Vårdsamarbetet över kvarken behöver fördjupas 

Samarbetet över kvarken har hundraåriga traditioner och nu med den nya färjan finns mycket goda förutsättningar att fortsätta att utveckla samverkan mellan länderna. Ett område som det finns stora möjligheter att jobba vidare är inom hälso- och sjukvården. Avståndet mellan Vasa och Umeå är mycket kort med ambulansflyg eller helikopter samt räddningshelikoptrar. Även då vården är möjlig att planera i god tid som vid exempelvis när en patient behöver enklare kirurgi är det tillräckligt snabbt med den nya färjan.

I september 2021 beslutade en enig regionstyrelse i Region Västerbotten att påbörja en upphandling av planerad vård från Vasa. Detta inte minst för att Västerbotten ska kunna hantera den stora vårdskuld som finns på grund av pandemin. Vi är övertygade om att behovet av att samarbeta runt hälso- och sjukvårdsfrågor är långt mycket större än så. Vi vill ta fler steg för att hitta fler områden där det skulle innebära att patienter såväl i Västerbotten som i Österbotten snabbare skulle få vård genom att åka över Kvarken. Det är något som alla vinner på, inte minst regionernas patienter som snabbare får vård.

 

Nicklas Sandström (M)

Regionråd i opposition

Mikael Perjus, samlingspartiet (M)

Fullmäkiges 2:e vice ordförande i Vasa sjukvårdsdistrikt

Artikeln är publicerad i Folklbadet, länk här.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.