Vi tackar för oss i regering – efter 7 år för klimatet, miljön och mänskligheten

Efter bara sju timmar fick Sveriges första kvinnliga statsminister avgå. Det som var menat att visa på den svenska demokratins styrka – kompromiss och konsensus, utvecklades till en för Sverige främmande och sällan skådad såpopera av sämsta slag.

Vi i Miljöpartiet valde därmed att tacka för oss. I sju års tid i regering har vi tjänat klimatet, miljön och mänskligheten.

 

Vi stod upp för klimatet & miljön:

Att tillträda en regering var aldrig ett lätt beslut. Vi var väl medvetna om de risker som det medförde, både gentemot våra kärnväljare som med all rätt krävde mer, såväl som våra politiska fiender som till varje pris ville begränsa.

Vi valde ändå – vilket jag är stolt över – att som det lilla partiet i en minoritet sätta oss i en regering. Varför? För det var där som vi hade störst chans att förverkliga den politik som vi gått till val på de senaste decennierna. En miljövänlig och humanitär politik där vi tar klimatkrisen på största allvar, tar ansvar för Sverige, ställer om till ett hållbart samhälle och satsar på att modernisera vår föråldrade infrastruktur.

Vi har gjort vårt yttersta för att Sverige tar sitt ansvar i klimatomställningen. Vi har dessutom under våra år i regering gjort vårt yttersta för att skydda den biologiska mångfalden, allemansrätten, strandskyddet och den skyddsvärda skogen i Sverige.

 

Vi stod upp för en humanitär flyktingpolitik:

Även om vindarna vänt och åsikterna i samhällsdebatten blivit allt kyligare, har vi alltid stått fast förankrade i vår ideologiska tro på medmänsklighet och solidaritet. Så hur försvarar man bäst vår ideologiska tro på medmänsklighet och demokrati i en demokratisk stat som Sverige? Genom demokratiska förhandlingar med de partier som har makten i vårt samhälle. Alternativet, att stå utanför på barrikaden och skandera hur vi önskar att samhället såg ut, utan någon som helst möjlighet att påverka utfallet av regeringsmaktens politik, har för oss alltid varit främmande.

Betyder det att vi är tvingade till eftergifter? Ja. Men när alternativet utan oss riskerar att förskjuta Sverige långt ut på högerkanten så har vi inget val. I alla de förhandlingsvinster vi åstadkommit såväl 2011, 2015 som 2021 finns återkommande en mätbar skillnad som haft avgörande betydelse för tusentals individer som sökt sin tillflykt hos oss men som hamnat i klistret i en byråkratisk djungel utan dess like.

 

Vi har tagit ansvar när svåra kriser drabbat Sverige!

Jag råkar personligen vara en av de politiker som tycker att ansvar är något av det finaste som en individ, en organisation eller ett samhälle kan ta. Men när du tar ansvar i kriser så följer det lika naturligt som ett brev på posten att du måste ge avkall på något som för dig betyder mycket. Återkommande har vi i partiet gäckats med den viktiga gränsdragningen, när är det för mycket? När går vi för långt? Men när väl en kris drabbar Sverige har vi återkommande sett det som vår främsta uppgift att ta ansvar för Sverige.

Återkommande har vi i Miljöpartiet tagit ansvar i svåra kriser som drabbat Sverige. Flyktingkrisen 2015, Covid-19 2020 och den efterföljande ekonomiska krisen. Vi har offrat mycket, vi har kompromissat. Men genomgående har vi stått upp för att Sverige ska förbli ett humanitärt och medmänskligt samhälle, som samtidigt inte duckar för ansvarstagande och agerande i den kris som värst riskerar att drabba oss alla – klimatkrisen.

 

Sverige hade äntligen en kvinna som statsminister – i sju timmar…

Sverige kunde äntligen – efter 100 år av kvinnlig rösträtt – få sin första kvinnliga statsminister! Något som vi –oavsett var man står – borde känna en viss lättnad över givet att både Norge, Danmark, Island och Finland har haft flera kvinnliga stats- och regeringschefer vid det här laget. Men i glansen av framgång riskerar alltid någon att hamna i skuggan.

