Klimatdemonstration i Umeå – Våra invånare kräver att vi beslutsfattare agerar NU för klimatet!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

I snart ett års tid har människor samlats utanför stadshuset på fredagar för att kräva att vi beslutsfattare tar vårt ansvar och agerar mot klimatutsläppen – vår tids största hot.

I alla väder har sakta men säkert allt fler anslutit sig till demonstrationerna och några enstaka individer har blivit till gårdagens c.a. 1 400 personer. Detta händer inte bara i Umeå utan runt om i hela världen. Rörelsen växer och miljontals människor går nu ut på gatorna varje fredag med ett och samma budskap.

De kräver en sak: Att vi beslutsfattare agerar NU! De är trötta på vackra ord och löften för framtiden, de är trötta på greenwashing och vackra visioner. De vill ha handling. Punkt. Och de vill ha ett ansvarsutkrävande för dom som medvetet försatt oss i den situation vi är i idag.

Så nu frågar jag mina politiska kollegor över partigränser här i Umeå, är ni beredda att agera?

För vi i Miljöpartiet har väntat bra länge nog för att få agera politiskt så som det krävs enligt världens klimatforskare för att på allvar tackla klimatförändringarna. Men vi kan inte ensamt få genomslag för en handlingskraftig klimatpolitik. Ska vi lyckas krävs det ett brett politiskt stöd över parti- och blockgränser.

Vi är flera partier i Umeå som samlats i de politiska dialoger som anordnats av Fridays for Future i Umeå, och det gläder mig att en politisk majoritet i Umeå bestående av S, C, V, Mp och Ap tillsammans slutit upp på dessa möten för att diskutera vad som behöver göras, hur och när.

Tyvärr har Moderaterna som största alliansparti aldrig valt att delta på dessa samtal. De syntes inte därute igår. Istället valde de att sponsra ett inlägg på sociala medier som hårt kritiserar att ”skolstrejker” tvingar elever att lämna undervisningen och ansluta sig till demonstrationerna.

De har tidigare under veckorna gjort sitt yttersta för att bromsa Länsstyrelsens klimatstrategi. Moderaternas vice ordförande i Hållbarhetsutskottet har under sommaren gått ut och anklagat kommunens sida ”klimatorientering” för att likt Nordkoreansk politik tvinga invånare att göra förändringar. Fullständigt befängt!

Moderaternas riksdagsledamot gick under valrörelsen ut och ansåg att Miljöpartiet i regering var det värsta som hänt Norrland sedan ryssarna härjade här under kriget i början av 1800-talet. Största delen av hans kampanj handlade om att angripa Miljöpartiet och vår klimatpolitik för att medvetet förvränga det till att handla om stad vs land.

Det är sorgligt att se hur Moderaterna så ihärdigt gör sitt yttersta för att bromsa all form av handlingskraftig klimatpolitik. Men de ska veta en sak:

Nu är vi inte ensamma. Allt fler partier sluter upp bakom en handlingskraftig klimatpolitik. Allt fler invånare kräver en handlingskraftig klimatpolitik. 

 

 

Etiketter: , , , , , , ,

11 kommentarer

  • Nils Seye Larsen (inläggsförfattare)

   Hej Petter!

   Tack för din kommentar. Jag förstår din oro, men det går att se på olika sätt.

   Själva arbetet med att minska klimatutsläppen går egentligen på tok för långsamt. När Al Gore släppte sin dokumentär ”An inconvenient truth” år 2006 var den kritiserad för att vara lite domedagsaktig då den utgick från de värsta prediktionerna av IPCC. Nu snart 14 år senare ser det ut till att kunna bli betydligt värre. Och sorgligt nog har världens klimatutsläpp inte minskat utan ökat markant under tiden.

   Till och med i Sverige har inte den minskning av utsläpp skett som behövs utan de senaste årens minskningar har varit väldigt marginella.

   Däremot är utsläpp och klimatberäkningar väldigt komplicerade och det är därför svårt att alltid få till en perfekt konsekvensanalys. Det kräver mycket tid, och är det något vi har brist på så är det tid för att agera.

