Game over – när spelmissbruket tar över ens liv

I Affärsliv24 kunde vi idag läsa om att förbud mot spelreklam hotar TV-kanaler. 2018 köpte spelbolagen reklam för 7,3 miljarder kronor, en enorm summa som borde vara en väckarklocka för vilka summor som årligen trillar in i spelbolagens fickor. Istället går Jeanette Gustafsdotter, Vd för branschorganisationen Tidningsutgivarna ut och försvarar ”den kommersiella yttrandefriheten” som hon anser inte bör inskränkas.

Det är ett ytterst märkligt resonemang och jag kan inte låta bli att tänka på hur hon skulle reagera om alkoholindustrin pumpade in 7,3 miljarder kronor i reklamintäkter där de lockade med bonus som gratis alkohol vid registrering eller direkt leverans inom några minuter – dygnet runt.

Samtidigt har antalet spelmissbrukare i Sverige fördubblats på 10 år och nu är c.a. 45 000 personer fast i ett spelmissbruk. Var fjärde person som söker hjälp av skuldrådgivningen i Umeå har kraschat sin ekonomi p.g.a. spel, och utöver de med ett allvarligt spelproblem räknar Folkhälsomyndigheten med att c.a. 4 % av befolkningen mellan 16 – 87 år har någon grad av spelproblem. Det innebär att bara i Umeå har c.a 5 000 personer någon grad av spelproblem.

Det är kanske svårt att föreställa sig vilka konsekvenser ett spelmissbruk kan få. Men något som slår mig i mina möten med andra spelmissbrukare är att för många stod valet mellan att ta sitt liv eller söka hjälp. och när man ser självmord som en möjlig utväg så har det gått långt. Men pengarna som man spelat bort och skuldberget som vuxit är bara en del av problemet.

Det som sker inom en är ofta mycket värre och mer smärtsamt. Skammen, lögnerna, sveket mot nära och kära, fasaden som man försöker hålla uppe när man egentligen mår skit. Ångesten som skär inom en och hopplösheten där man inte längre ser någon framtid.

Livsglöden försvinner och ens tillvaro fylls av ett tungt hängande mörker. Game over – man har nått vägs ände.

För de allra flesta av de c.a. 45 000 personer i Sverige som är fast i ett allvarligt spelmissbruk finns det anhöriga i dess närhet som drabbas – föräldrar, syskon, sambo, barn. Förutom konsekvenserna för individen och dess anhöriga så leder spelmissbruket i Sverige till stora kostnader för samhället i form av stödinsatser, behandling, skuldsanering, sjukskrivningar och stöd till ovärderliga ideella organisationer runtom i landet – så som spelberoendegruppen i Umeå – som bär ett stort lass för att hjälpa tusentals människor som nått vägs ände.

Det snabbt växande spelmissbruket i Sverige är ett folkhälsoproblem med stora konsekvenser för individ och samhälle. Därför måste vi politiskt arbeta på nationell och europeisk nivå för att vinna tillbaka kontrollen över spelbranschen.

I Sverige har vi sedan länge haft ett spelmonopol – just för att begränsa spelandet. Men detta har slagits ut av tillgången till internationella bolag – via internet, och många av dessa bolag är lokaliserade i bl.a. Malta. Därför måste vi arbeta på europeisk nivå för att reglera spelbranschen och öka medlemsländernas möjlighet att kunna agera restriktivt mot spelbranschen.

Vidare måste vi på nationell nivå få bukt på den aggressiva marknadsföringen från spelbolagen och lätta tillgängligheten till spel. På lokal nivå måste vi säkerställa ett fungerande stöd till de som söker hjälp så att man snabbt kan få hjälp för att bryta ett förödande missbruk. Slutligen måste vi börja arbeta mer aktivt med förebyggande insatser – i synnerhet på våra skolor – för att informera våra yngre generationer om riskerna med spel.

För dig som fastnat i spelmissbruk så vill jag avsluta med några hjälptips:

  1. Svälj skammen och våga sök hjälp. Du kan antingen börja med att ringa stödlinjen eller kontakta spelberoendegruppen. Du kan även kontakta vårdcentralen eller socialtjänsten i Umeå för missbruksproblem.
  2. Blockera dig från spelsidor genom att göra en spelpaus på spelpaus.se – då stängs du av från samtliga licensierade spelbolag.
  3. Välkommen till spelberoendegruppens möten, där får du träffa andra som brottats med samma beroende som dig. Där hjälps vi åt för att nå ett liv i spelfrihet.
  4. Berätta för dina närmsta anhöriga om spelproblemet. Det är väldigt jobbigt att hela tiden dölja en sanning inom sig, än värre att dölja sanningen med hjälp av lögner. Men att ta tjuren i hornen och våga berätta kan vara ett viktigt steg för att på allvar komma sätta igång med det svåra mödosamma arbetet att göra sig fri från sitt missbruk.
  5. Begränsa din tillgång till pengar genom t.ex. att ta hjälp från någon nära att ha kontroll över dina bankkonton, ge dem insyn så att de kan se och kontrollera alla transaktioner – eller gör så att hen har hand om din ekonomin och du får en begränsad mängd medel att röra dig med där du sedan redovisar dina utgifter.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.