Det saknas pengar för nya vårdlokaler

Det saknas pengar för nya vårdlokaler

Regionstyrelsens ordförande Peter Olofsson (S) skriver att framtidens vård kräver moderna lokaler (23/11). Jag kan bara hålla med om det. Det är ovärdigt att bedriva vård i lokaler som i till exempel Skellefteå där det är återkommande stopp i toaletterna på kvinnoliken vilket medför att det rinner ut bajsvatten eller som på barnmorskemottagningen som det har krupit upp blodmaskar ur avloppet. Det kan framstå att det som nu beskrivs från socialdemokratin är utifrån det behov som finns. Tyvärr är det långt ifrån sanningen. Olofsson kommer att lyckas byta ytskikt i vardagsrummet men det saknas pengar för att åtgärda mögelskadan i källaren och att det läcker vatten från taket.

Bara mellan 2022–2025 uppgår behovet av investeringar som prioriterats utanför perioden till 2 133 miljoner. Kommande tio år saknas pengar för 7000 miljoner. Det är alltså gigantiska investeringsbehov som behövs men som det saknas pengar för att genomföra. Till det har regionen redan lånat 2400 miljoner. Orsaken till detta är att ansvarig politisk s-ledning inte lyckats klara av att hålla budget utan låtit verksamheten gått med underskott år efter år.

Att investeringar i fastigheter, ny medicinsk teknisk utrustning och IT är eftersatt märks tydligt i vården. Det krävs investeringar i regionens fastigheter för en förbättrad arbetsmiljö, patientmiljö och energiåtgång samt en resurseffektivare vård för att på lång och kort sikt möta utmaningen att ge en god hälso- och sjukvård till länets medborgare.

Nicklas Sandström (M)
Regionråd i opposition

 

Artikeln publicerad i VK, länk här.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.