Gruvan i Gállok – Regeringens svek mot miljön och den samiska ursprungsbefolkningen

Gruvan i Gállok – Regeringen och Beowulf Mining körde över den samiska ursprungsbefolkningen.

Ett kortsiktigt och osäkert gruvprojekt som riskerar få stora konsekvenser för miljön, rennäringen och samerna. Ett beslut som FN, EU, Unesco, till och med deras egen länsstyrelse ställt sig kritiska till.

Det här klippet säger allt, det är hämtat från en dokumentär film på SVT som heter ”Gallok, kampen om Sameland”. Enligt Beowulfs styrelseordförande finns det inga problem för lokalbefolkningen, för det finns inga ”locals”…

Nu blev det glasklart att vår näringsminister Karl-Petter Torwaldsson (S) menar allvar när han säger att han älskar gruvor. Lika tydligt blev det hur stor skillnad det är nu när Miljöpartiet inte sitter i regering.

2 kommentarer

 1. Björn

  Ligger helt i linje med förd energipolitik. Mera gruvdrift och en armada av vindkraftverk, verksamheter som kraftigt påverkar boendemiljö och natur negativt. Viss gruvdrift får vi nog acceptera, men vindkraftsutbyggnaden måste omedelbart stoppas. Finns bara en långsiktig lösning för energiproduktion som är skonsam för miljön och ”nästan” co2 neutralt. En kraftigt utbyggd kärnkraft i södra Sverige, och två verk efter Norrlandskusten.Tillsammans med ett förstärkt distributionsnät så blir vi stora exportörer av grön el till våra Eu kompisar.

  • Nils Seye Larsen (inläggsförfattare)

   Du behöver inte oroa dig gällande energin. Gigantiska satsningar på stabil havsbaserad vindkraft sker just nu. I Sverige, Tyskland, etc.

   Kärnkraftsutopin är komisk. Finland försökte men det gick inte alls som planerat. Flera nya reaktorer skulle redan ha varit i bruk, men nu står de med facit i hand. En hoppas de kunna köra i full skala, mer än 13 år försenad. Den andra har stoppats pga att den byggs av ryska Rosatom. 17 år efter deras stora satsning på att kärnkraft skulle göra dem energiberoende är de fortsatt fast i ett konstant stort importbehov av el.

   Varför vill du att Sverige ska göra samma misstag?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.