I det rådande parlamentariska läget inför statsministeromröstningen och budgetbeslutet gjorde både Centerpartiet och Vänsterpartiet sitt yttersta för att avkräva den rödgröna regeringen ytterligare eftergifter – vilket den rödgröna regeringen gick med på. Vilket nog förvånade dem båda, för nu var ju alla plötsligt eniga.

Det var då problemen började…

 

Dansen mellan bittra rivaler…

Det hela resulterade i en sällan skådad rivalitet om uppmärksamhet mellan två parter som gärna pratar om varandra men ogärna med varandra. Mellan två partier med varsin polerade yta och extremistiska särdrag (Vänsterradikala och extremnyliberala).

Men en sak är viktig att komma ihåg: Det var ett otacksamt parlamentariskt läge – för alla!

Och det är här vi kommer till den kanske viktigaste frågan av alla – för alla partier, i synnerhet för Centern:

Vad är alternativet? Vad är konsekvensen av partiets agerande?

Och det är just här, som svar på denna fråga, som vi är så oerhört besvikna på just Centern!

 

Konsekvenserna av Centerns beslut

Det är mycket möjligt att Annie Lööf sovit igenom natten tillfredsställd över att hon är en “historisk figur” som kanske omdefinierat reglerna för svensk politik och ensam marginaliserat “ytterkantspartierna” och krattat manegen för en alliansregering passivt stödd av S efter valen/valet 2022.

Samtidigt har hon i praktiken släppt fram Jimmie till makten.

Hon är också medveten om enkel matematik. Regeringen kan inte få igenom stöd för en budget utan stöd från C, V eller något av de konservativa oppositionspartierna. Så ifall regeringen skulle ha vägrat möta V så skulle utfallet ha blivit detsamma, det vill säga en konservativ budget.

Frågan är då vad hon vill?

För det konkreta resultatet av Annies och Centerns beslut idag är följande:

 • Centern går med på att Sverige ska styras med en SD-förhandlad budget
 • Centern släpper fram en budget som gör det billigare att släppa ut och försämrar klimatet
 • Centern släpper fram en budget som gör livet svårare för den som är sjuk eller har en funktionsnedsättning.
 • Centern släpper fram en budget som slaktar pengarna till skydd av skog, vilket drabbar det de skogsägare som Centern säger sig värna.

Är det kanske så att det egentliga syftet hela tiden har varit att ledningen för C aldrig har velat ha en fungerande januariöverenskommelse, och har ställt krav i syfte att de ska avvisas av samarbetspartierna, men inte själva har velat vara det parti som avvisar ett samarbete?

Är det kanske så att C’s ledning medvetet har slösat på värdefull tid med förhandlingar de visste om skulle mynna ut i sanden?

Sverige står inför gigantiska utmaningar och ska omställa till en klimatneutral framtid. Att inte ta detta på allvar och vara en konstruktiv kraft i denna process är att svika barnen, de unga och klimatet.

C kan hävda att de står på lantbrukarnas, landsbygdsbefolkningens och småföretagarnas sida, men det är just en sådan budget som nu släppts igenom som leder oss närmare 2,7 än 1,5 graders temperaturhöjning under detta århundrade. Och ju mer temperaturerna kryper upp, desto större risk är det att äganderätten, den personliga friheten och alla de liberala värden som både C och MP står för kommer smälta bort.

11 kommentarer

 1. tjalle

  I ett demokratiskt samhälle kan man väl inte kalla andra partier för fiender. Det är att även kalla deras väljare för fiender.Motparten i en konflikt kallas fiende ,ser inte politik som en konflikt. Kallas även oliktänkande inom ert parti för fiender ?? För jag antar att det finns olika tänk hos människor i ert parti också

  • Nils Seye Larsen (inläggsförfattare)

   Hej Tjalle, jag kan absolut reflektera över ordval. Men politiska meningsmotståndare, i synnerhet från motsatta block brukar betecknas som politiska fiender. Däremot kan du vara lugn i att jag behandlar alla meningsmotståndare med respekt såvida inte de behandlar mig med bristande respekt. Du får gärna fråga moderater, kristdemokrater, sverigedemokrater, etc i Umeå om jag behandlat dem med respekt för jag är alldeles övertygad om deras svar.

