Religion – Guds förbannelse?

Kan det vara så att religion helt enkelt är den förbannelse Gud svurit över människan? De muslimska fundamentalisterna använder sin religiösa övertygelse som intäkt för att utmåla USA och västvärlden som ondskans herresäte och här i Väst synonymiserar den kristna högern ordet terrorist med muslim. Ur den soppan har den norske terroristen Breivik i likhet med Unabombaren Kaczynskis kokat ihop sina livsfarliga idéer.
Det är mycket oroande att media inte fördömer denna kristna terrorism med samma avgrundsförakt som de gör när muslimska terrorister utfört sina dåd. I TV och tidningar söker man febrilt orsaken till Oslo-dåden i terroristens psykologi. Man försöka hitta förmildrande omständigheter och sätter de religiösa föreställningarna på undantag. Detta agerande från media synliggör i sin tur den underliggande rasism som finns under den polerade skandinaviska ytan. Det sägs att katastrofen varit mycket större om terroristattacken utförts av muslimer och det är väl ett bevis om något på rädslan för att det underliggande främlingshatet i kombination med hatet mot muslimer i så fall blivit alltför uppenbart för våra ögon.
För min del tycker jag att det inte finns några som helst förmildrande omständigheter när såna här illdåd bortom allt förstånd begås. De livslånga konsekvenserna för de familjer och ungdomar som drabbats direkt och de tusentals människor som finns i de överlevande lägerdeltagarnas framtida liv är helt ofattbara.
Gonatt!

Etiketter: , , , , , , ,

14 kommentarer

 1. RWR

  Det stora problemet i detta fall är nog inte religionen. Det är nog snarast utanförskap som skapar en våldsverkare av detta slag. Vi har ofta en trygghet i den grupp vi tillhör men tänk om vi inte hade ett samband. Om vi dessutom har en störning eller saknar diagnos kan det naturligtvis gå hur illa som helst.

 2. Jan Nilsson

  Jag tror att religionen i just det här fallet egentligen inte har så framskjuten placering. Annars kan jag hålla med dig om att religionerna kan bli en stor förbannelse, en ursäkt att med gott samvete hata hett, fritt och fullt. Fenomenet kan också framträda i kristen skrud. Även om det inte uppmanas till något jihad i Bibeln. Ibland kan kristna också anklagas för hat helt oförskyllt.
  En prost som Förra århundradet många gånger föreslogs till biskop, men inte riktigt ansågs passa in pga åsikter och tro, skrev en gång en träffsäker artikel om när fenomenet uppstår inom kristenheten- ”När gammeladam blir religiös”.
  Enligt min övertygelse kommer religionernas förbannelse inte från Gud.

 3. RWR

  Det handlar inte om huruvida vi är saliga eller inte det handlar om vår syn på medmänniskor! Vi kan välja att ta dom till oss eller att stöta bort dom. Eller för all del skapa ett vakuum.

  Min poäng är dock att det kan för vissa medmänniskor drabba hårdare det faktum att ett sammanhang saknas i vilket man existerar.

  Du kan benhårt driva din linje men kanske din antagonist har blivit just det, en antagonist för att han saknar sammanhang och trygghet något som du tar för givet …

 4. Pär Andersson

  Svar till Jan Nilsson (2011-07-25 00:12)
  Religioner är för mig de olika gemenskaper människan skapat för att ha något att ty sig till i livets olika skiften. En del religioner är aggressivt expansiva medan andra är personliga och introverta. Kristendomen och islam tillhör – med synbart resultat – den förra kategorin. Om det går att vara troende utan religiös övertygelse vet jag inte, men eftersom tanken på att bokstavstroende är en Guds förbannelse dök upp i mitt huvud igår så är jag nog ändå inte den ateist jag trodde jag var utan jag leds trots allt av något större som råder utanför mig själv. Hmmm…

 5. Pär Andersson

  Svar till RWR (2011-07-25 01:28)
  Jag tar definitivt inte tryggheten för given och det är inte religionen i sig som skapar dessa monster som dödar meningsmotståndare utan det är ett samhälle som tillsammans med religiösa föreställningar kreerar personligheter som Breivik, Kaczynski eller varför inte Hitler.

