Mer vård för pengarna – Använd hälso- och sjukvårdens resurser rätt

I Region Västerbotten har sedan 2018 den regionövergripande administrationen ökat med nästan 20 procent medan antalet sjuksköterskor bara med 1,3 procent. Därtill har vårdplatserna minskat med 9 procent och antalet chefer ökat med samma siffra. Vi vill minska onödig och dyr byråkrati, krångel samt annan ej vårdnära verksamhet. Detta gör att vi kan frigöra tid och pengar för att stärka vårdens kärnverksamhet, där vi vill prioritera en köfri vård, en stark första linjens primärvård samt bättre villkor för vårdens medarbetare.

Vi ser ett stort behov av att detaljstyrningen av hälso- och sjukvården måste ersättas av tillitsstyrning. Kraven på uppföljning och granskning har ökat, såväl inom den egna organisationen som externt, vilket i sin tur har ökat den administrativa bördan. Detta har bland annat resulterat i en alltmer omfattande och tidskrävande dokumentation där vårdpersonalen tvingas använda upp emot 50 % av arbetstiden till icke värdeskapande administration i stället för att arbeta med det de är utbildade till och bäst på, nämligen att vårda patienter.

Verksamheten präglas nu av en frustration över den tilltagande arbetsmängden. Personalens kompetens och tillräcklig tid vid patientens besök är avgörande för sjukvårdens kvalitet. I Region Västerbotten finns det kunnig och välutbildad personal med stort personligt engagemang för att ge en bra vård om de bara fick ägna sig åt det. Man kan inte längre styra verksamheten med kontroll utan måste visa personalen tillit och låta dem sköta sitt jobb.

En besvärande tidstjuv är dåligt utformade IT-system. Rätt utformade kan IT-systemen  underlätta de administrativa rutinerna och minska tidsåtgången, men ofta kan illa utformade IT-system eller brist på informationsöverföring mellan IT-system fungera som tidstjuvar inom vården. Det är därför viktigt att säkerställa att information inte behöver dubbel- eller trippeldokumenteras samt tillse att det ställs höga krav på användarvänlighet. Vi vill få nya, moderna och bättre system på plats.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.