Våldsbejakande högerextremism i Umeå

På måndag är det dags för kommunfullmäktige att sammanträda igen och du är varmt välkommen att följa oss på plats eller via live-länk. Jag tycker det är riktigt bra av Umeå kommun att gå ut på sociala medier med live-länk och försöka nå ut med info om hur vi alla i Umeå kan följa sammanträdet.

Jag har lyft en fråga till kommunfullmäktige, dels med anledning av det hemska terrorattentatet i Christchurch, men även på grund av en rad aktioner från högerextremistiska rörelser i Umeå under de senaste åren. Nationellt är den våldsbejakande högerextremismen och vit makt-miljön på frammarsch vilket bekräftas av rapporten våldsbejakande extremism och organiserad brottslighet.

I min fråga vill jag även lyfta upp en annan viktig aspekt: Vad finns det för hjälp att tillgå för föräldrar och anhöriga när de får tydliga varningssignaler om att deras barn eller syskon är på väg att falla i händerna på våldsbejakande extremistiska organisationer. Jag har nämligen själv fått den frågan från föräldrar eller närstående som förtvivlat ser på medan deras barn radikaliseras.

Det är viktigt att vårt samhälle står rustat för att motverka våldsbejakande extremistiska rörelser – oavsett religiös eller ideologisk utgångspunkt. Här krävs det att vi arbetar aktivt i skolor och föreningsliv, men det krävs också att vi har organiserade strukturer dels för att lokalisera riskmiljöer för radikalisering samt för att kunna i tid lokalisera när ett barn eller ungdom är i riskzonen för att radikaliseras. Här krävs det en uppbyggd stödfunktion för att kunna bistå närstående när de ser tydliga varningssignaler.

Här kan ni läsa frågan som jag lyft upp till måndagens kommunfullmäktige. Med detta önskar jag er en trevlig helg!

 

Förekomsten av våldsbejakande högerextremism i Umeå

Den 15 mars utsattes Christchurch i Nya Zeeland för ett vidrigt terrorattentat där 50 oskyldiga civila mördades och 47 skadades. Detta var ytterligare ett i raden av de högerextremistiska terrorattentat som drabbat vår omvärld det senaste decenniet.

Charleston, Chapel Hill, Utøya, München, Finsbury Park, Quebec, Pittsburgh, Trollhättan, Essen, nu läggs ytterligare en stad till bland de som drabbats av högerextremistiska terrorattentat.

Bakom dessa synliga, blodiga och hänsynslösa attentat döljer sig en verklighet av hot, trakasserier och våld som dagligen drabbar judar, muslimer, personer med utländska namn eller annorlunda hudfärg. Kriminella handlingar av högerextrema som sätter djupa spår hos den som drabbas.

Något som sällan belyses är den maktlöshet som föräldrar och anhöriga kan känna när deras ungdomar radikaliseras och faller i händerna på högerextremistiska våldsbejakande organisationer. De slits mellan kärleken för sitt barn, föraktet för de åsikter och den världsbild som deras älskade nu propagerar, och rädslan för vad denne nu är kapabel till att göra.

De vädjar om hjälp, de finns här i Umeå. Oavsett våldsbejakande rörelser, den hänsynslöse terroristen tar sin begynnelse i ett oskyldigt barn. Men när blomman blir till ogräs, var finner vi och motverkar dessa rötter till ondska, hat och våld?

Min fråga till Hans Lindberg:

 1. Hur ser situationen ut idag med våldsbejakande högerextremistiska rörelser i Umeå?
 2. Vad finns det för hjälp att tillgå för föräldrar och närstående om de ser tydliga varningssignaler på att deras barn riskerar att falla i händerna på våldsbejakande högerextremistiska rörelser?

5 kommentarer

 1. Eva

  Hur tänker du och partiet hantera hedersförtrycket bland unga i Sverige och Umeå. Skulle vara interessant och veta eller sopar ni det under mattan? Törs ni ta tag i det!

 2. Kristoffer Grundström

  Frågorna är befogade, men du skulle kanske kunna fråga:

  – Varför ska vi medborgare behöva be om åtgärder när extremismen har funnits längre än de senaste dåden?

  • Nils Seye Larsen (inläggsförfattare)

   Hej Kristoffer! Tack för din fråga. Du har en bra poäng, om än vi haft ett flertal dåd de senaste åren så har problemen med extremister funnits under en längre tid. Dessa problem måste motverkas kontinuerligt, inte bara när vi drabbas av dåd. Hoppas att jag förstod din fråga rätt.

 3. Pingback: Liberalernas gruppledare misstolkar medvetet – igen. | Nils Seye Larsen (Mp)

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.