Räddat strandskydd och mer skyddad skog!

Ibland går det snabbt i politiken. Precis när jag hunnit publicera en artikel om risken för att strandskyddet allvarligt försvagas, kom glädjande besked från centralt håll.

 

Glädjande nyheter: strandskyddet är räddat och mer skog skyddas i hela Sverige!

Ett starkare strandskydd där det behövs som mest, mer skyddad skog i hela landet och en säkrad allemansrätt. Det är viktiga miljöpartistiska framgångar i den uppgörelse om skog och strandskydd som idag är klar mellan Miljöpartiet, Socialdemokraterna och Centerpartiet.

Vi går inte vidare med det hårt kritiserade förslaget om att helt slopa strandskyddet i stora områden. Istället är vi överens om ett differentierat strandskydd där vi ser till att skyddet stärks där det behövs som mest samtidigt som vi genomför lättnader som underlättar utvecklingen av landsbygden.

Nu stärker vi strandskyddet i områden som är särskilt viktiga för djur- och växtliv och i områden där trycket på att bygga är stort. Det innebär att också större delen av kusten kommer få ett starkare skydd.

– Miljöpartiet har i förhandlingarna stått upp för miljön, den biologiska mångfalden och allemansrätten. Och det har gett resultat. Det är väldigt tydligt att det spelar roll att vi finns med vid förhandlingsbordet för att naturen och allemansrätten ska kunna försvaras, säger miljö-och klimatminister Per Bolund.

Mer skyddad skog i hela landet

Mer skog i hela landet skyddas, inte minst den fjällnära skogen. Skog som brukas ska dessutom brukas mer hållbart än idag.

Vi gör det enklare för skogsägare att välja hyggesfria metoder. Dessutom ser vi till att staten blir föregångare för ett skogsbruk som är hållbart på riktigt. Det gör vi både genom skydd av statlig skog, inte minst i fjällen, men också i utveckling av alternativa skogsbruksmetoder.

Fler nationalparker – det starkaste skydd vi har av natur

Miljöpartiet har också drivit på för att takten i att bilda nationalparker ska öka. Det är det starkaste skydd vi har för att bevara vår finaste och mest värdefulla natur.

– Skyddet av värdefull skog är viktigt för allas vår skull, men också för naturens egen skull och för att den ska finnas kvar för kommande generationer att uppleva, säger Märta Stenevi.

Vi gör det även enklare och mer attraktivt för skogsägare att på frivillig väg skydda mer skog med höga naturvärden.

Kunskap om värdefull natur ska utvecklas

Vi har stoppat förslaget om att radera all data om höga naturvärden och skyddsvärd skog. Istället ser vi till att inventeringen av värdefull natur utvecklas med nya metoder så att vi fortsatt kan få kunskap om läget i skogen.

Överenskommelsen innebär att regeringen lägger fram en skogspolitisk proposition och en lagrådsremiss om reformerat strandskydd.

 

Du kan läsa mer om överenskommelsen genom att klicka här. Avslutningsvis, en dag som denna gör mig ytterst stolt över att vara miljöpartist och få se vad vi lyckats åstadkomma – för strandskyddet, skogen och allemansrätten!

11 kommentarer

 1. Saga

  Bra att du sammanfattar överenskommelsen ur detta perspektiv. Vi har varit oroliga för hur den här överenskommelsen skulle avlöpa med tanke just på strandskydd, allemansrätten och skogen. Hörde i förbifarten på nyheterna att A Lööf var nöjd och då blev vi verkligen oroliga… Men ska vi tro dig så har hennes vilja att släppa loss exploaterande krafter inte lyckats. Så skönt att veta!

  • Nils Seye Larsen (inläggsförfattare)

   Hej och tack för din kommentar! Beklagar mitt sena svar men blev lite bombad av kommentarer så det tog lite tid att beta av listan. Uppskattar din kommentar, den värmer 🙂 Jo vi har varit och är fortsatt oroliga för vad som kan ske med strandskyddet med tanke på krafterna för att luckra upp det helt. Men jag är väldigt stolt över mina partikollegor nationellt som gjort sitt yttersta för att stå upp för strandskyddet och allemansrätten.

 2. Strandskydd

  Mycket intressant dag idag för många fastighetsägare runt om i landet. Jag har dock svårt att se hur strandskyddet kan bli än mer restriktivt i redan exploaterade områden, eftersom praxis redan idag är mycket tuff. Möjligen att de andra dispensgrunderna, utom redan ianspråktagen mark, blir ännu svårare att tillämpa och få gehör för. Bra förslag om att lämna fri passage vid små sjöar och vattendrag för att på så sätt skydda djur- och växtlivet.

 3. Krister

  OK…och var kommer de goda nyheterna?
  Ni har åter bidragit till att, helt i onödan, försämra livet i glesbygd genom galenskapen som kallas ”strandskydd”. En ren storstadsprodukt.
  Och bidragit till statens konfiskering av personlig egendom för skogsägare.
  Så….var finns de goda nyheterna?

  • Nils Seye Larsen (inläggsförfattare)

   Strandskyddet har en lång historia, har funnits sedan långt före Miljöpartiet ens existerade. Den reviderades under Reinfeldts alliansregering och då var alla i alliansen nöjda, men inte nu längre uppenbarligen. Så nu har vi reviderat den igen, tillsammans med C. Ett förslag som har stöd av ett flertal partier, C, S, V och MP. Men det är klart, det är alltid lättare att skylla allt på lilla MP.

 4. Bergis

  Så förljugen du är. Allt handlar om att du ska kunna sitta kvar i politiken och uppbära politikerarvode samtidigt som du medverkar till att rusta ner Sverige.

  • Nils Seye Larsen (inläggsförfattare)

   Bergis, du måste hitta något annat att fylla din fritid med… Om du inte gillar min blogg så kan du välja att inte läsa den. Istället är du min flitigaste läsare och skriver in ett tiotal kommentarer likt denna – för varje artikel jag skriver.

   Vi väljer alla vad vi vill göra av vår dyrbara tid här i livet… 🙂

 5. Bergis

  Tänk så gemytligt och mysigt vårt gamla Sverige var förr! Långt innan vi visste vad förortsskjutningar, mobiler och miljöpartister var för nåt. Tänk om det gick att åka bakåt i tiden!

  • Nils Seye Larsen (inläggsförfattare)

   Jag vet inte om du hade trivts så väl då. För då hade du inte digitalt haft samma möjlighet att bomba mig och andra meningsmotståndare med kommentarer… 🙂

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.