Stötta vårt lokala näringsliv – hemestra!

I går publicerades min debattartikel i Vk om vad vi kan göra för att stödja vårt lokala näringsliv – i synnerhet besöksnäringen i dessa svåra tider. Här är artikeln. Vad tycker du? Du är varmt välkommen att skriva en kommentar.

Det är en svår tid för vårt lokala näringsliv. Besöksnäringen har drabbats ytterst hårt där de på bara några veckor fått se hela deras kundunderlag försvinna. Hotell, restauranger och caféer gapar tomma och tvingas stänga igen. För den sedan tidigare hårt ansträngda detaljhandeln innebär detta nådastöten för ett flertal butiker som tvingas lägga ner sin verksamhet.

Driftiga entreprenörer som förgyllt Umeå med ett rikt och varierat utbud av smakupplevelser och trivsamma sociala miljöer tvingas nu ge upp allt som de med stor möda byggt upp. Medarbetare som älskat sitt arbete och gjort sitt yttersta för att ge bästa service till kunderna tvingas nu ställa sig i den allt växande arbetslöshetskön.

Det är med stor sorg som vi följer utvecklingen. Likafullt fyller det oss i Miljöpartiet med en enorm vilja att göra skillnad och hjälpa alla verksamheter som drabbas.

Sveriges regering och Umeå kommun har med hjälp av nationella krispaket och lokala åtgärder agerat handlingskraftigt på ett föredömligt sätt. Därmed har vi tillsammans gjort vårt yttersta för att dämpa den mest akuta fasen. Men det räcker inte. Förr eller senare behöver kunderna strömma in igen till de hårt drabbade verksamheterna. För det kommer en tid efter corona och då måste vi göra allt vi kan för att rädda kvar vårt rika utbud.

Så vad kan vi göra? I en tid där vi inte längre kan se fram emot en semester fylld av äventyr i långväga destinationer uppstår ett tomrum som behöver fyllas och förgyllas.

Så låt oss då göra Umeå till den absolut bästa destinationen – för våra egna invånare. Låt oss jobba kreativt tillsammans – kommun och besöksnäring – för att kunna erbjuda ett rikt och varierat utbud för våra invånare. Sandstrand centralt vid älven? Hotell-och restaurangpaket? Evenemang och festivaler? Fantastiska vandrings- och cykelleder? Vad kan vi erbjuda för aktiviteter, smakupplevelser och vardagslyx som ger våra invånare oförglömliga upplevelser, som berikar både kropp och själ?

I år blir det mest troligt hemester för de allra flesta, mer eller mindre ofrivilligt. Men om vi lyckas göra det till den bästa sommaren, kravlös och avslappnad men ändå fylld av upplevelser, så kan hemestern mycket väl bli mer än en räddning för vårt lokala näringsliv. Det kan ge ringar på vattnet och fler kan få upp ögonen för att en semester hemma inte behöver vara så tokigt. Tvärtom, det kanske blev riktigt bra till slut. Kanske så pass bra att vi inför kommande semestrar börjar känna: ”Borta bra – men hemma bäst”.

Nils Seye Larsen

Ordförande i kommunstyrelsens hållbarhetsutskott

Gruppledare för Miljöpartiet de gröna i Umeå

 

En kommentar

  1. Olle

    Tror många känner en lättnad av att inte behöva vara med i Racet ”vart har ni rest i år ” För många är detta ett måste för andra i deras omgivning reser. Hoppade av dessa måsten för många år sen , och tänk vad mycket det finns att göra i vår närhet. Åka till exempelvis Thailand i 40 graders hetta tilltalar i alla fall inte mig , finns många som gillar detta så jag säger väl inte att det är fel heller. Men tänk att ta med en grill och och ett gott vin och åka ner till havet med vänner . Det är kvalitetstid det!!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.