M: Vad är Socialdemokraternas plan för att lösa den akuta vårdplatsbristen?

Pressmeddelande 221104: M: Vad är Socialdemokraternas plan för att lösa den akuta vårdplatsbristen?

Larmrapporterna avlöser varandra om den extremt pressade situationen på länets sjukhus. Just nu är det framför allt akut brist på vårdplatser. Under året har det aldrig varit så få öppna vårdplatser öppna någonsin. Just nu är det rekordfå vårdplatser öppna, framför allt inom det så kallade satelitvårdplatssystemet.Samtidigt växer sig vårdköerna allt längre i länet och situationen på många avdelningar är extremt pressande för vårdpersonalen. Något som oroar oppositionsrådet.

– Sammantaget medför denna vårdplatskris att allt färre får vård och vårdköerna växer sig allt längre. De som nu jobbar kvar får det allt tuffare arbetsmiljö med färre kollegor och i synnerhet erfaren vårdpersonal. En annan konsekvens av vårdplatskrisen är att problemet vältras över på länets kommuner. Situationen är inte acceptabel. Den återvalda majoriteten måste svara på vad planen är, säger Nicklas Sandström (M), oppositionsråd.

Sandström fortsätter.– Vi i oppositionen har efterlyst att man ska externt genomlysa hela organisationen och framför allt för att hitta besparingar inom den administrativa sidan för att kunna skjuta till medel i kritiska delar av sjukvården. Svaret hittills har varit nej från majoriteten. Så frågan är vad man egentligen vill politisk för att få till en förändring något jag nu ställt i en interpellation till ansvarigt regionråd.Fakta:Antalet disponibla vårdplatser på länets tre sjukhus utifrån regionens vårdplatssystemet Pluto den 4 november var totalt 524 tillgängliga vårdplatser. Av dessa totala antal vårdplatser fanns det få lediga och sjukhusen hade redan cirka 23 överbeläggningar aktuell dag. Aktuellt vårdplatsläge på NUS samma dag var 306 platser samt 20 överbeläggningar.

Det finns fler vårdavdelningar på sjukhusen i form av BB, rättspsykiatri, psykiatri samt intensivvårdsplatser. Det är vårdplatser som inte är lämpliga att vårda sjuka patienter som har fått exempelvis ett benbrott, multisjuka äldre eller återhämtning från en planerad operation utan måste finnas tillgänglig för de patienter som har behov av just den vården. Dessa vårdplatser ingår inte heller i sjukhusens system för satellitpatienter/hantering av överbeläggningar.

Interpellationen i sin helhet:Interpellation

Umeå den 4 november

 

Hur avser S-majoriteten lösa vårdplatskrisen?

Larmrapporterna om den extremt pressade situationen på länets sjukhus avlöser just nu varandra. Framför allt är det akut brist på vårdplatser. Det handlar om en mycket pressad arbetsmiljö bland vårdpersonalen som leder fram till att allt för få sjuksköterskor vill jobba patientnära.

Ledande vårdchefer har under en mycket lång tid efterlyst konkreta beslut för att få till fler öppna vårdplatser och mer vårdpersonal som jobbar patientnära. Detta för att kunna börja lösa situationen.

Under året har det aldrig varit så få öppna vårdplatser öppna någonsin. Just nu är det rekordfå vårdplatser öppna, framför allt inom det så kallade satelittvårdplatssystemet.

Antalet disponibla vårdplatser på länets tre sjukhus utifrån regionens vårdplatssystemet Pluto den 4 november var totalt 524 tillgängliga vårdplatser. Av dessa totala antal vårdplatser fanns det få lediga och sjukhusen hade redan cirka 23 överbeläggningar aktuell dag. Aktuellt vårdplatsläge på NUS samma dag var 306 platser samt 20 överbeläggningar.

Det finns fler vårdavdelningar på sjukhusen i form av BB, rättspsykiatri, psykiatri samt intensivvårdsplatser. Det är vårdplatser som inte är lämpliga att vårda sjuka patienter som har fått exempelvis ett benbrott, multisjuka äldre eller återhämtning från en planerad operation utan måste finnas tillgänglig för de patienter som har behov av just den vården. Dessa vårdplatser ingår inte heller i sjukhusens system för satellitpatienter/hantering av överbeläggningar.

Det är därför utifrån systemet med satelitplatser som det är extra relevant att jämföra hur läget faktiskt är. Inom satelitvårdsystemet är det framför allt vårdplatser som exempelvis kirurgi, ortopedi och medicin kan använda för att vårda sina patienter på.

Vårdplatserna på framför allt NUS ska även räcka till för den norra sjukvårdsregionens patienter som har behov av specialiserad sjukhusvård.

Sammantaget medför denna vårdplatskris att allt färre får vård och vårdköerna växer sig allt längre. De som nu jobbar kvar får det allt tuffare arbetsmiljö med färre kollegor och i synnerhet erfaren vårdpersonal.

En annan konsekvens av vårdplatskrisen är att problemet vältras över på länets kommuner. Länets socialchefer skrev i en gemensam och unik debattartikel i länets tidningar om att vårdkrisen i regionen även påverkar länets kommuner. De skriver bland ”Vi önskar därför att den debatt som handlar om sjukvårdens brist på både vårdplatser och personal även inkluderar kommunerna. Att vårdövervältringens konsekvenser synliggörs och att eventuella framtida politiska åtgärder tar hänsyn till kommunernas utmaningar att bemanna, vårda tryggt och säkert.” Länets socialchefer har aldrig förr kritiserat regionen på det sättet offentligt.

Mot bakgrund av ovanstående ställer jag följande frågor till hälso- och sjukvårdsnämndens ordförande Anna-Lena Danielsson (S)

1.  Tycker du att vårdplatskrisen är ett problem i länet?

2.  Vad avser den politiska majoriteten göra för att börja åtgärda problemet?

3.  Ser du någon risk i att NUS inte lyckas upprätthålla sitt regionuppdrag för högt specialiserad sjukhusvård i och med denna extremt pressade situation?

4.  Vilka åtgärder avser den rödgröna politiska majoriteten vidta för att förbättra arbetsmiljö, antalet öppna vårdplatser och förutsättningar att rekrytera samt behålla vårdpersonal?

5.  Vad anser du om den kritik som länets socialchefer riktar mot regionen att problem vältras över till dem?

 

Nicklas Sandström (M)

Regionråd i opposition

En kommentar

  1. Caanita

    Läser i VK att sju (7) stycken verksamhetschefer inom Regionen har sagt upp sig pga den orimliga arbetsbördan. En av dessa har inte kunnat ta ut semester under en tvåårsperiod.
    En av anledningarna till uppsägningen är att bitr. verksamhetschefs tjänsten tagits bort för att administrationen ska minskas.
    Då blir frågan, är det verkligen på den patientnära nivån som besparingarna ska göras?
    Landstingshuset bågnar av administratörer vars arbetsuppgifter alldeles säkert skulle kunna minskas till hälften, utan att någon som helst skada blir följden!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.