Institutionen för Mänskliga Rättigheter hör hemma i Umeå

I DN idag kan du läsa en artikel som jag varit med och signerat – som ordförande för Umeå kommuns Hållbarhetsutskott och gruppledare för Miljöpartiet – tillsammans med bl.a. Landshövdingen i Västerbotten, rektorn för Umeå universitet, generalsekreterare för Barnrättsbyrån, samt region- och kommunalråd från Region Västerbotten, Umeå och Örnsköldsviks kommun, m.fl.

Regeringen har för avsikt att inrätta en oberoende nationell institution för mänskliga rättigheter (MR-institut) vilket är väldigt viktigt för att säkerställa Sveriges efterlevande av internationella åtaganden om mänskliga rättigheter.

Umeå, en del av Sápmi och en av Sveriges största universitetsstäder i en expansiv och växande region, är en väl lämpad plats för lokaliseringen av den nya myndigheten. Här finns möjligheten att skapa ett MR-institut med särskild kompetens i det svenska urfolkets rättigheter, men som även kan säkerställa Sveriges efterlevnad av samtliga internationella MR-åtaganden.

Det finns flera andra viktiga skäl till att Umeå är en lämplig kommun för lokaliseringen av den nya myndigheten. Dessa kan du läsa om i vår debattartikel i DN:

DN DEBATT – INSTITUTIONEN FÖR MÄNSKLIGA RÄTTIGHETER HÖR HEMMA I UMEÅ

Avslutningsvis hoppas jag att er jul varit till belåtenhet och att ni nu får njuta av lite julefrid. 🙂

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.