En våldtäktsman ska inte kunna få högre skadestånd än brottsoffret!

Kommer ni ihåg den dömde våldtäktsman som fick 840 000 kronor i skadestånd av skattebetalarna när det visade sig att han var minderårig och hade dömts till ett för långt straff? Nu visar Uppdrag granskning att passet som bevisade hans ålder kan vara falskt, något som Migrationsverket varnade för redan under domstolsprocessen, men som inte undersöktes vidare. Det är ett hån. Och det sätter fingret på ett systemfel i svenskt rättsväsende – den bristande respekten för den som far illa, ett bristande fokus på brottsoffrets rätt. Att svenska myndigheter så här vårdslöst hanterar så allvarliga fall som grov våldtäkt, riskerar i förlängningen att underminera medborgarnas förtroende för svenskt rättsväsende. Och det skadar rättsstatens legitimitet när domstolsbeslut baseras på material som andra myndigheter har larmat om ser ut att vara felaktiga, utan att den anmärkningen tas vidare. Så kan vi helt enkelt inte ha det. Rättsväsendet måste stärkas och brottsoffrets perspektiv måste uppvärderas. Varje medborgare ska kunna vara trygg i att de beslut som domstolarna fattar är i linje med gällande rätt, och att rättsliga påföljder står i proportion till medborgarnas moraliska uppfattning om brottets allvar. Det kommer en moderatledd regering att se till.

6 kommentarer

 1. Numer Pensionär

  Det är nästan så man gråter över vårt land. Ingen brottsling ska kunna få ersättning när ett brott är begånget. Spelar ingen roll om denne är minderårig det är ju år helsike. Offret fick en klapp på axeln. Hela vårt land har ju krakelerat. Sverige är ju rena skämtet. Blir nog inte så stor förändring med M vid statsministerposten. Gissar att M skulle sänka ersättningen till 795 000 åt brottslingen. Bort med ersättning åt alla brottslingar, summan ska gå till offren. Fattigpensionärerfår några hundringar mer i månaden och i samma andetag regnar riksdagen ut miljoner på kriminella. Fy tusan.

 2. Ulf Parde

  Det är illa nog med dessa 840 000. Brottsoffret som tilldömts 50 000, måste själv kontakta gärningsmannen. Hur säkert är det? Sedan finns det visst idiotregler som gör, att man inte kan hålla inne brottslingens skadestånd för att föra över till offren. Inte ens en fantasifull författare hade kunnat komma på något så galet. Sedan bör den i programmet nämnda brottslingen omedelbart utvisas utan ”verkställighetshinder”. Det gäller även om han skulle tvingas till militärtjänst i Syrien. Mycket av det här beror ju på Sveriges ansvarslösa invandringspolitik.

 3. Caanita

  60 000:- i månaden skattefritt (840000/14 mån), fri mat och hyra och ingen motprestation.
  Brottsoffret fick 50 000:- som han själv ska kräva tillbaka av förövaren, skadeståndet är inte utmätningsbart.
  Förövaren ” vet faktiskt inte” varken hur han kan vara anklagad för något brott eller var skadestånds-
  pengarna finns! ” Vet faktiskt inte” var svaret på dom frågor han fick i programmet UG.
  Man saknar ord!

 4. Jan Sjöström

  Hej!

  Bra, är att framföra konsekvens som kommer ur borttagandet
  av det s k ämbetsmannaansvaret. Ja det är ett systemfel när
  ett samhälle erbjuder myndighet immunitet för de som (oavsett
  skäl) medverkar till situation som sätter mänskliga rättigheter
  ur spel.

  Demokrati torde innebära att även Svensken kan omfattas av
  de fundamenta som ytterst ger förutsättningar för funktion. Att
  återgå till ett system som utger konsekvenser för den som gör
  fel i tjänst är således ett basalt krav.

  / Jan Sjöström

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.