En köfri och tillgänglig hälso- och sjukvård

Västerbottningarna har under årtionden fått vänta väsentligt längre på att få vård än övriga landet. Coronapandemin har tyvärr försämrat läget ytterligare. Bakom varje siffra i statistiken finns en människa som väntar på sin vård, där i vissa fall hela livet är satt på vänt och med stort lidande för hela familjen. Så kan vi inte ha det. Vård ska erbjudas utifrån en medicinsk prioritering. En allvarlig cancersjukdom ska börja behandlas inom några dagar och en krånglande höft inom några veckor. Vården blir varken bättre eller billigare av att ha långa köer. Effekten blir den helt motsatta. Cancersjukdomen kanske till slut inte går att bota och höftingreppet blir mer komplicerat. Dessutom, förutom lidande hos den enskilde patienten, drabbas många av långa sjukskrivningar helt i onödan.

För att lösa problemen med dålig tillgänglighet och långa vårdköer behöver en rad reformer genomföras för att lösa de i huvudsak organisatoriska systemfelen som orsakar köerna. Lösningarna finns i stor utsträckning på varje sjukhus, inom varje verksamhet eller på den enskilda vårdavdelningen eller enskilda hälsocentralen. Detaljstyrningen av hälso- och sjukvården måste därför ersättas av tillitsstyrning, där ansvar, makt och befogenheter att nå såväl ekonomiska som verksamhetsmässiga mål decentraliseras till chefer och deras medarbetare så långt ut i organisationen som möjligt. Vårdens medarbetare har många gånger välfungerande lösningar på hur köer snabbare skulle kunna arbetas bort.

Utöver organisatoriska åtgärder för att förbättra vårdflöden och öka produktiviteten krävs även ekonomiska stimulanser (lokal kömiljard) för de verksamheter som måste korta sina köer. Förutom det behöver vårdsamverkan kring operationskapacitet i Norrland förstärkas. Moderaterna är även, till skillnad från Socialdemokraterna, öppna och prestigelösa för att ta hjälp av privata aktörer för att korta köerna i vården.

En viktig del för att klara en god tillgänglighet till vården är en stark och välfungerande primärvård där regionens innevånare har sin egen fasta namngivna distriktsläkare som man inte delar med, i ett första steg, mer än högst 1 500 andra med målet att komma ned till Socialstyrelsens rekommendation om att inte dela din distriktsläkare med mer än 1 100 andra. Fördelarna med kontinuitet är ökad livskvalitet, ökad terapiföljsamhet, mindre överdiagnostik, färre besök på akutmottagning, bättre preventiv vård, färre sjukhusinläggningar, lägre samhällskostnader, ökad överlevnad och nöjdare patienter och nöjdare vårdpersonal. Köerna till länets hälsocentraler visar på stora variationer, det i sig är ett problem för att kunna uppfylla målet om en jämlik och köfri vård. En förstärkt primärvård där första linjens vård ges tillräckliga resurser är nödvändigt för att ta hand om grupper som äldre, de med kroniska sjukdomar och det ökade antalet patienter med psykiatriska problem, där också kontinuitet vad gäller vårdpersonal är av yttersta vikt. Tidiga diagnoser och behandlingar i primärvården kommer att ge ett påtagligt minskat tryck på sjukhusvården och därmed kortare köer.

Helt avgörande för att kunna få bort vårdköerna är att det finns rätt utbildad vårdpersonal. Bristen på vårdpersonal innebär att det inte finns några möjligheter att hålla vårdplatser öppna och att operationer ställs in för att det saknas vårdplatser för eftervård. Därför krävs en bättre personalpolitik för regionen. Vi vill uppnå en köfri vård genom satsningar på att korta vårdköer och satsningar på vårdpersonal. Vi vill minska onödig och dyr byråkrati. Detta gör att vi kan frigöra tid och pengar till vården så att köerna kan kortas.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.