Ninas allehanda

Åh där försvann en till

Nedan ser ni oppositionsrådets insändare häromdagen, mitt i prick – åh Ewa-May å company förstår ingenting 🙂 tjänstemannaflykt från Vindeln

Omställningens tid i Vindeln
Just nu pågår en omställning av delar av Vindelns kommuns organisation bland annat inom administrationen, kommunförrådet och bostads- och fastighetsbolaget Vibo. Målet är en bättre fungerande organisation, mindre dubbelarbete kanske på sikt till en lägre kostnad. Tidigare har Vindeln dessutom beslutat att gå in i ett samarbete med Umeå när det gäller löneadministration, att ställa om vår näringslivsavdelning och nu är kommunen i färd med att upphandla slambilen som hittills funnits i kommunal regi.

Vi är liksom många andra små kommuner sårbara om vi inte får tag på nyckelkompetens eller om vi inte kan ha back-up inbyggd i vår organisation. Socialdemokraterna ser gärna samarbete i den typen av frågor, men vi anar också att arbetstillfällen i onödan går förlorade i Vindeln om vi rakt av överlåter arbetsuppgifter som lika gärna kan utföras av personal i vår kommun. Mantrat att låta någon annan göra jobbet är ingen garanti för att det blir bättre eller billigare utfört. Tyvärr upplever vi att vissa förändringsprocesser sköts med ideologiska förtecken av den borgerliga majoriteten istället för med medborgaren i fokus eller bästa personalpolitik.

Socialdemokraterna är positiva till att samla resurserna för att kunna jobba så effektivt som möjligt. Det är tjänstemännens sak att forma en bra organisation efter de förutsättningar som politikerna ger. Politikerna ska komma med mål, visioner och inspiration för verksamheten och peka ut riktningen för vart vi ska gå. När visionen i första hand är att någon annan ska göra jobbet bättre, när omställningen sker med ideologiska förtecken eller när vi inte ser underlag på hur omställningen ska leda till bättre service eller lägre kostnad då måste vi reagera.

Socialdemokraterna ser på hela kommunorganisationen som delar av samma väsen. Om vi ska kunna arbeta mot gemensamma mål måste upplevelsen av att vara anställd vara densamma oavsett var i kommunkoncernen man råkar vara anställd. På det sättet kan man skapa den vi-känsla som behövs för att resultatet ska bli bra. Detta ser S som något centralt att jobba med i den pågående organisationsöversynen.

Även om vi ser klara brister i den förda politiken så har vi svårt att tro att de borgerliga partierna med avsikt bedriver en märklig politik på vissa områden. Det handlar om att känna behov, förutsättningar och förväntningar från medborgare, företagare, anställda och andra som verkar hos oss. En bättre demokratisk förankring av den förda politiken i kombination med mer dialog om mer långsiktiga mål hade kunnat bidra till en annan utveckling på en rad områden. Vi politiker behöver bli bättre på demokrati och att inspirera för utveckling och tillväxt. Vi måste på ett tidigare stadium låta dem som berörs av våra beslut också få komma till tals, men vi måste även lyssna in dem som inte höjer sin röst. Det är politikernas uppgift.

Vi vill arbeta för vår kommuns bästa och framhålla allt det positiva som vår kommun har, men när vi ser att frågor sköts med fel förtecken så måste vi säga ifrån.

Mathias Haglund

Oppositionsråd Socialdemokraterna

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.