Umeborna kan vara stolta över sitt arbete för rättvis handel

Under årets lopp har Moderaterna i Umeå lyft frågan om att Umeå kommun ska avbryta sitt arbete med Fairtrade. Ett enligt mig märkligt förslag som är starkt ideologiskt och tyvärr bygger på en del felaktig information om Fairtrade.

För mig utgör Fairtrade Umeå och vårt arbete för rättvis handel en viktig del av vårt arbete internationellt för de globala hållbarhetsmålen i Agenda 2030. Det är en ekonomiskt sett väldigt liten satsning i kommunen som kan göra stor skillnad för odlare och arbetare i utvecklingsländer, där många av våra Fairtrade-produkter kommer ifrån.

Det har varit spännande att som ordförande för Styrgruppen Fairtrade City Umeå få följa det värdefulla arbete som görs här. Jag ser fram emot att vårt arbete för rättvis handel utvecklas, samtidigt som det hjälper oss i Umeå i vårt arbete med att uppfylla de globala målen.

För någon vecka sedan publicerade Moderaterna och Madelene Nord en insändare som gav mig en god möjlighet att få reda ut missförstånd och samtidigt lyfta upp det goda arbete som görs här i Umeå – som vi alla kan vara stolta över. Här publicerar jag därför min replik till Moderaterna.

Svar till ”Avsluta samarbetet med Fairtrade i Umeå”

I insändaren ”Avsluta samarbetet med Fairtrade i Umeå” framför Madelene Nord (M) uppgifter om Fairtrade och Fairtrade City, som jag är glad över chansen att få reda ut.

Många av de varor vi dagligen konsumerar, såsom kaffe, bananer och kakao kommer från länder med utbredd fattigdom. De tillhör så kallade riskprodukter – där produktionen alltför ofta innefattar barnarbete, slavliknande arbetsförhållanden och låga inkomster. Sveriges kommuner är skyldiga enligt lagen om offentlig upphandling att ställa krav på arbetsrättsliga villkor vid inköp av dessa produkter. I Umeås upphandlingspolicy står vidare att ”ekonomisk, social och ekologisk hänsyn ska vara ledande för att främja hållbarhetsperspektiv vid upphandling.”

Diplomeringen Fairtrade City finns till för att underlätta för kommuner att se till att invånarnas skattepengar inte går till kränkningar av mänskliga rättigheter. Samarbetet innebär bland annat att kommunen ska inhandla en viss procent av sina varor enligt kraven för rättvist handlade produkter. Till skillnad från det Madelene Nord (M) påstår finns dock inga krav på att varorna ska vara just Fairtrade-märkta.

Samtidigt är Fairtrade-certifieringen ett av de verktyg för rättvis handel som visat sig effektivt, enligt rapporter från bland andra Harvard (2018), Greenwich (2016) och Göttingen (2013) universitet. Ändå drar Nord – med en tio år gammal artikel från Sveriges Lantbruksuniversitet som enda källa – slutsatser om att Fairtrade inte fungerar.

Fairtrade International ägs och styrs till 50 procent av odlarna själva, att jämföra med Fairtrade Sveriges inflytande på cirka 2 procent. Om odlarna inte gynnades av certifieringen skulle de gå ur den – men istället tillkommer hela tiden fler.

Genom sitt engagemang för Fairtrade City ingår Umeå i ett nätverk med över 2 000 städer – från Seoul till San Fransisco – som engagerar sig för en hållbar konsumtion i linje med Agenda 2030. Det är något Umeborna kan vara stolta över!

 

Nils Seye Larsen,

Ordförande för Styrgrupp Fairtrade City Umeå

En kommentar

 1. Brorson

  Det här ska du ha all heder för. Och de, som bör stödja ditt arbete med rättvis handel mest av alla, är de som tycker att för många flyktingar kommer till Europa och Sverige. Fler gränspoliser och förstärkt kustbevakning kring EU:s yttre gränser är bara hälften. Glöm inte att alla invandrare, oavsett längs vilka vägar de kommer, har börjat sin resa som utvandrare.

  För att stoppa utvandringen måste människorna i utvandrarländerna få ett hopp om en bättre framtid i sina egna länder. Rättvis handel är ett mycket viktigt bidrag till detta. Och att köpa ”kvarstannarnas” produkter till marknadsmässiga priser, genom att vara villiga att betala mer för högre kvalitet, är bättre än rena penninggåvor (bistånd).

  Och detta förklarar varför jag inte är överförtjust i ”köp lokalt”. Alla säger så. Köp svenskt! Köpt tyskt! Köp… Så länge de koloniala strukturerna lever kvar, är många uländer fortfarande beroende av sin livsmedelsexport. Men rättvis handel handlar inte bara om livsmedel, utan även om industriprodukter.
  Det är ett stort steg för afrikansk industri, när densamma inte längre producerar enbart för hemmamarknaden, utan även för export.

  Alltnog: Målsättningen för svensk livsmedelsproduktion bör vara att producera lika mycket som vi äter, inte allt som vi äter.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.