Tuffare miljökrav på Umeås kommuns bilar!

Umeå kommun kommer införa tuffare klimatkrav på sina bilar. Förslaget röstades igenom av kommunens närings- och planeringsutskott tidigare idag, och ska nu till kommunstyrelsen för ett slutgiltigt avgörande. Det är en fråga som Miljöpartiet drivit under en längre tid och vi är glada att nu kunna lyfta förslaget tillsammans med Socialdemokraterna. För att minska kommunens klimatutsläpp och nå upp till de miljömål vi antagit är detta ett viktigt steg.

De nya kraven innebär att de personbilar och lätta lastbilar som kommunen köper, leasar eller upphandlar vid taxiresor högst får släppa ut 70 gram koldioxid per kilometer, alternativt drivas på gas, vilket är en ordentlig skärpning mot de tidigare kraven, som mer varit lösa rekommendationer.

Beslutet kommer innebära en ökning av elbilar i kommunens fordonsflotta. Kommunen ska också bygga ut fler laddningsmöjligheter för att kunna bemöta det ökade behovet av fossilfria transporter.

Etiketter: , , ,

4 kommentarer

  • Nils Seye Larsen (inläggsförfattare)

   Hej Lennart!

   Om det antas nu på kommande KS borde det börja gälla så fort kriterierna är fastställda hos upphandlingsenheten på kommunen. Så under 2021 borde det börja gälla.

 1. Janersa

  Finns det pengar i verksamheterna för detta? En elbil kostar nästan dubbelt så mycket som en snål bensin- eller dieseldriven bil om man ser till alla kring kostnader, med ladd-stationer utökad strömförsörjning p-platser med mera. Hur många vårdtagare får inte hjälp när bilarna inte kan köra dit vintertid? Det måste till ett logistik program för kommunen för att veta hur man ska kunna köra på det effektivaste sättet, nu finns ingen logistik överhuvudtaget. Den elbil är ännu inte tillverkad än som fungerar vid minus 20 grader utan att den tappar ca 50% av kapaciteten.

  • Nils Seye Larsen (inläggsförfattare)

   Hej Janersa,

   Tack för din kommentar och dina frågor. Först och främst: Detta får ej att kosta mer för våra verksamheter, det har vi beslutat om. För nu ska vi även samordna fordonsanskaffningen så att vi nyttjar fordonen mer effektivt. Dessutom händer mycket nu när det gäller miljöbilsområdet. Utbudet av elektrifierade bilar ökar snabbt, priserna blir allt mer konkurrenskraftiga, laddinfrastrukturen utvecklas, efterfrågan ökar. I Umeå har vi nu även en alltmer utbyggd portfölj av energi med tankstation för biogas samt även en för vätgas.

   För ett tag sedan var där en artikel om elbilar med Nils-Erik. Han har haft elbil i många år, är från Robertsfors och pendlar mycket i Västerbotten – vinter som sommar. Hittills har det fungerat utmärkt för honom. Jag vidarebefordrar länken till artikeln med honom:

   https://www.vk.se/2020-09-24/elbilsexperten-folk-vet-inte-hur-billiga-de-ar

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.