Den politiska regionledningen måste tåla att bli granskad, inte försöka mörklägga och tillrättalägga verkligheten

Pressmeddelande 220112: Den politiska regionledningen måste tåla att bli granskad, inte försöka mörklägga och tillrättalägga verkligheten

Den bedömning som allianspartierna gör i dagsläget utifrån de uppgifter som framkommit i länsmedia gällande den så kallade ambulansrapporten är att det är en mycket allvarlig kritik som riktas mot hälso- och sjukvårdsnämndens ordförande Anna-Lena Danielsson (S) samt hälso- och sjukvårdsdirektören Brita Winsa.

 • Det som fortsätter att framkomma i rapporteringen stärker bara bilden av att det är en ängslig och nervös politisk ledning som är mer mån om bilden av sig själva än få reda på hur det ser ut i verksamheten som de ansvariga för. Den som har makt måste tåla att bli granskad säger Nicklas Sandström, oppositionsregionråd (M)
 • Tyvärr är det ingen nyhet att saker tillrättaläggs, mörkas, filtreras eller skönmålas i samband med att ärenden och uppgifter presenteras för politiken. Åtminstone för oss i oppositionen, säger Ewa-May Karlsson, gruppledare (C).
 • De uppgifter som framkommit bekräftar bara vår känsla av saker tillrättaläggs. Vilka fler ärenden har fått den här ”formen” av intern beredning under denna mandatperiod? Säger Maria Lundqvist-Brömster, gruppledare (L)
 • När ansvarig nämnd inte får en samlad bild av verkligheten försvåras det demokratiska beslutsfattandet och även medborgarnas möjlighet till insyn. Är det så att den rödgröna majoriteten hellre prioriterar att försöka behålla makten än jobba för medborgarnas bästa? säger Hans-Inge Smetana, gruppledare (KD)

Uppgifterna från revisionsrapporten understödjer även det som tidigare rapporterats gällande regionens tysthetskultur. Nu när ansvarig verksamhetschef ville ge sin bild av läget så vill ansvarig ledning tysta ned chefen. Som vi framhållit tidigare krävs en rad åtgärder för att komma till rätta med denna destruktiva kultur som råder i regionen.

Frågan som är fortsatt obesvarad är hur är egentligen situationen inom ambulanssjukvården i Västerbotten? Den frågan behöver Hälso- och sjukvårdsnämnden få upp på bordet. Nämnden behöver även påbörja ett arbete med att återuppbygga tilliten till beredningsprocessen av ärenden samt se över rutiner för denna menar gruppledarna för den borgerliga oppositionspartierna.

 

Allians för Västerbotten

Nicklas Sandström (M), regionråd i opposition

Ewa-May Karlsson (C), gruppledare

Maria Lundqvist Brömster (L), gruppledare

Hans-Inge Smetana (KD), gruppledare

 

Detta skriver VK om idag, länk här.

5 kommentarer

 1. Leif

  Hej, hur tar Moderaterna det när man blir slaktade för sin hantering av vården i Stockholm?

  Återkom när NI klarar av att ens ta kritik 😀

  • Nicklas Sandström (inläggsförfattare)

   Delar inte alls den bilden. Tycker att sjukvården i stockholm fungerat väl. Har du tex jämfört väntetider mellan Stockholm och Västerbotten?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.