnor i Västerbotten ska känna sig trygga i att länets tre förlossningar ska vara öppna året runt och dygnet, säger Moderaterna regionfullmäktigeledamot Andreas Löwenhöök (M), som fortsätter:

– Socialdemokraterna har inte gjort tillräckligt för att lösa krisen i Västerbottens förlossningsvård. Sommarens stängning och den aviserade julstängningen av BB i Lycksele samt att nästan en tredjedel av barnmorskorna, på förlossningen i Umeå, har sagt upp sig under ett år är de tydligaste exemplen på deras politiska misslyckande. Moderaterna vill göra ett omtag och låta en samordnare titta brett på hur BB-krisen kan lösas.

Moderaterna vill att samordnaren ska arbeta i nära dialog med personalen och de fackliga organisationerna. Partiet vill även att samordnaren ska beakta åtgärder som:

• Ett arbete för att nå en barnmorska per födande kvinna.

• Se över schema och arbetstidsförläggning.

• Möjliggör rotationstjänstgöring. Andra regioner har framgångsrikt arbetat med olika former av rotationstjänstgöring. Det går att använda goda exempel och anpassa dem till Västerbottens förhållanden. Målet är fler barnmorskor till förlossningen.

• Möjligheter att använda läkarinsatser på olika sätt.

• Arbeta med flöden och i mindre grupper för att använda kompetensen så optimalt som möjligt.

• Vid behov bedöma om det krävs förstärkning av administrativa uppgifter, städning och andra stödfunktioner.

Friska och ändamålsenliga lokaler för Förlossningen och Kvinnokliniken i Skellefteå

Med anledning av rapporterna om den dåliga patient- och personalmiljön vid Kvinnokliniken och Förlossningen i Skellefteå – med bajsvatten som rinner ut i mottagningsrum, aborterande kvinnor som delar lokaler med nyförlösta kvinnor och svårt sjuka kvinnor som tvingas ligga i korridoren – tar Moderaterna också initiativ till att dessa verksamheter ska tillförsäkras friska och ändamålsenliga lokaler. Partiet vill att en paviljonglösning ska övervägas som övergångslösning i väntan på att det byggs nya lokaler för Kvinnokliniken och Förlossningen i Skellefteå.

– Moderaterna kan konstatera att den situation som nu råder vid Kvinnokliniken och Förlossningen i Skellefteå är ohållbar, både för patienterna och personalen. Därför vill vi säkerställa att dessa verksamheter får övergångslokaler som är friska och ändamålsenliga och då bör man överväga en paviljonglösning i vätan på att sjukhuset byggs om, säger Andreas Löwenhöök (M).

8 kommentarer

 1. TAGE

  Som vanligt vackra ord o goda intentioner, sålångtbra..M en dessa vackra ord harväl alla andra partier dåvinärmar oss val. Vad är tidsramen för det hela, gissar att alla verksamma idag hinner gå i pension innan dessa förslag är i hamn om det ens blir av. Ord och handling och utredningar är dock icke samma sak så hoppas icke förran ni barnmorskor sett att det verkligen är genomfört.

 2. TAGE

  Niklas S, du ska lära dig av din partikamrat Anders Ågren,M,, att tåla att ditt parti ifrågasätts. Heder åt Anders Ågren som vågar ta in inlägg som ifrågasätter M. I en demokrati ska allt tålas att blötas och stötas.

  • Nicklas Sandström (inläggsförfattare)

   Försöker att hantera kommentarerna på bloggen så gott det går och med det även bemöta ifrågasättande.

  • Ulf Parde

   Jag håller med Tage om att Ågren (M) är bra på att ta in även kritiska inlägg om M. Men nämnas kan, att det inte gäller den flitige bloggaren och tidigare kommunalrådet Lennart Holmlund (S). Ja kritiska inlägg om M tar han naturligtvis mer än gärna in, eller också tillverkar han dem själv. Men kritiska inlägg om S är han dålig på att ta in – det har jag egna erfarenheter av.

 3. Ulf Parde

  Ett litet, litet sätt att lösa personalbrist på BB kan vara, att anställa även barnmorskor som anmält, att de inte vill utföra aborter. Så gör man i Norge. På samma sätt som man vill omplacera ovaccinerade, kan man ju omplacera vid abort (som väl dessutom är mer tidsplanerad än en födsel). Det finns åtminstone en sådan barnmorska just nu i Sverige. Att hon nyligen förlorade i Europadomstolen för mänskliga rättigheter (ej att förväxla med EU-domstolen) betr. rätten till att få anställning i Sverige gör ju henne inte mindre anställningsbar. Börja alltså med att ta vara på de personalresurser som finns, så blir det sedan något lättare att gå vidare.

  Nu vill M i Skåne införa Covidpass. Men när ni nu kräver Covidpass så röstar jag inte på M. För en gångs skull har regeringen gjort Sverige till ett positivt föredöme för övriga världen. De har värnat den personliga friheten och stängt ner mindre än nästan alla andra länder. Moderaterna ropar bara efter nya Covidpass, förbud och frihetsinskränkningar. Jag är 73 år och hela tiden före min vaccination (i maj) rörde jag mig ute på stan som vanligt. Det har gått hur bra som helst. Är nya frihetsinskränkningar det enda som moderaterna vill erbjuda röstar jag på S. Eller också på SD – de tycks inte vara lika mycket för Covidpass.
  Deras migrationspolitik kan jag leva med. När jag tänker efter har de borgerliga även infört fri vård åt papperslösa. Frihet för alla utom för vanliga svenska
  människor är tydligen vad ni vill stå för. Ja, till frihet! Nej till tvång och förbud! Nej till Covidpass!

  • Nicklas Sandström (inläggsförfattare)

   Hm, tror att de barnmorskorna kan räknas på en hand i Sverige.

   M nationellt har lyft behovet av covid-pass sedan tidigare. Finns mycket att reflektera över när det gäller den svenska strategin. Kan hålla med dig om att en totalt lock down där människor låstes in i sina hem hade jag inte velat se i Sverige.

   • Ulf Parde

    Att dessa barnmorskor är få, kan jag hålla med om. Men det gör ju bara problemet med dessa mer hanterbart. När det nu gäller att ta tillvara alla barnmorskeresurser, är ju även några få ett litet steg i rätt riktning. Tråkigt att Nicklas inte vågar se det så.

    Ja, ang. Covidpass vet jag att (förbuds)moderaterna tyvärr gapat om ett sådant vid ett flertal tillfällen. Att M vill ha fler förbud och kontroller än regeringen kan utan tvekan bli en anledning till att inte rösta på Moderaterna. Tråkigt att Nicklas och M inte ställer upp för Sveriges nästan världsunika frihet. Men det gör jag och tänker rösta därefter.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.