Biltåg i Sverige – Ett miljövänligt, bekvämt och trafiksäkert alternativ.

Järnvägen har en viktig roll för omställningen till hållbara transporter. Satsningar på upprustning av vår järnväg, utbyggnad och förstärkning av våra stambanor samt satsning på höghastighetståg mellan Sveriges storstadsregioner möjliggör för mer gods- och persontransporter via järnväg.

Att få över mer godstransport från lastbil till järnväg är viktigt för miljö och det avlastar vårt vägnät. Med snabbare tågförbindelser blir tåget mer konkurrenskraftigt gentemot flyget.

Hur gör vi då med de långväga personbilstransporterna? För i vårt långa land är det många som reser med bilen, och ibland – av olika skäl – behöver man faktiskt ta med sig bilen på resan.

I Finland har man nattågstransporter mellan Helsingfors och Rovaniemi. Där kör man ombord  bilen på tåget och sedan har man en bekväm tågkupé med sängar, dusch och toalett. Man reser miljövänligt, bekvämt och trafiksäkert. Med hjälp av denna tåglinje som även avgår från Åbo och Tammerfors får man över personbilstrafik från väg till järnväg.

car traincabin sleep

Skulle detta kunna vara möjligt även i Sverige? Med ett nattåg från exempelvis Skellefteå skulle alla som behöver färdas med bil mellan huvudstaden och norra Sverige slippa över 8 timmar bilfärd längs med E4. Istället kan man bekvämt köra ombord på tåget och sova lugnt hela resan. Elbilar skulle dessutom kunna laddas under färden.

När väl satsningen på Nya Ostkustbanan är genomförd kan ett tåg med en hastighet på 200 km/h utan stopp trafikera Umeå – Stockholm på c.a. 3-4 timmar. På samma tid är det idag möjligt – utan stopp – att trafikera Malmö-Stockholm. Ett alternativ skulle då kunna vara biltåg dagtid på sträckan Malmö/Lund – Stockholm – Umeå. Förutom miljövinsterna samt att man avlastar vägnätet så finns det en rad fördelar för bilresenärerna.

 1. Man kan sitta bekvämt i ett tåg och chilla istället för att sitta i bilen bakom ratten i flera timmar.
 2. Man sparar tid då tågresan går klart snabbare än att köra sträckan med bil
 3. Det är mer trafiksäkert för resenären då man undviker risken för trafikolyckor

Vilket alternativ som är mest optimalt behöver givetvis utredas, men biltågen skulle kunna vara ett möjligt tillskott i morgondagens tågtransporter i Sverige.

9 kommentarer

 1. Olle

  Testat detta i finland, blir betydligt billigare att hyra bilen vid framkomst.
  I detta fall Uleåborg från Helsingfors. Nästa resa vi gjorde hyrde vi bil i Uleåborg istället och detta blev klart mycket billigare och mindre strul vid lastning osv.

 2. Christina Eriksson, Uppsala

  Biltåg är något att kämpa för. Än mer aktuellt med Coronas följder. Nationell trafik kommer att öka och vi saknar biltåg i vårt långa land. Biltåget är viktigt för att binda ihop landet med en god miljö och färre trafikolyckor.

  Biltåg borde vara viktigare än snabbtåg. Det vore rimligt att göra den infrastruktursatsningen nu.

  • Nils Seye Larsen (inläggsförfattare)

   Hej Christina, tack för din kommentar!

   Jag instämmer till fullo.

 3. Malinee

  När jag flyttade från Göteborg till Luleå så hade det varit skönt om det hade funnits Biltåg! Istället fick jag köra hela vägen upp med både hund och katt i bilen.

 4. Maria

  Ja! Men jag skulle vilja kunna stanna i bilen under resan. När jag ska långt har jag med mig min egen packning, två stora hundar med hundmat, två katter i transportburar, kattlåda, kattsand, kattmat… jag vill kunna köra upp på ett tåg, chilla i bilen, och köra av på destinationen. Man skulle också kunna ladda elbilar, ansluta till Wi-Fi från tåget…

  • Nils Seye Larsen (inläggsförfattare)

   Tack Maria för din kommentar! Mycket intressant och du lyfter upp flera möjligheter som jag verkligen tror på. (Möjlighet att stanna i bilen, kan nyttjas för en kort-medellång resa, t.ex. är det så man gör i tunneln under engelska kanalen). Laddning av elbilar på tåget – klockrent! wifi, etc.

 5. Tommy

  Det hade varit perfekt med biltåg nu. Trodde det fanns redan. Nu blir det en resa med bilen från Haparanda till Eskilstuna. Hade verkligen lastat och åkt tåget. Möjligen åkt en kortare sträcka med bilen från någon annan ort.

  • Nils Seye Larsen (inläggsförfattare)

   Hej Tommy, tack för din kommentar. Eller hur, visst hade det varit perfekt!

 6. Ebon

  Detta är något jag önskat skulle finnas i Sverige ända sen jag var på Skolresa i Tyskland/Österrike i början på 90-talet och vi åkte med hela bussen på biltåg. Supersmart! Varför ska det vara så svårt att lösa det i Sverige det är ju en jättebra sak i vårt avlånga land…och rälsen finns ju redan. Minska utsläppen, spara mil på bilar och husbilar, mindre trafik på vägarna m.m. – win-win för alla!
  I dagens samhälle när man fortfarande vill resa runt skulle det vara ett steg i rätt riktning att satsa på biltåg. Jag reser mycket söderut i tjänsten och det underlättat då jag bor i Luleå och måste ha bilen med mig. Varför ska det vara så svårt att fixa detta här, när det redan finns i andra länder…

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.