Ninas allehanda

Vi är på gång

Av , , Bli först att kommentera 4

Tänkte inte skriva så mycket idag. Vi har haft styrelsemöte i socialdemokraterna i Vindelns kommun – känns så otroligt roligt att alla är så taggade. Vi kommer att ha många utåtriktade aktiviteter framöver – vi socialdemokrater inser i motsats till den anonyma styrande Alliansen i Vindeln – med Ewa-May Karlsson(C) och Thomas Nilsson (nya Moderaterna) i spetsen, att det är otroligt viktigt med medborgardialog. KD och FP vet jag snart inte ens om de existerar i Vindelns kommun, de är alldeles tysta. Snart har vi även distriktskongress i Umeå och där kommer vår politik för framtidens Västerbotten att läggas fram. Vi konstaterade att vi har medvind just nu och att vår politik är på frammarsch i Vindelns kommun. Även om vi varit i opposition har vi tagit ansvar – och så kommer det även att bli i fortsättningen – vi socialdemokrater tar ansvar och lyssnar- vi lovar inte mer än vad vi kan hålla. Vi socialdemokrater kommer också att vara ännu mer synliga framöver. Vi ses snart i Tvärålund 🙂

Bli först att kommentera

Åh där försvann en till

Av , , Bli först att kommentera 10

Nedan ser ni oppositionsrådets insändare häromdagen, mitt i prick – åh Ewa-May å company förstår ingenting 🙂 tjänstemannaflykt från Vindeln

Omställningens tid i Vindeln
Just nu pågår en omställning av delar av Vindelns kommuns organisation bland annat inom administrationen, kommunförrådet och bostads- och fastighetsbolaget Vibo. Målet är en bättre fungerande organisation, mindre dubbelarbete kanske på sikt till en lägre kostnad. Tidigare har Vindeln dessutom beslutat att gå in i ett samarbete med Umeå när det gäller löneadministration, att ställa om vår näringslivsavdelning och nu är kommunen i färd med att upphandla slambilen som hittills funnits i kommunal regi.

Vi är liksom många andra små kommuner sårbara om vi inte får tag på nyckelkompetens eller om vi inte kan ha back-up inbyggd i vår organisation. Socialdemokraterna ser gärna samarbete i den typen av frågor, men vi anar också att arbetstillfällen i onödan går förlorade i Vindeln om vi rakt av överlåter arbetsuppgifter som lika gärna kan utföras av personal i vår kommun. Mantrat att låta någon annan göra jobbet är ingen garanti för att det blir bättre eller billigare utfört. Tyvärr upplever vi att vissa förändringsprocesser sköts med ideologiska förtecken av den borgerliga majoriteten istället för med medborgaren i fokus eller bästa personalpolitik.

Socialdemokraterna är positiva till att samla resurserna för att kunna jobba så effektivt som möjligt. Det är tjänstemännens sak att forma en bra organisation efter de förutsättningar som politikerna ger. Politikerna ska komma med mål, visioner och inspiration för verksamheten och peka ut riktningen för vart vi ska gå. När visionen i första hand är att någon annan ska göra jobbet bättre, när omställningen sker med ideologiska förtecken eller när vi inte ser underlag på hur omställningen ska leda till bättre service eller lägre kostnad då måste vi reagera.

Socialdemokraterna ser på hela kommunorganisationen som delar av samma väsen. Om vi ska kunna arbeta mot gemensamma mål måste upplevelsen av att vara anställd vara densamma oavsett var i kommunkoncernen man råkar vara anställd. På det sättet kan man skapa den vi-känsla som behövs för att resultatet ska bli bra. Detta ser S som något centralt att jobba med i den pågående organisationsöversynen.

Även om vi ser klara brister i den förda politiken så har vi svårt att tro att de borgerliga partierna med avsikt bedriver en märklig politik på vissa områden. Det handlar om att känna behov, förutsättningar och förväntningar från medborgare, företagare, anställda och andra som verkar hos oss. En bättre demokratisk förankring av den förda politiken i kombination med mer dialog om mer långsiktiga mål hade kunnat bidra till en annan utveckling på en rad områden. Vi politiker behöver bli bättre på demokrati och att inspirera för utveckling och tillväxt. Vi måste på ett tidigare stadium låta dem som berörs av våra beslut också få komma till tals, men vi måste även lyssna in dem som inte höjer sin röst. Det är politikernas uppgift.

Vi vill arbeta för vår kommuns bästa och framhålla allt det positiva som vår kommun har, men när vi ser att frågor sköts med fel förtecken så måste vi säga ifrån.

