Hellre en stark kommunal skola – än en vinstdriven skolmarknad!

 

HELLRE EN STARK KOMMUNAL SKOLA – ÄN EN VINSTDRIVEN SKOLMARKNAD!

Umeå har idag en av Sveriges starkaste kommunala skolor och förskolor. Och vi vill att ska fortsätta så.

Umeås allianspartier däremot vill ha mer privata skolor och förskolor i Umeå. Men för oss i Miljöpartiet är valet självklart: Vi satsar mycket hellre en stark kommunal skola än på en vinstdriven skolmarknad.

Vårterminen förra året så blev 90 % av eleverna (inklusive nyanlända) i den kommunala grundskolan i Umeå behöriga till ett nationellt program. Jämfört med andra kommuner är vi bland de bästa i Sverige. Vi har en högre andel behöriga lärare än andra jämförbara kommuner vilket är den viktigaste faktorn för goda studieresultat.

Allt är såklart inte guld och gröna skogar men privatisering är inte lösningen på skolans problem. Både Lärarförbundet och Umeåforskaren Björn Åstrand (som ledde en statlig utredning kring likvärdig skola) slår fast att dagens skolsystem innebär att elever i kommunala skolor i praktiken får mindre resurser än elever i privata skolor. Detta eftersom kommunala skolorna har dyra ansvar som de privata inte har, som att erbjuda alla barn i kommunen en plats i en skola nära hemmet och ha beredskap att ta emot nya elever. Får vi fler privata skolor i Umeå så blir det därför mindre pengar till barnen i de kommunala skolorna och mer vinster till skolföretagen. Det säger vi nej till. Vi vill istället bevara starka kommunala skolor i Umeå.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.