Skrota planerna på ett nytt parkeringshus på Ymer – en gång för alla!

Det finns planer på att riva vandrarhemmet och cykelstället på kvarteret Ymer, för att istället bygga ett nytt parkeringshus där. Men nu höjs allt fler röster för att skrota dessa planer. Vi i Miljöpartiet är glada att fler partier nu ställer sig bakom förslaget att stoppa planerna på ett parkeringshus där.

Tekniska nämnden beslutade igår om den trafikutredning som beställts av kommunen för att utreda Tegsbron, V:a Esplanaden och förslaget om ett parkeringshus på kvarteret Ymer. Trafikutredningen har utgått från stadens mål om bättre luftkvalitet i centrum, att bygga mera stad och uppnå 65 % hållbara resor.

Trafikutredningen utredde två alternativ för Västra Esplanaden och konstaterade att alternativ ett hade störst potential att uppfylla Umeås mål om ett hållbart resande och frisk luft. I detta alternativ skulle det i stort sett vara omöjligt att få till vettiga in- och utfarter till parkeringshuset. Men även med det andra alternativet – som hade sämre potential att nå upp till de miljömål som vi antagit – konstaterade trafikutredningen att det inte var optimalt med ett parkeringshus på kvarteret Ymer. Så här står det i utredningen:

”Med en sektion enligt alternativ 2 blir en in- och utfart endast möjlig till och från det norrgående bilkörfältet, eftersom svängande bilister inte bör tillåtas över de mittförlagda busskörfälten. Detta innebär låg tillgänglighet samt att bilister som parkerar i parkeringshuset behöver köra omvägar antingen på väg till eller från parkeringshuset, vilket ger onödig trafikbelastning på intilliggande gator. Eftersom cykelbana inte finna på östra sidan i en sektion enligt alternativ 2, måste också en separat entré för cyklister ordnas i detta fall.”

Vi i Miljöpartiet sedan tidigare drivit på för att bevara och utveckla potentialen i Cykelstället och konceptet med U-bike. Vi är även emot att man river ytterligare ett av Umeås äldre större trähus. Det känns därför glädjande att en utomstående väl genomförd trafikutredning konstaterar det som vi länge anat. Ett parkeringshus på kvarteret Ymer är inte optimalt – hur man än vrider på det.

Så låt oss kraftsamla nu! I ett miljövänligt Umeå som vill uppnå sina nya miljömål om hållbart resande och ren luft är det inte rätt väg – att riva cykelstället och ett av Umeås vackra äldre trähus för att bygga ett nytt parkeringshus mitt i stan.

8 kommentarer

 1. KF

  Detta var goda besked! Hoppas verkligen att det inte blir något av med rivande till förmån för p-hus! Vet inte någon som vill ha det. Och dessutom när vi alla varit mer och kostat på cykelboden av glas, vore grym galenskap att riva den. Ja, de gamla trähus vi har kvar, de ska vara kvar. Staden behöver sina rötter! Fortsätt gärna att bevaka detta.

  • Nils Seye Larsen (inläggsförfattare)

   Hej!

   Tack för din kommentar. Sannerligen, väldigt glädjande. Jag lovar dig, vi kommer fortsätta att driva och följa detta!

 2. thedoctor

  Vem/vilka i hela universums namn stöder att bygga ytterligare ett parkeringshus i centrum? Jag tyckte att det på Järnvägsallén var way over the top. Man talar om att minska bilismen och sedan driver man dylikt. Vad är det med folk?

 3. Brorson

  Som du kanske har sett, har ume-trotten fått solsting – redan. Nu tror han att han är en amerikansk general, som har fullt upp med att försvara sig mot anklagelser för olaglig krigföring. Detta är upprinnelsen till begreppet ”lawfare”. I stället för att föra befäl över de ytterligare trupper, som generalen har bett om, men presidenten inte har givit honom, tvingas han försvara den amerikanska krigsinsatsen mot en alltmer kritisk amerikansk opinion, vars huvudargument att krigsinsatsen strider mot amerikansk lag, har fått presidenten att tveka.

  Följden blir densamma som om generalen hade fått trupperna, men alla hade blivit ihjälskjutna av fienden. De amerikanska lagarna kan därmed likna vid ett vapen som gynnar fienden. Nu är det förstås Miljöpartiet och media som för krig mot Hägglund på detta sätt, åtminstone i dennes fantasi, när han drar i krig mot islamismen Mp, med allehanda påhitt om att Mp bryter mot svensk lag Han anklagar media för samma sak. Men medias intresse är föga förvånande.

  Här har vi en revolutionär kommunist, som i sann småborgerlig anda, har ömsat skinn och bildat eget och försöker skapa ett nytt högerblock tillsammans med M och Kd mot islamismen, utan att ha tagit avstånd från sitt revolutionära förflutna, vänsterextremismen, den permanenta revolutionen, entrismen och terrorn som politiskt medel.

  Med entrism menas taktiken att infiltrera och ta över andra partier eller organisationer för att göra deras medlemmar till aningslösa medhjälpare till de egna rörelserna. Nu handlar det om ’”muslimer som kan skilja mellan religion och politik”. Alla andra är farliga islamister, som stödjer IS’ korantolkningar.

  Och vad gör Mp? Protesterar mot planerna på ett parkeringshus…. Är det också ”lawfare” mot den amerikanska generalen i Umeå, d.v.s. han som tror att han är en general i krig mot den farlig fiende, men har svikits av hemma-opinionen?

  Vi får sannerligen hoppas att Mp snart får ordning på klimatet, så att vi slipper solsting redan månadsskiftet februari / mars. ?

 4. Britt-Marie Andersson

  Skönt att höra att det jobbas med! Står helt bakom att vi inte behöver flera parkeringshus i Umeå. Tycker dessutom att vi kan värna om våra gamla fina hus. Glad och stolt Miljöpartist!

  • Nils Seye Larsen (inläggsförfattare)

   Hej Britt-Marie!

   Stort tack för din kommentar och ditt stöd! Det värmer 🙂

 5. Gustaf

  Bra att ni ligger på i denna fråga, hur ställer ni er till att ev. bygga bostäder på platsen istället? Utan att riva några trähus? Det skulle ju kunna vara lokaler i bottenvåningarna, för tex cykelstället. Det där cykelställshuset är fint men som jag förstår byggt för att rätt enkelt kunna flyttas på. Om nu cykeltvätten och det ska vara kvar så föreslår jag (framförallt eftersom vi bor i norra Sverige) att kommunen anpassar så man kan tvätta sin cykel vintertid med. För inspiration se hur Uppsala löst det i stadsparken med åretrunt-cykeltvätt.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.