Tandvård var femte år är oförsvarbart  

Den stora styrkan med dagens tandvård är de regelbundna besöken. Något som vi tyvärr kan konstatera är ett minne blott för länets invånare. Rekordlånga köer till tandläkaren innebär att patienter kan få vänta upp till fem år på ett besök idag. Något vi i Alliansen tycker är fullständigt oförsvarbart.  Tandvårdskrisen är ett faktum i länet då det är en stor brist på tandläkare inom folktandvården. Införandet av LOV i tandvården har också visat att region Västerbotten har en av landets lägsta ersättningar för barntandvård. Där har alliansen budgeterade tio miljoner kronor utöver majoritetens förslag.

 

Tandvårdens resurser läggs till viss del idag på fel patientgrupper. Ett viktigt steg är att ta bort dagens reform gällande gratis tandvård för unga vuxna upp till 23 år. Återgå i stället till 19 år som gräns för avgiftsfri tandvård. Merparten av våra unga vuxna har i dag en mycket god munhälsa, resurserna behöver i stället läggas på de grupper som löper högre risk för dålig munhälsa. Det finns ett klart samband mellan tandhälsa och allmän hälsa. Genom att regelbundet gå till tandläkaren minskar både den enskilde patientens och statens kostnader eftersom behovet av stora och kostsamma åtgärder minskar. För att det ska vara möjligt krävs det en tillgänglig och nära tandvård i hela regionen.

 

Folktandvården i Nordmaling flyttas över till andra kliniker i Hörnefors, Bjurholm och Vännäs, på grund av byggnads relaterad ohälsa. Tidigare i år öppnade Sorseles tandklinik i nya lokaler efter två års väntan, men med stora rekryteringssvårigheter. I inlandet saknas det idag tandläkare på flera orter och patienter tvingas att resa långt för vård. Samtidigt har Umeå och Skellefteå de längsta köerna i länet. Situationen är ohållbar. Alliansen föreslår tandvårdsbussar som ska kunna åka runt i hela länet i stället för lokaler som står tomma större delen av veckan.

 

I Sverige finns det fyra tandläkarutbildningar, en av dem finns i Umeå. Antalet platser vid utbildningen förväntas dock att minska de kommande åren, på grund av att det inte finns tillräckligt med handledare för utbildningen. Samtidigt finns det en brist på tandläkare, tandhygienister och tandsköterskor inom regionen. Vi måste göra mer för att knyta kontakter med studenterna för att underlätta framtida rekryteringar. Det behöver finnas goda möjlighet till vidareutveckling inom tandvården.

 

Ingen ska behöva vänta fem år på tandvård, den ska finnas nära och tillgänglig i hela länet.

 

Allians för Västerbotten

Nicklas Sandström(M)
Regionråd i opposition

Ewa-May Karlsson (C)
Gruppledare

Maria Lundqvist Brömster (L)
Gruppledare

Hans-Inge Smetana (KD)
Gruppledare

 

Artikeln är publicerad i dagens Norran

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.