Plastkusten – katastrofen i Bohuslän

Bohus plast 2 (2)

Det känns overkligt och sorgligt. Att våra oceaner hotas av enorma mängder plast är inget nytt utan sedan flera år tillbaka har jag kunnat följa nyhetsrapporteringen från de kända Trash Vortex i Stilla Havet och Atlanten.

Men nu är det plötsligt inte längre en öde atoll tusentals kilometer ute i Stilla Havet det handlar om  – utan Bohuskusten i Sverige.

I ett nyhetsreportage från Aftonbladet får man en inblick i hur hårt drabbad kusten i Bohuslän är av plast från havet som flyter i land. Totalt flyter 7 000 kubikmeter plast i land under ett år vilket får stora konsekvenser för drurlivet. Döda fåglar, sälar och fiskar med magen fylld av plast. Dessutom beskrivs i ett annat reportage på Aftonbladet hur vi människor är den i särklass största dödsorsaken för Tumlare. En av de stora bovarna för Tumlare och annat djurliv i havet är gamla fiskenät och annan fiskeredskap som ligger kvar på botten eller flyter runt i haven.

Vi måste göra vårt yttersta för att rensa våra bottnar för i synnerhet gamla fiskenät men även övrigt farligt avfall som skadar djurlivet i våra svenska hav. Och så måste vi se till att begränsa mängden plast som hamnar i våra hav och vattendrag. För det är så enkelt att skylla på utsläpp i andra länder, men faktum är att även i Sverige slängs skräp i naturen som slutligen hamnar – i haven.

Bohus plast 1 (2)

Att rensa Bohuskustens stränder från plast är ett mödosamt och tidskrävande arbete som nu utförs av frivilliga. Bara under 2018 utfördes inte mindre n 4 000 frivilliginsatser och 30 000 säckar med plast samlades in!

Nu måste vi bara finna en långsiktigt hållbar struktur för att kunna kontinuerligt rensa våra stränder från skräp – i synnerhet plast. Jag är glad över att Miljöpartiet tar frågan om plast i haven på största allvar, och nu hoppas jag på en bred politisk enighet i kampen mot nedskräpningen och i synnerhet plast i haven.

En kommentar

 1. Brorson

  Lägg ner klimathysterin och ta itu med plasten i stället. Folk blir trötta på alla straffskatter och vet snart inte vad de ska lägga sina pengar på. Eller vad de ska protestera mot. Och Mp kommer att straffa sig ut ur riksdagen genom att göra det dyrt och omständligt för vanligt folk att leva. En skatt på 7 kr per kasse är för mycket. För samma pris kan man få en hel rulle med plastsoppåsar. Bara att riva av en och packa varorna i, så har man ett helt förråd med plastpåsar hemma. I vart fall hade det räckt med en prishöjning på 0,5 – 1 kr per plastkasse för att papperspåsarna inte ska kosta mer.

  Och vilket är då problemet med alla plastförpackningar? Plast är ett lätt material, som är starkt och varken ruttnar eller rostar. Platsens fördelar är också dess nackdelar. En plastkasse, som hamnar i naturen, bryts inte ner till atomer. En plastkasse kan återanvändas många gånger och är utmärkta som soppåsar för plastförpackningar vid källsortering. Ska svenskar, som är duktiga på källsortering, straffbeskattas för att andra européer är dåliga på källsortering? Men kan inte återanvändas hur många gånger som helst, innan de slits ut. Och hamnar kassen sedan i naturen, finfördelas den till mikrofibrer.

  Plastkassens största fördel jämfört med papperskassar är att den står emot regn och rusk. Men det behöver den inte göra längre än den är utsliten efter ett antal återanvändningar. Plast kan tillverkas av olika råvaror och då kan man välja helt nedbrytbara (till atomnivå) material till plastprodukter, som inte ska vara evigt hållbara. Det är i stort sett bara VA-ledningar i marken som behöver vara det. I stället för straffskatt på källsortering borde vi ha ett regelrätt förbud mot plastmaterial, som är evigt hållbara, till produkter som inte behöver vara evigt hållbara.

  Såg för övrigt för några veckor sedan ett reportage om en tysk kille, som har uppfunnit en rensanordning för plast i haven. Man har nu tillverkat en 600 m lång platsfångare, som dras efter en båt. Enligt uppfinnaren själv samlar den också in mikrofibrer av plast. Min fråga är dock om anordningen kan användas på olika djup och vad man ska göra med plastfibrer som har bäddats in i bottensedimenten i världshaven.

  Lägg även ner ”klimatomställningen”, som bara leder till nya slag av miljöförstörelse, och städa upp naturen och haven från plastprodukter och plastfiber i stället. Och våga säga ifrån till ”djurrättsaktivisterna”, som vill ersätta naturpäls med ”fuskpäls” – som vid tvätt ger ifrån sig plastfibrer, som inte fångas upp i reningsverken utan till slut hamnar i haven. Vad händer med en naturpäls som glöms kvar i skogen? Vad händer med en ”fuskpäls” som glöms kvar i naturen? Det är för många extremister som åker snålskjuts på miljö-engagemanget med sina naturvidriga idéer.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.