Egenmonotorering har inget självändamål men kan vara något riktigt positivt

Igår var jag på plats i Stockholm för att delta i en panel på en konferens om egenmonotorering. Förutsättningarna för patienter att sköta en större del av sin vård själv är mycket positivt och en utveckling att bejaka. Sen finns det många hinder på vägen och som beslutsfattare som har ett budgetansvar får man heller inte vara naiv. Förståelsen för vad som krävs i termer av arbetssätt och flöden i vården behöver alltid finnas med i alla led. Egenmonitorering för vem? Vem ansvarar för att vården anpassas? Krävs ständig uppföljning av från vården och i så fall av vilken personalgrupp? För att egenmonitorering ska bidra med mervärde behöver det också gå hand-i-hand med omställning i arbetssätt och ibland ändrade patientflöden.

 

Egenmonitorering kan inte bara bli som en ”add on” och förvänta sig automatisk effekt i ökad patientnytta till lägre kostnader för samhället och ansvarig klinik. Om vården fortsätter att jobba på samma sätt och kallar in patienterna så finns risk att det bara blir en utbudsökning utan verklig effekt – i värsta fall dessutom kostnadsdrivande. Egenmontering.  måste vara en del av en större omställning i arbetssätt. Alltså bara som ett verktyg och inget självändamål i sig.

 

Riktigt kul att konferensen var så välbesökt. Cirka 250 i publiken och 100 som deltog via länk.

 

 

4 kommentarer

  1. brorson

    Detta verkar bra, men patienterna har tappats bort. Som patient vill man kanske inte lämna ut varje timme av sitt liv till främmande människor, som ringer upp vid ”avvikelser”. Förutom att detta är i högsta grad integritetskränkande, har man skapat ett system som bjuder in den organiserade brottsligheten att lura pengar av äldre och sjuka. Bedragarna kan skylla på att de råkat ringa fel nummer, och ringa nästa på listan. Förr eller senare får de napp.

    Kan man ta mätvärdena på sig själv, kan man själv initiera kontakten med vårdgivaren vid ”avvikelser”.

    ”Avvikelser” kan bero på att man har slarvat med diet, motion eller medicin, och det kan man rätta till, efter en automatisk påstötning från systemet, utan inblandning av vårdpersonal. Om det inte hjälper, kan man på eget initiativ skicka de samlade mätvärdena i systemet.

    Patienterna måste själva få välja vilken grad av övervakning från vårdgivares sida de vill ha.
    .

    • Nicklas Sandström (inläggsförfattare)

      Självklart ska det vara frivilligt. Syftet är ju att öka egenmakten för patienten, inte tvärtom.

  2. Caanita

    Du bör förklara vad egenmonitorering är för något och hur det är tänkt att det ska fungera!
    Vi som inte jobbar eller har jobbat inom vården behöver få lite inblick.
    Tack!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.