Köerna till BUP måste bort!

Västerbotten har Sveriges längsta vårdköer till barn- och ungdomspsykiatrin (BUP). Det skapar enormt mycket lidande och i många fall bryter det ner hela familjer. I ett reportage i Expressen beskriver mammor problemen såhär: ”En röd tråd i deras historier är hur de själva blivit utmattade och sjukskrivna i väntan på hjälp. Många vittnar om att de under väntetiden helt saknat stöd. Och efter utredning följer fler flaskhalsar, och ännu mer väntan till insatser eller habilitering.” Att Västerbotten är sämst i landet är katastrof för barn med psykisk ohälsa och deras familjer. Det här duger inte styrande Socialdemokrater!

Tre reformer styrande S borde införa för kortare vårdköer till BUP:

✅ I Region Västerbotten har vi dessutom med övriga borgerliga partier lagt förslag på miljoner i extra resurser till BUP och ungdomshälsan.

✅ Inför ett fritt vårdval så att flera aktörer kan erbjuda skattefinansierade alternativ. Upphandla fler psykiatriska utredningar för att korta de extremt långa köerna och ta bort remisskravet till BUP i praktiken.

✅ Ge patienten laglig rätt till digitala vårdmöten när så önskas. I Jämtland/Härjedalen har exempelvis en årslång kö till att få träffa psykolog snabbt kunnat betas av med hjälp av digital vård hos utbildade psykologer.

3 kommentarer

  1. Drutten

    Vare sig du är M eller S eller ngt annat så lär vi nog få vänta länge på att dessa köer kortas.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.