Nej till politisk styrning av Public Service

Vi är ett öppet och demokratiskt parti där alla medlemmar har full rätt att komma med förslag till kongressen. Alla medlemmar har full rätt att tycka till om varandras förslag. Och på kongressen avgörs demokratiskt vilka förslag som bifalles eller avslås.

 

Public Service ska förbli fri och oberoende

Det är ytterst viktigt med fri och oberoende media i en demokrati. Här har public service en särskild roll då den ej ägs av någon privat aktör utan ägs av oss alla. Vi ska inte politiskt gå in och styra vad det är de ska fokusera på i sina nyhetssändningar.

Även i rådande läge med en klimatkris som kan få allvarliga konsekvenser för oss andra runt om i världen, kan vi aldrig tillåta oss som parti att styra vad public service ska rapportera om i sina nyheter.

Vi kan kräva att vi ska ha en objektiv, oberoende och granskande nyhetsrapportering. Då kommer det som en naturlig följd att för samhället viktiga nyheter rapporteras, så som Covid, kriminalitet, klimat, etc.

 

Ett demokratiskt och öppet parti

Miljöpartiet har c.a. 10 000 medlemmar och vår interndemokrati är stark. Vi har högt till tak och alla är välkomna att komma med förslag och idéer (motioner) till vår kongress som är vårt högst beslutande organ. Inför årets kongress har över 300 motioner inkommit. En av dessa som fått stor medial uppmärksamhet är ett förslag om mer fokus på det allvarliga klimatläget i SVTs nyhetsrapportering. Partistyrelsen har tydligt föreslagit att motionen ska avslås. Jag tillhör en av alla medlemmar i Miljöpartiet som i linje med partistyrelsen är klart emot denna motion. Partistyrelsens motivering är tydlig:

”Självklart tycker partistyrelsen det vore bra om media rapporterade mer om den allvarliga klimatkris vi befinner oss i. Men politiken ska absolut inte gå in och styra vad media skriver om.”

Det är en linje som jag fullt ut stödjer och tycker är självklar.

I slutändan är det vår kongress som avgör vilka av alla motioner som bifalles och som avslås. Fram till dess är det fritt fram för alla medlemmar att öppet förespråka eller avstyrka förslag som inkommit. Så fungerar vår interndemokrati, öppet och högt till tak. Det är något som jag uppskattar starkt med Miljöpartiet.

 

 

2 kommentarer

  1. Ulf Parde

    Dock var det även flera ledande miljöpartister (bl a le Moine) som ställt sig bakom motionen innan de efter kritik drog öronen åt sig.

    • Nils Seye Larsen (inläggsförfattare)

      Ja och som ledande företrädare för Miljöpartiet är det en annan sak, då tycker inte jag att det är okej att haka på den här typen av motioner.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.