Patientsäkerheten först!

Socialdemokraterna i regionen menar i en replik att Moderaterna skulle strunta i patientsäkerheten (Norran 12/4). Inget kan vara mer fel. Att så skulle vara fallet menar de skulle bero på att vi kraftigt  vill minska den ej vårdnära administrationen. En administrativ överbyggnad som har mycket lite att göra med vad som faktiskt händer på golvet. Tvärtemot Socialdemokraterna så anser Moderaterna att det inte är fler regioncentralt placerade handläggare, än fler chefled, administratörer, kommunikatörer och annan ej vårdnära byråkrati som är lösningen på primärvårdens problem. Vi vill minska dessa för att kunna göra satsningar på vårdpersonalen för att möjliggöra en arbetsmiljö  där våra medarbetare trivs, kan blomma ut och vill stanna kvar i regionen. Den viktigaste delen för att trygga patientsäkerheten är att ha en bemanning som möjliggör en god tillgänglighet och kontinuitet i kontakten mellan patient och vårdpersonal. Det är på detta sätt som patientsäkerheten tryggas och säkras, inte genom att som ni skriver anställa flera chefer och administratörer.

(S)lyfter fram att det under en tid funnits ett bristande intresse av att arbeta som läkare inom primärvården, men ställer er inte frågan varför det är så. Vi välkomnar detta sena uppvaknande. I grunden handlar det inte om att regionen utbildar för få nya distriktsläkare eller att storstadsregionerna snor åt sig dem utan villkoren för att stanna är för dåliga. Att det är svårt att rekrytera distriktsläkare beror i huvudsak på den urusla arbetsmiljö som Regionen under nuvarande ledning erbjuder. Det saknas över 100 distriktsläkare i Region Västerbotten och det är inte konstigt att detta orsakar problem.

Det behövs en långsiktig handlingsplan som skapar en framtidstro inom sjukvården. Uppdraget bör begränsas och bättre definieras. Det handlar i grunden om att skapa en hållbar arbetsmiljö för samtliga anställda där uppdrag och resurser hänger ihop. Förutsättningar för kompetensutveckling behöver säkras, listningstak och listning på namngiven distriktsläkare med tillhörande vårdlag behöver komma på plats samt förutsättningarna för att kunna påverka sin arbetssituation förstärkas. Det är genom  sådana åtgärder som patientsäkerheten säkras.

 

Ulf Wahllöf (M)

Distriktsläkare och f.d. verksamhetschef i primärvården

Kandidat till Regionfullmäktige i Region Västerbotten

 

Artikeln är publicerad i VK, länk här.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.