Tyvärr mycket stor risk att S-ledarskapet i regionen leder fram till en permanent stängning av BB i Lycksele

Idag kom så den så kallade BB-rapporten. Jag vill också dela rapportörernas optimistiska bedömning om att det skulle gå att privatisera hela förlossningsverksamheten i Lycksele till ett privat bemanningsföretag men jag tror det blir mycket svårt. Utifrån den gedigna rapport som Sylvan och Jacobsson tagit fram som lägger korten på bordet så är problemen mer omfattande än vad tidigare redovisats. Framför allt på läkarsidan såväl i Lycksele som i länet.

Det går även att konstatera att på det sätt Socialdemokraterna misslyckat med sin hantering av åtgärderna för att vända utvecklingen är häpnadsväckande illa skött. Faktum är att Moderaterna och Alliansen redan för 1,5 år sedan efterlyste en handlingsplan för att rädda förlossningsvården i länet. Trots det finns det ingen politiskt beslutat plan. Än mindre de resurser och prioriteringar som krävs. Detta sammantaget med allt högre krav på patientsäkerhet leder nu, tyvärr, fram till att förlossningen i Lycksele med stor sannolikhet riskerar att bli permanent stängd. Det går att konstatera att vi aldrig haft så många legitimerade barnmorskor i länet men aldrig så få som jobbar med i dygnet runt förlossningsvården. Det borde ha gått eller gå att hitta lösningar som får fler barnmorskor och läkare att vilja jobba i Lycksele. Från Moderaterna är vi beredda att hitta och bidra till de lösningar som krävs att hålla BB i Lycksele öppet och undvika en permanent stängning även om det just nu ser väldigt svårt ut.

5 kommentarer

 1. Ove

  Frågan jag ställer är om inlandskvinnors liv är mindre värda än kvinnor vi kusten? Lägg ner bb i Skellefteå.

  • Nicklas Sandström (inläggsförfattare)

   Varför ska vi ställa förlossningsklinikerna mot varandra? Ingen som vinner på det.

  • Nicklas Sandström (inläggsförfattare)

   Det mesta står externa parter för. Förhoppningvis får vi igen det genom andra delar. Vill betona att jag förstår kritiken.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.