Mathias Haglund

Oppositionsråd Socialdemokraterna

Bli först att kommentera

Logga och läxhjälp

Av , , Bli först att kommentera 9

Läser att Nya Moderaterna har skaffat sig en ny logga. Man har lagt till ”sveriges arbetarparti” i loggan och så ska man satsa på vertikalmålgrupper i samhället-vad betyder det? Svammel?
Jag är helt övertygad om att det är samma gamla, konservativa blåmoderater som tar från de fattiga och ger till de rika. Vertikal eller horisontalpolititik kan kvitta – man fortsätter i vilket fall som helst att sparka på de som redan ligger.

Nu över till något helt annat – nämligen läxhjälp. I Moderaternas och Alliansens värld behövs en fet plånbok för att ha råd med läxhjälp. Alliansen satsar mycket pengar att de rika ska kunna göra avdrag för läxhjälpen och de som inte har råd lämnas i sticket. I ett socialdemokratiskt Sverige så satsar vi 116 miljoner på att alla ska få tillgång till läxhjälp. Alltså oavsett vilken plånbok elevens förälder har så får eleven tillgång till läxhjälp!

Bli först att kommentera

4 miljarder

Av , , Bli först att kommentera 13

Så mycket satsar socialdemokraterna på innovationsutveckling i sin skuggbudget. Att vi får våra små företag att växa är viktigt – vi socialdemokrater inser att ska vi få fart på landet så behöver våra små företag växa och därmed anställa. Vi behöver satsa på innovationsutveckling för att få fram nya produkter och tjänster om vi ska få hjulen att rulla igen. 2 miljarder vill vi satsa på sjukvården så att vi får fler händer i vården. 4.5 miljard satsas på skolan – utbildning är nyckeln till framtidens jobb. En miljard av dessa pengar ska gå till lärarna – förbättrade karriärvägar, ökad kvalitet på lärarutbildningen och höja lärarnas status. Det är en budget som sätter fart på Sverige – det gör inte lånade pengar till jobbskatteavdrag.

Bli först att kommentera

Änglafest

Av , , Bli först att kommentera 8

Idag var jag kyrkvärd i Vindeln kyrka – en helt otrolig dag. Massor av besökare som ville hylla änglarna. Dagens kollekt gick till kyrkans verksamhet i utlandet. Svenska kyrkan är en aktör som finns när vi behöver den – båda hemmavid och utomlands. Vid tsunamin – vilka var först plats – jo svenska kyrkan. Svenska kyrkan finns alltid där när människor behöver dem! Jag tror inte att gemene man förstår vilket arbete som läggs ner – men när bekymmer uppkommer finns kyrkan där – ett arbete i tysthet! Fredrik Juul och Maria Bäckman med medarbetare gör ett otroligt jobb – respekt :)!image

Bli först att kommentera

Lions loppis

Av , , Bli först att kommentera 2

Idag var jag in till vår centralort Vindeln- det känns riktigt trevligt att komma dit – My:s blommor kan man inte missa! En verklig fröjd för ögat. Besökte även Lions loppis i Vindeln – jättefin loppis, så himla välordnat! I dagens alliansvärld behövs de mer än någonsin! Lions hjälper sjukhus, vid naturkatastrofer och gör även insatser för miljön genom att vi kan återanvända prylar:) Respekt. Dagens inköp blev en liten gratängform från Rörstrand för 20 kronor, som ny 🙂 På Konsum hade frimärksklubben utställning-önskar jag hade tid att ägna mig mer åt min frimärkssamling.

Bli först att kommentera

Drömmen om heltid

Av , , 1 kommentar 5

Läser i tidningen Vision om att var tredje kommunanställd har deltidsanställning. Blev naturligtvis nyfiken på hur det ser ut i vår kommun. Det var som jag befarade – ingen rolig läsning av 521 anställda har bara 54% heltid. Vilka är det då som som inte erbjuds möjligheten att arbeta heltid och därmed kunna försörja sig på sin lön? Jo det är kvinnorna i vården. Det är också de som får ta smällen med delade turer – ett otyg som kan betyda att de får ”arbetsdagar” som kan bli 10-12 timmar långa- de jobbar kanske några timmar på förmiddagen för att sedan vara ”lediga” mitt på dagen och därefter i tjänst igen för ett kvällspass. Om man då inte bor i centralorten är det för dyrt att köra hem för ett par timmar – vilket innebär att de får stanna på jobbet hela dagen. Det är bara 12% av kommunerna som erbjuder sina anställda möjlighet till heltid- Vindeln är tyvärr inte en av dem. Det är något som vi måste ta tag i!