 6. Jan Nilsson

  Kristendomen har använts till lite av varje.
  Hitler var New-Age, som inte är så nytt direkt.
  Litegrann påminner du i detta om en och annan jag mötte på Sörbyn och på fängelset förr om åren. De startade ibland just med att presentera sig som ateister. Sen tog det ibland inte fem minuter innan de ställde frågor av typen – ”Varför gör Gud så här…?..”. 🙂

 7. Pär Andersson

  Svar till Jan Nilsson (2011-07-25 23:09)
  Som svar på din svamliga kommentar kan jag bara säga: Jag är så luttrad när det gäller illonda insinuationer från pastorssjälar så när du jämför mig med brottslingar biter det inte riktigt. Jag kategoriserar nämligen inte människor på det förenklade sätt som du gör. För mig krävs det lite mer än att ha råkat hamna på Sörbyn. Förbindligt vänliga och vältaliga men i själen elaka personer med en (ofta outtalad) kristen approach kategoriserar jag däremot gärna…

 8. Jan Nilsson

  Trodde faktiskt inte att du betraktade mig som illond. Då hade jag inte trängt mig på i kommentarsfältet.
  Menade inte alls att nedgradera varken den som fått ett fängelsestraff eller dig. Det var det där att ateister ofta ändå på något sätt räknar med Gud när det kommer till kritan, ja långt före.
  Hade jag haft den människosyn du tydligen ”kategoriserar” mig med hade jag nog inte varit på nämnda ställen under ett par decennier. Senast för ett par veckor sedan kom det fram en person jag träffade några gånger på Sörbyn på 90-talet och presenterade sig. Det var väldigt roligt och vi fick en bra pratstund. En annan har jag varit ute och fikat med några gånger efter avtjänat straff. Inför Gud är det ingen skillnad på oss människor, oavsett vad som står i de jordiska registren, enligt Bibeln. Den säger att det är lika ”fallet” och lika försonat och återlöst. Det är också min tro och jag tror att den präglar min människosyn ganska långt på väg.
  Men nu ska jag inte ”svamla” mer här. Önskar dig en bra fortsättning på sommar’n.

 9. Isak

  Tack Pär för att du gav svamlaren Pastor Jan Nilsson svar
  på tal. Otaliga äro dom gånger han stoppat eller hotat med
  att stoppa mina kommentarer på sina inlägg. I bland så har
  man svårt veta om han i sina bibelcitat anser att bibeln
  ska gälla, än om det är dom svenska lagarna som gäller. Han
  har dessutom mer än en gång gett uttryck för sin islama-
  fobi.

 10. Pär Andersson

  Svar till Jan Nilsson (2011-07-27 01:04)
  Jag betraktar tricket att blanda ihop mig med den nedvärderade syn du verkar hysa t brottslingars synsätt som ett illont förfarande. Det innebär inte att allt du ger uttryck för är ont. Jag läser med behållning dina blogginlägg och trots att våra bakgrunder skiljer sig avsevärt från varandra så finns det beröringspunkter. Till exempel hyste min mor en viss respekt för din far Tore, trots att hon på den tiden hade diametralt motsatt politisk uppfattning (på den helyllesvenska skalan förstås).
  För det andra är det väl så att förutsättningen för att kunna vara ateist är förekomsten av en Gud…

 11. Pär Andersson

  Svar till Isak (2011-07-27 03:14)
  Tack, men i all anspråkslöshet vill jag bara påminna om att vi är rätt många som ägnar oss åt att ge Jan Nilsson och andra högerprofeter på truten. Norgeexemplet visar vad en till synes harmlös folkhems-islamofobi kan få för konsekvenser när den omvandlas till praktisk handling. Breivik är ingen ”ensam galning” utan hans illdåd är det yttersta resultatet av de senaste årens ohöljda högerpropaganda i våra samhällen.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.