Miljöpartiet i Umeå har i samverkan med S, V, C och L säkerställt en kraftfull skärpning av miljömålet om klimatneutralt Umeå 2040

Det var i måndags, en vecka innan Miljömålen ska behandlas i kommunfullmäktige, som Fridays for future hade bjudit in kommunens politiker för diskussion om klimatmålen. Närvarade gjorde representanter från Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Vänsterpartiet, Centerpartiet och Liberalerna. Efter mötet ombads Miljöpartiet föreslå en revidering av definitionen av klimatmålet som låg i linje med de intentioner och ambitioner som dessa fem progressiva partier delar. 

Ändringsyrkandet som kommer att läggas fram till kommunfullmäktige på måndag tydliggör att minskningstakten fram till 2040 ska ske på ett sådant sätt att Umeå kommuns utsläppsutrymme inte överskrids. Att utsläppsutrymmet utgår från Parisavtalet och beräknas utifrån bästa tillgängliga forskning. Vidare görs ett förtydligande som gör att arbetet i Viable Cities projektet Klimatneutrala Umeå 2030 harmoniserar med miljömålet och detta är att Umeå stad ska vara klimatneutralt till år 2030. Indikator för att följa utvecklingen blir utsläpp av koldioxid relaterat till kommunens utsläppsutrymme, samt övriga växthusgaser totalt för Umeå kommun.

Dialogen mellan alla fem partier har varit otroligt konstruktiv och resultatinriktad. Klimatförändringen är vår tids största utmaning. Socialdemokraterna, Centerpartiet, Liberalerna och Vänsterpartiet ska ha en stor eloge för den samverkan som åstadkommits i detta kritiska läge.

Idag hanteras Miljömålen i Umeå kommunfullmäktige. S, MP, V, C och L ser ut att kunna säkerställa en kraftfull skärpning av miljömålet om klimatneutralt Umeå 2040. Moderaterna har dock redan gått ut med att de vill skicka hela miljömålsdokumentet på återremiss. Så det ser ut att kunna bli en het debatt i fullmäktige som synliggör skillnaderna i miljöpolitik mellan partierna.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.