Apropå att Vindelns kommun lägger ut lönehanteringen till Umeå kommun så vinstar kommun cirka 32 000 per år om vi räknar att de tjänar 5 kronor per löneutbetalning. Undrar hur mycket skatteintäkter man förlorar på att minska personalen på lönekontoret – jag är helt övertygad om att det är en ansenlig summa pengar som kommun förlorar. Den vinst som kommunen tror sig göra – blir en stor förlustaffär för kommunen och ytterligare arbetstillfällen går förlorade. Dessa arbetstillfällen som så väl behövs. Vilka tjänster står nu på tur att outsourcas?

1 kommentar

Uppdrag tillväxt

Av , , Bli först att kommentera 8

Idag har jag varit på en spännande konferens som handlade om jämställd tillväxt där bl a jämställdshetsminister Maria Arnholm deltog. Vi fick även ta del av aktuell forskning på området. Christina Franzen från näringslivets ledarskapsakademi, en klok kvinna som lokalt hos oss Vindeln jobbat med Indexator och Pär Lärkeryd- jämställda arbetsplatser skapar ökad lönsamhet- har man en arbetsplats där både kvinnor och män arbetar så ökar trivseln, sjukfrånvaron minskar och därmed lönsamheten. Tänk om i kommunen kunde jobba med jämställd tillväxt? I vår kommun har vi en könssegregerad arbetsmarknad – kvinnorna verkar inom vård och omsorg och männen inom industrin och skogen i olika områden. Ni som känner mig vet attjag brinner för kvinnor möjligheter att bli företagare men tyvärr begränsas kvinnors möjligheter att bli företagare av traditionella genuskontrakt. Jag ber dig – blunda och tänk på ordet företagare – vilken bild får du framför ögonen! Troligtvis en man. Vi måste släppa fram kvinnorna – det kan inte vara så att kvinnorna förväntas ha huvudansvaret för barn och hem medans karln gör karriär. Idag är det så att av cirka 250 börsnoterade företag har 86 av dessa ingen kvinna i styrelsen! Vad beror detta på? Har inte kvinnor – trots att vi är mer välutbildade än männen – kompetens?
Nu till min poäng – jag har frågat kommunalrådet Ewa- May karlsson – för det är inte lönt att fråga moderaternas starka män Redstig och Nilsson – hur jobbar kommunen med CEMR deklarationen i Vindelns kommun? Där tar ju kommunen en aktiv ställning och utlovar resurser för att främja jämställdhet! Ewa-May sa att det är på G! Jag har inte sett ens ett F? Vad händer – varför skrevs deklarationen under om man inte menar allvar? Är det floskler och för att vara PK=politiskt korrekt?

Bli först att kommentera

Medelklassupproret

Av , , Bli först att kommentera 8

Medelklassen gör uppror mot femte jobbskatteavdraget! Man avstår hellre det femte jobbskatteavdraget för att de inser att vi måste sätta vård, skola och omsorg i första hand. Vi behöver även ha tillväxt i Vindeln – men om Moderaterna och Centern med stöd av KD och lilla Folkpartiet får bestämma så jobbar de inte för tillväxt utan ni lägger er platt i famnen på Umeå- de har lyckats perfekt – tjänsteköp från Umeå – inga jobb i Vindeln. Hur kommer de sig att Vindeln älskar Umeås politik – socialdemokraternas ideologi i Umeå älskas av Alliansen i Vindeln! Moderaterna och Centern (och de små Kd och FP) behövs inte i Vindeln – alliera er med Holmlund i Umeå – då är allt i sin ordning – S tar över 🙂

Bli först att kommentera

Jobbskatteavdrag

Av , , Bli först att kommentera 8

Läser om Alliansens femte jobbskatteavdrag – det gör mig inte förvånad. Det som gör mig förvånad är att detta jobbskatteavdrag drabbar kommunerna – vi kommer att tvingas till skattehöjningar för att ha råd med vår verksamhet. Tänk om vi i kommunerna fick ta del av dessa 15 miljarder som Alliansen lånar upp. Fick idag kallelsen till kommunfullmäktige – läser med förvåning att Vindelns kommun lägger ut lönehanteringen till Umeå kommun – man sparar 5 kronor per lönespecifikation – men man måste investera 640 000 i nya löneprogram – varför gör man så? Skickar vårt lokala lönekontor med ett antal arbetstillfällen till Umeå? Centerpartiet värnar landsbygden och dess arbetstillfällen hur tänkte man här? Blir intressant att se se Redstigs svar i VR-bladet.

Bli först att kommentera