Inför danska straff mot svenska gäng

🇩🇰🇸🇪 Moderaterna vill ha danska straff mot svenska gäng!

🔵 Stoppa svängdörrarna i fängelserna. Lås in de gängkriminella längre med hårdare straff, som i Danmark.

🔵 Fler åklagare och fängelseplatser. Kriminella ska sättas bakom lås och bom snabbare. De ska inte vara ute på gatan för att det inte finns plats i fängelset eller för att åklagarna inte hinner med.

En kommentar

  1. Brorson

    wstVi ska väl ha svenska straff, även om den danska strafflagen är en förebild. Jag har diskuterat flera egna förslag, som i viss mån skiljer sig från Moderaternas förslag, som definitivt är flera steg i rätt riktning.

    1) Termen ”hårdare straff” bör undvikas, eftersom svenska fängelser, till skillnad mot fängelserna i vissa andra länder, bl.a. Ryssland, inte är indelade i olika hårdhetsgrader (mjuk resp. hård regim), men däremot i olika säkerhetsklasser. Beroende på fångarnas rymningsbenägenhet och farlighet för andra fångar och personal. Ett fängelse i hög säkerhetsklass kan nog upplevas som hårdare jämfört med en lägre säkerhetsklass, men det är inte syftet.

    Högre säkerhetsklass följer såvitt jag vet inte automatiskt av grövre brott. Om vi menar ”längre straff” bör vi använda den termen i stället. Om vi menar högre säkerhetsklass, kan vi möjligen använda termen ”strängare straff”. Vi har för närvarande tre säkerhetsklasser, den högsta med murar som är nästan omöjliga att forcera och den lägsta med skylten ”gräms för frigångsområde” i stället för murar och stängsel.

    Dessa skyltar skulle göra större verkan, om det vore straffbart att rymma eller avvika (från en permission). Jag anser att det behövs fler säkerhetsklasser, både en ännu högre och en ännu lägre, som skulle i flera fall skulle kunna ersätta villkorlig dom. Den nya högsta säkerhetsklassen ska ha ännu högre inre och yttre säkerhet än dagens klass 1 -fängelser, bl.a. totalförbud mot permissioner och särskilda besöksrum, där fånge och besökare skiljs åt av en glasvägg.

    2. Jag har framfört ett eget förslag för förvaring av särskilt farlig återfallsförbrytare, som en extra påföljd EFTER avtjänat fängelsestraffenligt straffskalan. Eftersom förvaring inte ska vara ett alternativ till fängelse, ska termen ”förvaringsstraff” undvikas. För verkställigheten av denna extra påföljd ska det finnas särskilda förvaringsanstalter med högsta säkerhet, men större celler och ökad bekvämlighet jämfört med vanliga fängelseceller. De, som ska sitta där. är ju färdigstraffade, och hade enligt nuvarande regler varit frigivna och bott i vanliga hyreslägenheter med försörjningsstöd från socialtjänsten.

    3. Moderaterna har föreslagit att straffbarhetsåldern sänks från 15 till 13 år och att det ska finnas särskilda ungdomsfängelser. Det tycker jag också att det ska finnas, men föreslår att straffbarhetsåldern sänks till 10 år. Särskilda ungdomsfängelser finns redan i praktiken i Sverige, men kallas något annat (SIS-hem och saknar nedre åldersgräns. Att dessa ”hem” faktiskt är fängelser, kamoufleras av att man blandar grovt kriminella ungdomar med brottsoffer, som har tvångsomhändertagits exempelvis p.g.a. våld i hemmet.

    När säkerheten hos SIS-hemmen höjs genom högre stängsel, etc, blir dessa ”hem” alltmer fängelselika, vilket givetvis allvarligt skadar de tvångsomhändertagna icke-kriminalla ungdomarna både fysiskt och psykiskt. Det måste bli ett slut på detta hyckleri. Kalla saker det de är, och skilj mellan kriminella och icke-kriminella.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.