Pengamissbruk

Igår googlade jag på "betting" och fick 91,3 miljoner träffar samt på "heroin" och där fick jag 12,3 miljoner. Jämförelsen är inte helt adekvat eftersom det ena missbruket är socialt accepterat och det andra ordet är förknippat med ett asocialt beteende. Därför är inte det öppna nätet rätt forum för missbrukare av tung narkotika. Men själva missbruket är i båda fallen samma elände för den enskilde. Därför blir jag bestört av att det är tillåtet att göra reklam för något som ofta leder till ett allvarligt missbruk – av pengar. Följderna av båda företeelserna drabbar missbrukaren på samma sätt; familjen, vännerna och hela det sociala nätverket – som till en början med lätthet förs bakom ljuset – dras till slut med i katastrofen. Jag vill att reklam riktad till barn, alkoholreklam och spelreklam borde bannlysas åtminstone i TV-rutan. Det räcker med att media promotar spelmarknadens fixstjärnor på samma sätt som de gör med sportens, filmens och musikens dito.
Iofs lever vi i en tid när den heliga Marknaden ska avgöra vårt öde, men det borde ändå finnas andningshål för den krympande minoritet jag tydligen tillhör. 😉
Gomiddag!

Etiketter: , , , , ,

2 kommentarer

  1. Christer Bäckman

    Missbruk medför konsekvenser som oftast drabbar många fler än missbrukaren, vilket du också skriver. Jag tror inte att reklamförbud och andra förbud mot exponering löser problemen, även om vi vet att reklam är försåtlig. Speldjävulen är stark och enligt min åsikt skulle inte ens proletariatets diktatur kunna hantera det i dagens internetvärld.
    Bloggande kan även skapa ett beroende,men har kanske en lugnande inverkan på psyket för den som bloggar. Aggressioner får utlopp. Nuvarande regler med att bloggaren avgör publisering av kommentarer ger ett demokratiskt underskott-förbjuda bloggandet?

  2. Pär Andersson

    Svar till Christer Bäckman (2011-01-31 21:06)
    Jag är väl medveten om att liberaler anser att allt som går att tjäna pengar bör uppmuntras, men att tillåta ohöljd reklam för något som kan leda till ett allvarligt missbruk är att gå för långt. Att jämföra detta med bloggande visar bara på naivitet och/eller ren dumhet. Bloggande är en One man/woman show och inverkar knappast menligt på någon annan än bloggaren själv…

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.