Kraftig minskning av plastpåsar – skatten är en framgång!

Enligt Håll Sverige Rent och deras årliga ”skräprapport” så är en majoritet (59 %) av Sveriges befolkning positiva till den nya skatten för engångspåsar i plast. Förra veckan fick vi äntligen de första siffrorna på hur skatten har slagit ut, och det står nu klart att antalet engångspåsar i plast som konsumeras har minskat kraftigt.

På två månader har kunderna förändrat sitt shoppingbeteende dramatiskt. Försäljningen av plastpåsar har mer än halverats sedan skatten på plastbärkassar infördes.
– Det som är intressant är att vi kan se ett ändrat kundbeteende. Kunderna tar med sig något att bära i, säger Helena Esscher, presschef på Coop till SVT.

Miljöpartiets politik har bevisligen haft precis den effekt som vi hoppats på, vilket är väldigt bra för både hav och klimat!

– Vi står inför ett akut miljöproblem där människors hälsa och djurs överlevnad står på spel. Miljoner djur får varje år i sig plastpåsar och mikroplaster vilket är en katastrof, säger Miljöpartiets språkrör Per Bolund.

Även i Sverige är nedskräpning med plastartiklar i naturen ett stort problem. Plast som till slut rinner ut i vattendrag, sjöar och hav. Håll Sverige Rent genomför årligen en ”skräprapport” där de presenterar data över allt skräp som samlas upp i tätorter, parker, naturområden, stränder och vattendrag. Där framgår det tydligt att plast är ett stort problem. Engångsartiklar i plast så som bland annat plastpåsar är bortsett från fimpar och snus det vanligaste skräpet.

Det är inte bara i naturen och haven som engångspåsar av plast gör skada – utan även när de slängs. I Sverige förbränns det mesta av våra plastpåsar. När de förbränns bildar det koldioxid som släpps ut. Det är många påsar som konsumeras i Sverige:

Årsförbrukningen av plastpåsar i Sverige ligger på totalt c.a. 764 miljoner, vilket motsvarar 74 påsar per person och år!

Med vår politik har vi på två månader lyckats halvera mängden engångspåsar i plast – samtidigt som skatten genererar nya intäkter till staten. Miljöpartiet bevisar än en gång att vår politik har effekt. Det är precis den handlingskraftiga klimat- och miljöpolitiken som Sverige behöver.

2 kommentarer

 1. Petter

  Hej !
  Jo det är bra men var går skattepengen staten får in??
  De går väl som vanligt in i statsfinanserna utan öronmärkning, för detta problem med plast i havet är nog inte så stort i Sverige .Sen kan man ju tillverka plastpåsar av sockerrör också men tyvärr är dessa av samma typ av plast som de av olja och är lika farliga för miljön. Man skulle ju kunna tänka sig att de pengar vi får in skulle öronmärkas för insatser där floderna är fulla av plast som följer med strömmen ut i haven. Och det var ju inte mer än 30 år sen staten gick ut med att var man på sjön ska man sänka sin plastkasse med sopor med en sten. Detta gick staten ut i reklamfilmer med.Har inte använt butikernas kasse på 20 år, men köper sopsäckar i plast.Och handlar man en vanlig veckohandling får du med plastförpackningar viktmässigt som 26 st plastkassar vägde jag förra året så att få bort plastkassar är som en fis i rymden. Nej mera charkdiskar där du får dina charkprodukter inlindad i papper som förr i tiden.

  • Nils Seye Larsen (inläggsförfattare)

   Hej Petter,

   Tack för din kommentar! Instämmer i att det vore klokt att öronmärka intäkterna för de insatser som du nämner.

   Dessutom har du rätt om all övrig plast som följer med i våra inköp. Det hoppas jag ska bli nästa steg!

   Hälsningar,
   En person som gärna väljer charkdisken… 🙂

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.