 1. Petter

  Det tror fasen det ökat och kommer att öka ännu mer, titta på Kina som tar över mer och mer produktion .Och då behöver de ha energi och denna energi kommer då inte från fossilfria bränslen. Hela denna omställning som nu stressas fram bygger på att nån ska producera detta och tyvärr skitfort ,det är självklart att vi kommer att släppa ut mer koldioxid. Titta bara på alla elsparkcyklar, en totalt onödig pryl som säkert skapat oerhörda mängder koldioxid i Asien. Titta på alla skitprodukter lågprisvaruhusen prånglar på folk. Där säljs elverktyg typ borrmaskiner, cirkelsågar som inte håller länge och som inte går att reparera. En borrmaskin som exempel kostar det dubbla håller en livstid för en normal hobbyutövare.Fattar inte att vi tar in dessa i landet. Jag har haft samma penslar nu i snart 20 år, de kostade mycket men går att rengöra i princip hur många gånger som helst.Men här kommer problemet in att de flesta politiker gör allt som står i deras makt för att konsumtionen ska öka. Det är detta som kallas tillväxt!! Samma sak med Umeå, staden måste ha en ständig tillväxt för att inte allt ska haverera. Och vad du kallat hållbar utveckling i Umeå existerar inte,Hela inlandet dräneras på människor .Och detta är så utstuderat av politiker för ni måste få fler människor till staden för att ert mantra uppfyllas tillväxt, tillväxt, tillväxt. Men denna vansinniga företeelse måste stoppas. Umeå funkar nu men vid en långvarig lågkonjunktur rasar korthuset. Och var får ni maten från vid nån kris vid våra gränser. Då kommer inte ert flumtänk att odla i pallkragar och kolonilotter att försörja er. För vi som producerar er mat och sköter våra skogar som ska bli era biodrivmedel som ni samtidigt förbjuder att avverka, vi orkar inte snart mer.Vi försöker att driva våra traktorer med fossilfritt bransle och blir då straffade för detta bränsle är 20 % dyrare .Samtidigt som tydligen mat som odlas på sätt som är förbjudna i Sverige från andra sidan jordklotet konkurrerar ut oss. Men då går det tydligen att transportera utan åtgärder.

  • Nils Seye Larsen (inläggsförfattare)

   Hej Petter,

   Tack för din kommentar. Du lyfter upp en hel del bra poänger, den omöjliga ekvationen med evig tillväxt, slit- och slängsamhället, Umeås tillväxt som delvis bygger på att folk från inlandet flyttar in till den regionala storstaden Umeå. Men det är saker som vi redan nu lyfter i Miljöpartiet – nationellt och lokalt.

   Jag har föreslagit det tidigare och jag föreslår det gärna igen. Jag tar gärna en kopp kaffe med dig för att diskutera dessa viktiga frågor och få höra dina synpunkter. Jag är alldeles övertygad om att du sitter inne på en hel del värdefulla inblick och jag lyssnar gärna på dina synpunkter.

   Hör av dig om du vill ses!

   Hälsningar,
   Nils

  • Nils Seye Larsen (inläggsförfattare)

   Tyvärr har jag inte så mycket att tillföra där. Peter ansåg sig orättvist sparkad och fick rätt i rätten. Personligen tycker jag att alla forskare som för deras forskning på korrekt måste få ha rätt att framföra deras resultat. Men sedan händer det ofta att en forskare kommer fram till en slutsats som står i motsats till vad övriga forskarkåren kommit fram till och då får man se den forskning i det sammanhanget.
   Man kan liksom inte hålla på att likt ett smörgåsbord välja ut de få forskare som råkar komma fram till ens åsikter och hävda att just det är sanningen.
   Men gällande barriärrevens tillstånd skulle jag behöva fördjupa mig mer i för att kunna dra någon egen slutsats.

   • Petter

    Det är jusst detta som är svårt, att kunna dra sina egna slutsatser. Forskning ska ifrågasättas , men är även som en religion för många. Och även detta är farligt, gång från gång ser vi att forskare faktiskt har fel och de som litat på dessa har många gånger åkt på riktiga ”minor”. Om vi tittar på klimatkrisen så revideras IPCC rapporterna ofta åt olika håll och när de ändras till det bättre ”slår” ingen på trumman ,men det visar negativt då basuneras det ut. Detta gör att IPCC tappar trovärdigheten. Lika så med politiker som står upp och kör med vita lögner som de inte tror deras väljare genomskådar. Och det är detta fenomen som idag bidrar till att SD ökar i snabb takt.Och dessa lögner kommer från samtliga partier.

 2. Petter

  Vi är ju ganska långt ifrån varandra politiskt 🙂 Men tackar ja till din fikainbjudan , jag har en gedigen bakgrund inom industrin ,och även inom jordbruket. Har omställt många företag i kris , ett av redskapen har varit just outsourcing till Asiatiska företag. Men även i projekt att ta hem jobb därifrån. ,återkommer när det passar mig .Jag är inte på hemmaplan för närvarande utan på vår gård i södra Sverige och projekterar för investeringar.

  • Nils Seye Larsen (inläggsförfattare)

   Vad trevligt Petter!

   När du har vägarna förbi Umeå är du varmt välkommen att höra av dig, ska bli trevligt 🙂

   Nils

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.