Hög tid att bryta upp 20 år av misslyckad centralisering

Problemen i Region Västerbotten är många och omfattande. Det märks inte minst på de kollapser, vårdkriser och den personalflykt som just nu sker på område efter område. Det som gör situationen ännu mer allvarsam är att regionen står utan en politisk ledning som har ambition att leda verksamheten.

Under minst 20 års tid har regionledningen styrt till alltmer centralisering. Mindre basenheter har samlats ihop till mycket stora centrumbildningar. Något som skapat känslan att det inte finns någon nära chef som har mandat att bestämma. Vilket i mångt och mycket stämmer.

Vi menar att det behövs ett omfattande omtag när det kommer till att banta byråkratin och administrationen och se över hela tjänstemannaorganistationen för att vården ska fungera bättre i länet.

Våra förslag i korthet:

✅ Vi har under en lång tid föreslagit ett tydligare ledarskap på de respektive sjukhusen i form av en platschef.

✅ Nu vill vi att göra länets tre sjukhus till egna resultatenheter med en egen sjukhuschef. Det betyder att sjukhuschefen får ett långtgående mandat och befogenhet att inom given budgetram lösa respektive sjukhus vårduppdrag. För den enskilda kliniken är vår ambition att avdelningschefen får ett väsentligt större mandat, att vara både chef och ledare.

✅ De mandat och befogenheter som idag finns på regionens hus i Umeå flyttar ut till respektive sjukhus. HR- och ekonomistabsfunktioner blir således en del av sjukhuschefens stab för att kunna lösa sitt uppdrag.

✅ De många och otydliga chefsleden blir färre och medarbetare och chefer vet vem som bestämmer. De tre sjukhuscheferna får därmed i uppdrag att lösa en god och nära vård utifrån de givna förutsättningarna som finns i Umeå, Skellefteå och Lycksele.

✅ Hälso- och sjukvårdsdirektörens uppdrag förändras i grunden och blir att värna till helheten och en gemensam färdriktning. Vi har idag ett fungerande samarbete mellan sjukhusen där olika vårdingrepp flyttas till ett enskilt sjukhus för att kunna kraftsamla. Det behöver givetvis beaktas och utvecklas i linje med en förändrad organisation.

✅ Utöver det har vi sedan tidigare förslag om att administrationen måste bantas ordentligt för att mer pengar ska kunna gå till sjukvården. I ett första steg rör det sig om 100 färre administratörer.

2 kommentarer

  1. jan sjöström

    Hej!

    Givetvis bör funktion vara ett primärt mål med all
    offentlig verksamhet. Men Svensk demokrati står
    över. Vi Västerbottningar har uppenbart annan
    viktigare prioritering än just funktion.

    Demokrati kräver respekt för valresultat. Vi folket
    vill se en region utan en ansvarig styråra. Låt oss
    en gång för alla inse att detta är flertalets vilja.

    Lösningen för vi som ser nytta ur allas strävanden
    måste hämtas ur demokratins förutsättning. En
    polariserande polemik hämtad ur kritik genererar
    alltid dess motsats.

    • Nicklas Sandström (inläggsförfattare)

      Köper inte alls ditt resonemang att konstruktiv oppositionspolitik inte skulle höra hemma i det demokratiska samtalet. Det du argumenterar för är ett mycket snabbt sluttande plan till något annat system som inte är demokrati.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.