Säpo varnar för ökat högerextremt våld

Igår gick säkerhetspolisen ut med en varning för ökat högerextremt våld. Vit makt-miljön växer och risken ökar för att individer kan inspireras att begå attentat eller grova våldsbrott enligt Säpo.

Den våldsbejakande högerextrema ideologin har varit begränsad till en liten och organiserad vit makt-miljö, men det håller på att förändras enligt Säkerhetspolisen (Säpo).

– Vi har en strömning där vi ser att idéer och propaganda runt omkring den högerextrema våldsbejakande ideologin ökar. Vi befarar att fler individer tar till sig dem och det kan då vara personer som i dag inte är organiserade i den våldsbejakande vit makt-miljön, säger Klas Friberg till TT.

På längre sikt ser Säpo ett hot mot demokratin när brott begås mot politiker, minoritetsgrupper och andra samhällsföreträdare.

Våldsam högerextremism riskerar att gå från ”något extremt till något normalt”, och det gynnas av en hätsk retorik och ökad polarisering, anser Friberg.

Han anser att utvecklingen måste bemötas i tid av hela samhället.

Miljöpartiet delar fullt ut Säpos åsikt att utvecklingen måste bemötas i tid av hela samhället. Vi har tidigare lyft frågan lokalt till kommunfullmäktige och kommer fortsätta driva frågan i Umeå. Det är med stor oro som vi ser denna utvecklingen, radikaliseringen på nätet, organiseringen och mobiliseringen av högerextremistiska rörelser, en ökning av hot, våld och trakasserier i vårt demokratiska samhälle.

För kort tid sedan drabbades vårt grannland av ytterligare ett högerextremt terrordåd. Under året har även Nya Zeeland och USA drabbats av dödliga högerextrema terrorattentat. Det är fruktansvärda dåd och vi måste agera fullt ut i Sverige – nu – för att inte samma ska ske här i Sverige.

Antisemitismen växer oroväckande i Sverige och Europa, samma sak med islamofobin och en hatisk retorik med sjukliga konspirationsteorier sprids som ökar risken för att radikaliseringen ska föda nya högerextrema terrorister.

Det är hög tid att agera för att försvara vår sekulära, toleranta och inkluderande demokrati. Här vill vi i Miljöpartiet få till en bred blocköverskridande dialog för att diskutera och komma överens om hur vi kan göra – här i Umeå för att rusta oss mot all form av extremism. Det är hög tid för oss att göra allt vi kan för att rusta oss mot extremismens växande hot mot vårt samhälle.

 

3 kommentarer

 1. Petter

  Ta med Vänsterextremismen också då , sen kan ni titta på Islams syn på judar.
  Min kompis som är jude blir mer utsatt från Islamister och Muslimer än av högerextremister.
  Men målet är ju att alla ska samsas givetvis men tycker du är lite för fokuserad mot höger och glömmer de på yttersta vänsterkanten som också är ett hot. Vänsterextremister begår nästan lika många våldsbrott av politiska skäl som högerextremister. De allra flesta som misshandlar, hetsar eller har sönder saker i politiskt syfte är unga, kring 20. Det visar en kartläggning från Säpo och Brottsförebyggande rådet BRÅ.

  Även om vänsterextremister sällan blir misstänkta för till exempel hets mot folkgrupp medan högerextremister ofta blir det, så begår de totalt sett i princip lika ofta politiska brott, säger Johan Olsson på Säpo.

  • Nils Seye Larsen (inläggsförfattare)

   Menar du kartläggningen av Säpo och BRÅ som gjordes år 2009? Då är det dags att uppdatera dig Petter för mycket har hänt sedan dess.

   De senaste åren har Säpo höjt varningarna för två sorters extremism:
   – Våldsbejakande högerextremism
   – Våldsbejakande islamism

   Vi har tagit avstånd från båda dessa! Nåväl, islamismen har flera partier lagt fullt fokus på.

   Men vi verkar vara det ENDA partiet som tar högerextremismen på fullt allvar! På trots av de senaste terrorattentaten i Europa och västvärlden, på trots av att Säpo så sent som i augusti förvarnat om höjd risk för högerextremt våld. Varför är det så tyst från andra partier om detta?

 2. Brorson

  Det är dags att de partier och politiker, som drev in Sverige i EU, äntligen upptäcker att Sverige faktiskt är en medlemsstat i EU och omfattas av den fria rörligheten i EU. Men i stället slår de sig till ro med att det inte sker såå många terrordåd i Sverige, som om orsaken till detta vore att vi fortfarande kan stoppa extremisterna, vanliga kriminella, knarket och den illegala vapenhandeln vid gränsen som före EU-inträdet.

  Det är hög tid att Sverige inför samma lagar mot nazistisk verksamhet och annan politisk extremism som andra EU-länder. Och skärper straffen till samma nivå som övriga EU-länder. Men i stället skyller dessa svenska politiker ifrån sig med att extremisterna lätt kan kringgå de repressiva lagarna, utan att nämna att detta till stor del sker genom att de, i extremisternas hemländer olagliga delarna av verksamheten har flyttats till Sverige, där nästan allting är tillåtet.

  Politiker och opinionsbildare litar på att mediala skampålar och brunsmetning av politiska motståndare med obekväma åsikter ska stoppa nazister och andra extremister. Såsom avslöjandet i veckans Uppdrag granskning att en sexualbrottsdömd person har arbetat som domare inom ungdomsidrotten under sju år. Varför denna sensationshysteri, när domstolen hade konstaterat att det saknades återfallsrisk hos personen ifråga – och att inga sådana tendenser hade upptäckts av de klubbar, som han arbetat för? Det var ju dessutom ingen våldtäkt eller annan fysisk beröring, som han dömdes för.

  Bara ett exempel. Andra exempel är olämpliga Facebook-vänner, som kanske inte har avslöjat allting om sig själva. Det är dags att sätta stopp för dessa mediala privatdomstolar, som dömer efter egna lagar, och i stället införa yrkesförbud eller utvisning, om de inte är svenska medborgare, av dömda pedofiler och andra sexualbrottslingar med återfallsrisk.

  Alltså yrkesförbud, som döms ut av brottmålsdomstolen och inte av amatörer. På samma sätt måste straff för terroristbrott eller förberedelser till sådana dömas ut av lagligen upprättade domstolar, som dömer efter lagar, som har stiftats i laga ordning. Det är också dags att återinföra interneringarna som en särskild påföljd för grova återfallsförbrytare

  Breivik dömdes till internering (som kallas ”förvaring” i Norge) under 21 år, med förlängning vart 5:e år, så länge han uppfattas som en säkerhetsrisk. Om Norge hade gjort som Sverige, som avskaffade interneringarna 1981, hade Breivik inte kunnat hållas inlåst i mer än 20 år, eftersom Norge har gjort det, som svenska straffrättsliberaler vill göra. nämligen avskaffat livstidsstraffet.

  En human straffrätt med rimliga strafftider för brottslingar, som det finns hopp om, måste kunna kombineras med ett effektivt samhällsskydd mot de farligaste återfallsförbrytarna. Och Sverige måste upphöra att vara vilohem, träningsläger och propagandacentral för nynazister och andra farliga extremister, som rör sig över gränserna.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.