Ninas allehanda

Drömmen om heltid

Läser i tidningen Vision om att var tredje kommunanställd har deltidsanställning. Blev naturligtvis nyfiken på hur det ser ut i vår kommun. Det var som jag befarade – ingen rolig läsning av 521 anställda har bara 54% heltid. Vilka är det då som som inte erbjuds möjligheten att arbeta heltid och därmed kunna försörja sig på sin lön? Jo det är kvinnorna i vården. Det är också de som får ta smällen med delade turer – ett otyg som kan betyda att de får ”arbetsdagar” som kan bli 10-12 timmar långa- de jobbar kanske några timmar på förmiddagen för att sedan vara ”lediga” mitt på dagen och därefter i tjänst igen för ett kvällspass. Om man då inte bor i centralorten är det för dyrt att köra hem för ett par timmar – vilket innebär att de får stanna på jobbet hela dagen. Det är bara 12% av kommunerna som erbjuder sina anställda möjlighet till heltid- Vindeln är tyvärr inte en av dem. Det är något som vi måste ta tag i!

Apropå att Vindelns kommun lägger ut lönehanteringen till Umeå kommun så vinstar kommun cirka 32 000 per år om vi räknar att de tjänar 5 kronor per löneutbetalning. Undrar hur mycket skatteintäkter man förlorar på att minska personalen på lönekontoret – jag är helt övertygad om att det är en ansenlig summa pengar som kommun förlorar. Den vinst som kommunen tror sig göra – blir en stor förlustaffär för kommunen och ytterligare arbetstillfällen går förlorade. Dessa arbetstillfällen som så väl behövs. Vilka tjänster står nu på tur att outsourcas?

En kommentar

  1. David

    Är det inte fel att skicka iväg arbetstillfällen från IT, växel, ekonomi, bygg, miljö, bibliotek, räddningstjänst och teknik till andra kommuner? Vad vinner vi i längden på det?
    Säljer andra inlandskommuner också ut sina tjänstemän till Umeå?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.