   Däremot är det stundtals chockerande hur jag personligen, mitt parti och mina partikollegor bemöts. Med grova anklagelser, hatiska och häcklande meningar. Mycket otrevligt och tyvärr VÄLDIGT vanligt förekommande nu.

   Slutligen, vi har oliktänkande och högt till tak i vårt parti. Jag är en av dem 🙂 Men här finns en stor tolerans för olika åsikter vilket jag uppskattar.

 2. arbetare

  Cementbrist , elbrist , massimport av vuxna iranier utan asylskäl som i allmänhet varken ville jobba eller gå i skolan , plastpåseskatt som ledde till ökad miljöbelastning , subventionerade elsparkcyklar för att glädja stockholmarna medan folk i glesbygd inte längre tjänar på att arbeta eftersom bensin o diesel till pendlingen blivit för dyrt .
  ”Den som inte har råd att tanka kan köpa en Tesla” var det väl någon som sade .
  Alla har inte riksdagslöner och kan klara en lånekostnad på 7-8000 kronor i månaden för bilen , dessutom kostar en Tesla över 2000 kr i månaden i försäkring ( 33 skadefria år, boende i egen villa i glesbygd , 2000 mil/år )

  Det känns som att vi arbetare fått betala dyrt för meningslöst flummeri och gretas sagor .

  • Nils Seye Larsen (inläggsförfattare)

   Du lyckades väl med att sammanfatta de grovt felaktiga påståendena som sprids om Miljöpartiet. Tänk efter, tror nog du kan hitta fler. Låt oss titta på de du lyft upp:

   1. Cementbrist – MPs fel? Svar: Falskt. Fullständigt falskt rentav.
   2. Elbrist – MPs fel? Svar: Falskt. Fullständigt rentav. Läs gärna mina bloggartiklar om energi och elmarknaden i Sverige.
   3. Massimport av flyktingar – MPs fel? Falskt. Igen. Vet inte ens var jag ska börja. Import är något man beställer och tar in, att benämna flyktingar som det är i sig bisarrt, än mer att påstå att vi beställt det. Sen glömmer du det ansvar vi tagit i överenskommelser med bred politisk majoritet 2011 och 2015 för flyktingpolitiken.

 3. Ahmed Mohamed

  Tack för allt som ni har gjort för klimatet och vädret under dessa sju år och då tänker jag främst på plastpåseskatten och att ni sköt upp beslut om slutförvar av kärnbränsle. Stort tack, vi är många hundratusen som kommer att sakna er i regeringen.

   • Nils Seye Larsen (inläggsförfattare)

    Jag lägger stort värde i att vara just insatt. Som politiker har vi alla ett ansvar för varje beslut vi fattar. Därför ser jag det som viktigt att ordentligt fördjupa sig i frågor innan man ger sig ut i debatten. Det har du säkert noterat i mina artiklar om energi, infrastruktur, kriminalitet, migration, m.m.

    Tyvärr har vi för många tyckare i politiken idag som kastar ur sig påståenden på löpande band utan belägg.

  • Nils Seye Larsen (inläggsförfattare)

   Det där var ju en intressant kommentar… Nåväl, ordet är fritt. Sen är det upp till var och en om man vill fylla den med uppfriskande luft eller unken stank.

    • Nils Seye Larsen (inläggsförfattare)

     Än en gång är jag förvånad över ditt ordval. Jag ser inte vad i min sakliga beskrivning som skulle vara snarstucken. Men jag ser att du gärna återkommande i kommentarer till mina artiklar vill måla upp en bild av mig med dina påståenden som ej stämmer överens med vem jag är eller vad jag står för.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.